Vekker oppsikt

Det er ikke først og fremst sportslig oppmerksomhet den engelske supporteren får under det pågående verdensmesterskapet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ KAMP: England-supporteren Astrid Wett på stadion under VM i Qatar. Foto: Skjermdump, Twitter
PÅ KAMP: England-supporteren Astrid Wett på stadion under VM i Qatar. Foto: Skjermdump, Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

OnlyFans-stjerna Astrid Wett (22) følger England tett under VM i Qatar, og har lagt ut flere bilder av seg selv der hun poserer på tribunen.

Det har flere på sosiale medier reagert på, melder aviser i England.

Kanskje ikke overraskende, poserer Wett nemlig med lite klær - noe som ikke nødvendigvis blir tatt godt imot i et konservativt land som Qatar.

Nå slår 22-åringen, med til sammen 750.000 følgere på Instagram og Twitter, tilbake mot kritikken.

KRITISERES: Modellen Ivana Knoll stilles spørsmål ved i hjemlandet, de lurer på om hun ikke er så interessert i fotball. VIDEO: Instagram: Knolldoll Vis mer

- Hva pokker? Jeg kommer ikke til å la meg påvirke. Vær respektfulle. Dette landet er vakkert. Jeg hater mediene våre, skrev Wett seinere på Twitter, med henvisning til britiske aviser.

Før kampen mellom Argentina og Australia lørdag, ble Wett på sosiale medier angivelig oppfordret til å benytte seg av burka.

- Det er klart jeg har respekt, men jeg skal også ha på meg det jeg vil. Ikke tro på alt du leser hjemme. Alt er avslappet her, svarte Wett.

JUBEL: England-spillerne Phil Foden, Harry Kane og Bukayo Saka feirer scoring. Foto: PA/NTB
JUBEL: England-spillerne Phil Foden, Harry Kane og Bukayo Saka feirer scoring. Foto: PA/NTB Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AP er Qatars offisielle direktiv at turister blir bedt om å vise respekt for Qatars kultur ved å unngå altfor avslørende klær. Både skuldrer og knær bes dekket, skriver den finske avisa Iltalehti, som også har omtalt saken.

England har for øvrig fått en god start på verdensmesterskapet i Qatar.

Gareth Southgates mannskap er klar for kvartfinale, etter en overbevisende 3-0-seier over Senegal.

Neste hinder blir trolig en vesentlig større utfordring. Førstkommende lørdag spiller England om semifinalebillett mot favoritten Frankrike.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer