Vekker oppsikt: - Norske stjerner lamslått

Forventningene er enorme til Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm, også globalt. Nattas hendelser vekker internasjonal oppsikt.

SØLV-KLEM: Jakob Ingebrigtsen og kjæresten Elisabeth Asserson etter at han tok sølvmedaljen i 1500m i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SØLV-KLEM: Jakob Ingebrigtsen og kjæresten Elisabeth Asserson etter at han tok sølvmedaljen i 1500m i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm er to norske idrettsfenomener og to av friidrettens desidert største stjerner internasjonalt.

Etter hvert sitt OL-gull i Tokyo i fjor og fremragende prestasjoner over lang tid, gikk de inn i nattas VM-finaler på henholdsvis 1500 meter og 400 meter hekk som gullfavoritter.

Det var konsensus hos både majoriteten av ekspertene og hos oddsselskapene.

Nordmenn som skrudde på vekkerklokka før klokka 04.30 i natt, gjorde det med et håp om to norske VM-gull. Slik gikk det imidlertid ikke. For Jakob Ingebrigtsen ble det sølv, et resultat som de fleste ville vært i ekstase for, men som 21-åringen selv var meget skuffet over.

Sandnes-gutten tok også selvkritikk for hvordan han løste det taktiske mot konkurrenter som «han mener han burde ha slått.»

SKUFFA: Jakob Ingebrigtsen ikke fornøyd med VM-sølvet. Video: NRK. Vis mer

For Karsten Warholm ble det en sjelden nedtur etter å ha vunnet VM-gull i London i 2017, EM-gull i Berlin i 2018, VM-gull i Doha i 2019, OL-gull i Tokyo i 2021, samt satt verdensrekord.

At det ble 7. plass denne gang etter bråstopp grunnet skyhøye laktatnivåer - eller melkesyrenivåer om du vil - var først og fremst en naturlig konsekvens av seks uker med skadetrøbbel og oppbygning etter skadesjokket i sesongåpningen i Marokko.

Likevel var Warholm tydelig på at han ikke ville stilt til start om han ikke trodde at å vinne gull var mulig. Skuffelsen var derfor stor også hos ham, tross en vanskelig inngang til mesterskapet.

UTENFOR: Warholm skuffet i VM-finalen. Video: NRK. Vis mer

- Hva i all verden skjedde?

Det var flere enn nordmenn som hadde stor tro på Warholm og Ingebrigtsen i natt. Flere undrer seg over hva som egentlig skjedde.

- Hva i all verden skjedde med Karsten Warholm? skrev den finske TV-kanalen Yle umiddelbart etter løpet, tydelig uvitende om skadeplagene til 26-åringen fra Ulsteinvik.

- Norske stjerner lamslått

Den amerikanske storavisa Washington Post skriver:

- Norske stjerner lamslått i en vill VM-natt.

- Det som skulle være en kroning av to norske konger ble til en feiring av det uventede, fortsetter Washington Post, som gjør et nummer av at Norge håpet på to VM-gull i natt.

- Forbløffende nok måtte Norge nøye seg med ett sølv. Jake Wightman, som aldri hadde vunnet en VM- eller OL-medalje, stormet forbi Jakob Ingebrigtsen på den siste runden. Minutter seinere kom Karsten Warholm, som ikke hadde tapt et 400 meter hekk-løp siden 2018, knapt nok i mål, skriver den amerikanske storavisa.

  • Dette sa Warholm selv til Dagbladet etter VM-finalen på 400 meter hekk i Eugene:
MEDALJELØS: Karsten Warholm skuffa etter VM-finalen. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Du kan lese mer om hva som skjedde her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer