Vekker oppsikt

Ståle Solbakken (53) sammenliknet det nederlandske fotballandslaget med den tidligere skøytestjerna Hilbert van der Duim (64). - Treneren kan sine skøyteklassikere, melder TV-kanal.

SISTE RUNDE: Svaret til Ståle Solbakken skaper overskrifter i Nederland. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ROTTERDAM (Dagbladet): Ståle Solbakken og Martin Ødegaard møtte norske og nederlandske medier i Rotterdam i går.

Klokka 20.45 i kveld braker det løs på De Kuip i VM-kvaliken.

Nederland kunne vært i VM-sluttspillet allerede, hadde det ikke vært for at de rotet det til mot Montenegro lørdag. 2-0 ble til 2-2. Og nå kan også Norge og Tyrkia vinne gruppa.

TAR PLASS: Mediesjef Morten Morisbak Skjønsberg lar Ståle Solbakken komme inn for Martin Ødegaard på pressekonferansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAR PLASS: Mediesjef Morten Morisbak Skjønsberg lar Ståle Solbakken komme inn for Martin Ødegaard på pressekonferansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På pressekonferansen lurte en nederlandsk journalist på hva Solbakken fikk ut av kampen mellom Montenegro og Nederland. Montenegro utliknet fire minutter før slutt.

Solbakkens svar både overrasket og imponerte et par av journalistene i salen.

- Jeg vet ikke om jeg lærte så mye av kampen. Nederland vet hva de gjorde feil. De er et av de beste lagene i Europa, svarte han.

- Men kanskje var de litt som Hilbert van der Duim, som ikke gikk den siste runden. Han stoppet en runde før slutt. Normalt vet man hvor mange runder man skal gå. De var litt Hilbert van der Duim, så jeg tror ikke de vil gjenta det, sier Solbakken om den nederlandske kollapsen.

Se situasjonen med den spinnville kommentatoren under.

Treneren siktet til VM i 1981, der den nederlandske skøyteløperen van der Duim stoppet en runde for tidlig på 5000-meteren.

Han trodde han hadde gått i mål, men oppdaget at dette var feil da folk begynte å rope på ham. Han kom i mål til slutt, men nordmannen Amund Sjøbrend dro fordel av det som skjedde og vant allround-VM det året.

- Treneren kan sine skøyteklassikere, melder den nederlandske TV-kanalen NOS.

I en Twitter-melding til Norges Fotballforbund kommer kanalen med et lite stikk:

«Husker dere dette også? Ett år seinere ble Hilbert van der Duim allround-verdensmester.»

Alle toneangivende medier i Nederland trekker fram Solbakkens Hilbert van der Duim-sammenlikning.

Mannen som i dag er 64 år var en gigant på skøyteisen på 80-tallet. Han tok to VM-gull og to EM-gull, og var en konstant trussel mot nordmennene.

SKØYTEHISTORIE: Hilbert van der Duim (t.h.) var en skøytegigant på 80-tallet. Her under VM på Bislett i 1983. Fra venstre: Alexander Baranov, Rolf Falk-Larssen og Hilbert van der Duim. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB
SKØYTEHISTORIE: Hilbert van der Duim (t.h.) var en skøytegigant på 80-tallet. Her under VM på Bislett i 1983. Fra venstre: Alexander Baranov, Rolf Falk-Larssen og Hilbert van der Duim. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Vis mer

- Norges landslagstrener sammenlikner feiltrinnet til Nederland med blunderen til Hilbert van der Duim, skriver De Telegraaf.

- Norges landslagstrener om Nederland: Så ut som feilen til Hilbert van der Duim, melder Algemeen Dagblad.

RINGSIDE: Journalist Maarten Wijffels i Algemeen Dagblad. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE: Journalist Maarten Wijffels i Algemeen Dagblad. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Solbakkens sammenlikning blir naturligvis en artighet sammenliknet med alvoret i kveld. Nå handler det om VM-billett.

Gruppevinneren går direkte til sluttspillet i Qatar neste år. Toeren må ut i playoff.

- Nederland har et forsprang på to poeng, men det føles litt skummelt, forteller journalist Maarten Wijffels i Algemeen Dagblad.

ULYKKE: Landslagstrener Ståle Solbakken ønsker Nederlands trener, Louis van Gaal, god bedring etter skaden. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I stedet for Hilbert van der Duim-sammenlikningen trekker han fram Murphys lov: «Alt som kan gå galt, går galt.»

- Først mistet Nederland ledelsen over Montenegro. Så ble trener Louis van Gaal skadd i hofta og må sitte i rullstol. Hva blir det neste? spør han.

Svaret får vi fra klokka 20.45.

VM-KVALIK

Nederland962131-820
Tyrkia953125-1518
Norge953115-618
Montenegro933313-1312
Latvia91358-136
Gibraltar90093-400

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer