Vekker oppsikt

Jaroslava Mahutsjykh (20) har tatt et helt spesielt grep for å hylle sine landsmenn og landskvinner i Ukraina.

ØYNER HÅP: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: NTB
ØYNER HÅP: Jaroslava Mahutsjykh. Foto: NTB Vis mer
Publisert

EUGENE (Dagbladet): Det sies at et øyeblikk kan vare evig.

Men det har neppe blitt sagt veldig ofte at eyeliner kan skape øyeblikk som varer evig.

Det har den ukrainske høydehopperen Jaroslava Mahutsjykh forsøkt å gjøre noe med etter at krigen i hjemlandet brøt ut i februar.

GODE NYHETER: Bare dager før friidretts-VM braker løs i USA kom superstjerna Karsten Warholm med beskjeden alle har venta på. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK og Puma Vis mer

Et symbol

Mahutsjykh har i lang tid brukt en gul eyeliner når hun konkurrerer, men den siste tida har hun endret det til et ukrainsk flagg.

- Jeg brukte bare en gul eyeliner før, men jeg bestemte meg for å bruke hele flagget for å vise at vi er sterke, uansett hva som skjer. Vi må være sterke og kjempe. Vi vil ha friheten tilbake og at landet vårt fortsatt skal hete Ukraina, forteller hun til Dagbladet i VM-byen Eugene.

20-åringen forteller at det er tøft for henne å tenke på det som skjer i hjemlandet, men at hun håper at eyelineren og hennes suksess på friidrettsarenaen kan gi de som kjemper styrke.

- Det er tøft mentalt, men vi tror at vi vil vinne og komme tilbake til det vanlige livet vårt. Vi vil alltid huske denne perioden av livet vårt. Det er vanskelig for hele det ukrainske folk, forteller hun.

JAGER GULL: Jaroslava Mahutsjykh er en av favoritten i kvinnes høydekonkurranse i Eugene. Foto: NTB
JAGER GULL: Jaroslava Mahutsjykh er en av favoritten i kvinnes høydekonkurranse i Eugene. Foto: NTB Vis mer

Rørende meldinger

Mahutsjykh, som tok sølv i VM i 2019 og OL-bronse i Tokyo, er en av de store gullfavorittene i årets VM. Hun tok også gull i innendørs-VM tidligere i år.

Mahutsjykh forteller at hun har fått en rekke meldinger fra landsmenn som takker henne for stuntet. Det varmer hjertet til kvinnen som måtte rømme landet da Russland invaderte Ukraina.

Idretten i landet er også et offer for krigen. Utøvere får ikke trent i hjemlandet, og folket har mistet en rekke idrettsarenaer i bomberegnet.

- Jeg har mange følelser. Jeg er lei meg og sinna, men mest lei meg for folkene som har dødd. Også er jeg sinna på russerne fordi de har ødelagt livene våres, sier hun.

Sier nei til Russland

Mahutsjykhs argeste rival, Marija Lasitskene, er russisk, men de to kommer ikke til å konkurrere mot hverandre i VM. Alle russiske og hviterussiske utøvere er utesteng.

Det er den ukrainske kvinnen glad for:

- Det er veldig følsomt for meg. Jeg er trist og sint. Jeg vil ikke konkurrere med dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer