Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vekker oppsikt på golffyllefest

En kvinne stjal oppmerksomheten under Waste Management Phoenix Open, golfens helt spesielle turnering. - Alt er lov, sier den tidligere toppgolferen Henrik Bjørnstad.

GOLFSTUNT: Denne dama dro det litt lenger enn de fleste under golfturneringen Waste Management Phoenix Open. Video: Rødt Kort/Twitter. Vis mer

Waste Management Phoenix Open, som ble arrangert forrige helg, har fått kallenavnet Waste(d) Management Phoenix Open.

Golfen har et rykte på seg for å ha rigide regler og streng etikette, men i den amerikanske turneringen er det en veldig avslappet stemning. PGA-turneringen er rett og slett en gedigen fest.

Det er rundt 700 000 mer eller (stort sett) mindre golfinteresserte som besøker storturneringen hvert eneste år, mange av dem er studenter på Arizona State University.

På lørdager kan det være 200 000 tilskuere der, og scenene som utspiller seg burde ofte ha vært stemplet med en høy aldersgrense.

Unikt hull

Spesielt det 16. hullet på banen er like beryktet som det er kjent. Rundt hele det 145 meter lange hullet buer et tribuneanlegg med 20 000 plasser seg. Hullet er helt unikt i golfsammenheng.

Når banen åpner på morgenkvisten, mange timer før spillet starter, stormer tilskuerne mot tribunen for å sikre seg en av de rett under 4000 gratisplassene som er der.

Som du kan se i videoen under - det er gale scener:

Under turneringen er det fritt fram for publikum å bue eller pipe hvis de mener at golferne leverer dårlig, mens gode slag blir hyllet av folkehavet.

De siste åra har det vært et ukjent antall banestormene, flere har blitt arrestert for sex i offentligheten og det er en fast tradisjon at noen hopper i vannet på golfbanens siste hull, skriver Golf Digest.

Den tidligere norske toppgolferen Henrik Bjørnstad har spilt på banen, og han beskriver det 16. hullet som noe helt eget.

- Det er et adrenalinkick, og du har hullet i bakhodet hele dagen. Vanligvis tar det 3-4 hull før nervene i kroppen slipper helt, men i Phoenix kommer de tilbake når du er på vei mot det hullet, forklarer han.

SPESIELT HULL: Det 16.hullet på TPC Scottsdale er omringet av tribuner. Foto: NTB Scanpix
SPESIELT HULL: Det 16.hullet på TPC Scottsdale er omringet av tribuner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FOLKEFEST: Ymse drikke og ymse hatter på tribunen. Foto: NTB Scanpix
FOLKEFEST: Ymse drikke og ymse hatter på tribunen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vekte oppsikt

Turneringen kom i fokus igjen denne helga da en kvinne på det 16. hullet blottet puppene til en rekke golfere. Klippet gikk viralt og føyde seg inn i rekken av oppsiktsvekkende bilder fra hullet.

Forfjamsede golfspillere måtte bare le av hele opptrinnet, og turneringsvinner Webb Simpson måtte tåle å dele oppmerksomheten.

GOLFSTUNT: Denne dama dro det litt lenger enn de fleste under golfturneringen Waste Management Phoenix Open. Video: Rødt Kort/Twitter. Vis mer

- Dette er vår Super Bowl. Det er mye alkohol. Vi ser mye ordensforstyrrelser, tilskuere som løper rundt på steder de ikke har lov og det er mange tumulter. Mye av jobber handler om å føre folk bort fra området, forteller Ben Hoster i Scottsdale Police Department.

- Noe helt eget

Nevnte Henrik Bjørnstad, som spilte fast på den amerikanske PGA-touren i 2006 og 2010, fikk oppleve den helt spesielle turneringen gjennom golfkarrieren.

Han mener at det er et helt eget liv i turneringen, og at spillerne spesielt får merke det tidlig i turneringen. Vanligvis kan det være lite folk som følger med på treningsrundene, men i Phoenix er det mange som følger (og drikker) helt fra starten av uka.

- Det er den eneste turneringen som er sånn. Alt er lov. Det er en stor fest fra mandag til søndag. Det er stor happening, og det er mange som kommer uavhengig av interessen for golf, forklarer Bjørnstad.

- Hva syns spillerne om det?

- Jeg tror at den yngre generasjonen, hvis jeg kan henge meg på den, syns det er positivt. Så er det noen eldre som er med konservative. De hadde foretrukket at det var mer stil og klasse. Men det er bare én turneringen, og jeg mener at det burde vært flere som den. Det er imponerende det de har skapt der, sier 40-åringen.