Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bruk av teknologi på indre bane

Vekker oppsikt

Datamaskinen har inntatt benken. Dette er årsaken.

ANALYSEVERKTØY: Spanias landslagsledelse spoler tilbake straffesituasjonen mellom Kepa og Omar Elabdellaoui på Ullevaal Stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANALYSEVERKTØY: Spanias landslagsledelse spoler tilbake straffesituasjonen mellom Kepa og Omar Elabdellaoui på Ullevaal Stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Under Norge - Spania på Ullevaal stadion søndag, fikk Norge straffespark i det 90. minutt.

Omar Elabdellaoui fikk hodet først på ballen, før han ble slått ned av den spanske keeperen Kepa. Situasjonen førte til at dommeren pekte på straffemerket.

Et gledelig syn for den norske fansen, som rett etter ble vitne til at den spanske benken hadde blikket rettet et helt annet sted enn inn mot banen.

Direkte etter straffesituasjonen, zoomet TV-kameraene inn på bortebenken der det spanske støtteapparatet var helt oppslukt i datamaskinen.

Årsaken

Robert Moreno og resten av det spanske teamet bruker datamaskin for å holde kontakt med analytikere som følger kampen fra pressetribunen. Det skriver spanske Marca.

Nils Fisketjønn, direktør for konkurranse i NFF, kan bekrefte at dette er en greie.

- Det er tillatt å bruke teknologi på benken. Dette er en regel som ble innført i fjor, forteller Fisketjønn til Dagbladet.

Pablo Pena og Juano Gonzalez er de spanske analytikerne som følger kampen fra et mer oversiktlig område. Da de føler det er noe som må endres eller justeres, sender de videre informasjonen ned på benken, slik at støtteapparatet kan gjøre de nødvendige endringene.

Gode muligheter

Per Joar Hansen, assistenttrener på Norge, bekrefter at dette er et verktøy alle kan bruke, også Norge, men som ikke blir brukt i like stor grad som Spania. Foreløpig.

- Vi har en med laptop på benken, og vi har analytikere på tribunen, men dette er noe vi foreløpig ikke har brukt så mye, sier Hansen til Dagbladet.

Assistenttreneren mener derimot det er et flott verktøy som med de rette grepene kan gjøre store forskjeller i kampbildet.

- Verden går videre, og samfunnet endrer seg. Dette gir oss mange flotte muligheter til å formidle budskapet på en god måte til spillerne, sier Hansen.

I tillegg til analyseverktøy, bruker landslaget klipp fra kampene i garderoben i pausen.

- Er det ting vi ønsker å rette på, går vi ofte gjennom det i garderoben, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

OFRET SEG: Omar Elabdellaoui ga alt i duellen med Spanias keeper. Det resulterte i straffespark for Norge. Foto/video: Bjørn Langsem og Fredrik N. Filtvedt Vis mer

Innført i fjor

FIFA innførte regelen i fjor. Det er derfor nå tillatt at teknologi kan brukes for å hjelpe trenerne på indre bane.

Regelendringen lyder som følger, tatt ut av IFABs regelverk:

«Elektronisk kommunikasjon brukt av offisielle ledere er ikke tillatt, bortsett fra kommunikasjonen rettet mot spillerens velferd, sikkerhet, eller taktiske/veiledningsårsaker. Bare små enheter som mobil, håndholdt utstyr som mikrofon, smarttelefon eller -klokke, tablet eller laptop er tillatt til å bruke.»

Google-briller

Dette er ikke den første gangen Spania vekker oppsikt med teknologi på banen. Spaniahar vist seg å være et foregangsland i bruken av diverse verktøy for å heve nivået på banen.

I 2014 dukket German Burgos, Atletico Madrids assistentrener, opp med Google-briller da laget spilte mot Getafe.

En slik teknologi ble tatt i bruk for å hjelpe trenerne å få live-statisikk og muligheter for reprise underveis. Det skrev The Guardian den gang.

Det er derimot noe vi har sett lite av i ettertid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media