Vekker oppsikt

Halvor Egner Granerud (26) og Norge er på alles lepper i Tyskland. Men hopperne står fortsatt uten generalsponsor. Sportssjef Clas Brede Bråthen sier plassen på hjelmen koster ti millioner kroner.

UTEN LOGO: Halvor Egner Granerud og co. hopper med det norske flagget på hjelmen. Foreløpig har ikke en generalsponsor meldt seg. Foto: Geir Olsen / NTB
UTEN LOGO: Halvor Egner Granerud og co. hopper med det norske flagget på hjelmen. Foreløpig har ikke en generalsponsor meldt seg. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): Halvor Egner Granerud og hopperne ankom Garmisch-Partenkirchen fredag ettermiddag.

Nordmannen leder Den tysk-østerrikske hoppuka etter første renn i Oberstdorf. Da Granerud og trener Alexander Stöckl slo av en prat utenfor hotell Mercure, var det få skyer i horisonten.

LEDER HOPPUKA: Landslagstrener Alexander Stöckl (t.v.) og Halvor Egner Granerud hygger seg i solskinnet utenfor hotellet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB
LEDER HOPPUKA: Landslagstrener Alexander Stöckl (t.v.) og Halvor Egner Granerud hygger seg i solskinnet utenfor hotellet i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Litt verre er det med sponsorsituasjonen til hopperne, selv om sportssjef Clas Brede Bråthen fikk en gladnyhet for ikke lenge siden. Etter et initiativ fra skipresident Tove Moe Dyrhaug har DinTur.no gått inn som hovedsponsor sammen med Help og Nammo.

Men fortsatt mangler sponsoren som er villig til å betale mest penger fram mot ski-VM i Trondheim i 2025.

Den som gjør det, vil få betegnelsen generalsponsor og får logoen sin på hopphjelmene til både mennene og kvinnene. Bråthen er åpen på at en generalsponsor må ut med pluss/minus ti millioner kroner fram til etter VM. Så lenge ingen avtale ennå er i boks, hopper Granerud og co. med det norske flagget på hjelmen, altså på den mest synlige sponsorplassen.

GOD PLASS PÅ JAKKA: Sportssjef Clas Brede Bråthen og hopperne har på plass tre hovedsponsorer. Men fortsatt mangler en generalsponsor og ytterligere en hovedsponsor. Foto: Tore Ulrik Bratland
GOD PLASS PÅ JAKKA: Sportssjef Clas Brede Bråthen og hopperne har på plass tre hovedsponsorer. Men fortsatt mangler en generalsponsor og ytterligere en hovedsponsor. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Vi er i en prosess. Men det er ikke sånn at jeg må lete etter en penn med det første for å skrive under på noe, sier Bråthen til Dagbladet.

- For ti millioner kroner får du igjen eksponering for mellom 70 og 100 millioner kroner. Det kan vi dokumentere.

Landsorganisasjonen - LO - hadde logoen på hjelmen fram til i vår. Da gikk kontrakten med flere sponsorer ut, og jobben siden har vært tøff.

Bråthen er klar på at konflikten mellom ham og Norges Skiforbund satte sponsorarbeidet tilbake. Det nåværende samarbeidet mellom hoppadministrasjonen, hoppkomiteen og skipresident Tove Moe Dyrhaug beskriver han som veldig bra.

SYNLIG LOGO: LO trakk seg ut som sponsor i vår. I flere år så hjelmen til Halvor Egner Granerud og co. slik ut. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SYNLIG LOGO: LO trakk seg ut som sponsor i vår. I flere år så hjelmen til Halvor Egner Granerud og co. slik ut. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Om den nye sponsoren DinTur.no sier han:

- Avtalen ble initiert og tatt ganske langt av Tove selv. Det var vi som til syvende og sist gjorde sluttforhandlingene. Men det var skipresidenten som satte oss i kontakt med hverandre. Og det var hun som gjorde innsalget. Det var ikke mye ekstra vi trengte å overbevise dem om.

Bråthen fortsetter:

- Det er ekstra hyggelig når bidraget kommer fra øverste hold i Skiforbundet. Det er det ingen tvil om. Det er sånn det bør fungere. Og det virker som om Tove har tatt dette innover seg.

Hvert år har hopperne et budsjett på rundt 25 millioner kroner som de skal fylle med kommersielle inntekter. Det totale budsjettet er på i overkant av 30 millioner kroner. I tillegg til generalsponsor, mangler hopperne en hovedsponsor til.

Også dette er Bråthen åpen på hva koster:

- Det koster i utgangspunktet fire millioner kroner. Men vi kan dele opp pakkene, slik vi gjorde med den første pakka.

I Tyskland blir det gitt uttrykk for forbløffelse over at Norge ikke har en generalsponsor. Dagbladet får opplyst at de tyske hopperne løser det annerledes.

HAR ORDNET SEG: Den tyske hopperen Andreas Wellinger har sin private sponsor på hjelmen. Foto: NTB
HAR ORDNET SEG: Den tyske hopperen Andreas Wellinger har sin private sponsor på hjelmen. Foto: NTB Vis mer

En profil som Andreas Wellinger har Red Bull på hjelmen. Dette er hans private sponsor. På andre deler av kroppen profilerer han det tyske forbundets sponsorer. Slik fungerer det for alle de tyske hopperne, som også får lønn fra militær, politi eller tollvesen.

Men den norske modellen er annerledes.

- Hvis vi hadde dumpet prisen mye, så hadde vi solgt plassen på hjelmen for lenge siden. Men da hadde vi ikke hatt muligheten til å ha det ambisjonsnivået som vi har, påpeker Bråthen.

- Det er jeg sikker på at verken Norges Skiforbund eller det norske folk hadde satt pris på. Da Trondheim arrangerte VM i 1997, måtte vi spille statister. Det er det ingen som ønsker en reprise av, håper jeg.

JAKTES AV ALLE: Halvor Egner Granerud har satt seg i en hyggelig posisjon før Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Her stiger han ut av bilen etter kjøreturen fra Oberstdorf fredag. Foto: Geir Olsen / NTB
JAKTES AV ALLE: Halvor Egner Granerud har satt seg i en hyggelig posisjon før Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen. Her stiger han ut av bilen etter kjøreturen fra Oberstdorf fredag. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bråthen tror ingen av sponsorene angrer etter Graneruds oppvisning i Oberstdorf torsdag. Han legger ikke skjul på at Hoppuka er et utstillingsvindu. Søndag er det Nyttårshopprenn i Garmisch-Partenkirchen, det mest sette rennet i hele sesongen.

- Det er en bakke jeg liker godt, sier Granerud til Dagbladet.

Bråthen mener manglende sponsorpenger foreløpig ikke har gått utover den sportslige satsingen til landslaget.

FORSVARLIG: Clas Brede Bråthen (t.h.) sier at den sportslige satsingen fortsatt er forsvarlig. Trener Alexander Stöckl til venstre. Foto: Geir Olsen / NTB
FORSVARLIG: Clas Brede Bråthen (t.h.) sier at den sportslige satsingen fortsatt er forsvarlig. Trener Alexander Stöckl til venstre. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Vi klarer å satse på et nivå som gjør at vi er i stand til å vinne på den største arenaen. Men på sikt må det endres. Det genereres nok penger i hoppsporten. Men det er på langt nær alle pengene som går tilbake til idretten vår, sier han.

- Vi har et mindre støtteapparat enn flere av de andre nasjonene. Men det går mest utover at vi ikke har et godt nok opplegg for utøverne på nivå to (de nest beste hopperne).

Hoppuka fortsetter med kvalifisering i Garmisch-Partenkirchen lørdag. Kvalifiseringen starter klokka 14.00 og vises på TV3 og Viaplay.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer