Helt siden daværende FIFA-president Sepp Blatter dro fram «Qatar» fra den gylne konvolutten i 2010, har presset og kritikken mot FIFA økt betraktelig - og i de seineste åra er det nåværende FIFA-president Gianni Infantino som har stått i skuddlinja.
I en unison pressemelding fra menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch, Amnesty International, FairSquare, og Equidem mandag, retter de ny, skarp kritikk mot det internasjonale fotballforbundet.
«FIFA unnlater fortsatt å oppfylle sitt menneskerettighetsansvar ved å nekte å forplikte seg til å kompensere migrantarbeidere og deres familier for misbruk da de forberedte og leverte det pågående verdensmesterskapet i Qatar», heter det i en uttalelse, signert alle organisasjonene.
Direktør freser
I den mye omtalte rapporten fra The Guardian i 2021, hevdet avisa at 6500 migrantarbeidere har mistet livet siden Qatar landet ble tildelt VM i 2010. Amnesty publiserte noen måneder etterpå en rapport som sa at 15000 var døde.
Elendige boforhold, lange arbeidsdager i ekstrem varme og fraværet av lønn, er blant temaene som har vært, og er på dagsorden.

Så rødt etter spørsmål
I midten av november kom FIFA og president Infantino med en pressemelding om at de oppretter et fond kalt «Legacy Fund», men den skal ikke inneholde noen plan for å kompensere migrantarbeidere eller deres familier.
- FIFAs grove hvitvasking av alvorlige misbruk mot migrantarbeidere i Qatar er både en global flause og en skummel taktikk for å unnslippe menneskerettighetsansvaret som går ut på å kompensere arbeiderne og deres familier, sier fungerende administrerende direktør i Human Rights Watch, Tirana Hassan.

Hun sier videre at FIFA tjener seg styrtrike på det pågående verdensmesterskapet, men nekter å gi én eneste krone til de avdødes familier.
Steve Cockburn, leder for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International, sier at FIFA fremdeles har mulighet til å gjøre det riktige.
- Ved å endre kurs kan FIFA gjøre en varig forskjell for livene til de sanne heltene bak dette verdensmesterskapet, sier Cockburn, og sikter til migrantarbeiderne.
FIFA har ikke kommentert de ferske uttalelsene fra menneskerettighetsorganisasjonene.
Trakk dødsfall-uttalelse
Hassan Al-Thawadi, lederen av Supreme Committee, komiteen med det overordnede ansvaret for VM, uttalte nylig i et intervju med den britiske tv-personligheten Piers Morgan at 400 til 500 migrantarbeidere hadde mistet livet som følge av arbeid på prosjekter knyttet til turneringen i Qatar.
Se svaret nedenfor!
Det tallet var langt høyere enn både FIFA og Qatar tidligere har hevdet.
- Ett dødsfall, er ett for mye. Enkelt og greit, sa Al-Thawadi.
Like etterpå trakk imidlertid Supreme Committee uttalelsen til VM-sjefen, og hevdet at Al-Thawadi svarte på hvor mange arbeidsrelaterte dødsfall det har vært i hele Qatar i perioden mellom 2014 og 2020.

De skrev at antall dødsfall var tre i tallet.
Dette skjedde selv om Al-Thawadi ble direkte spurt av Morgan hvor mange migrantarbeidere som hadde omkommet i forbindelse med arbeid knyttet direkte til mesterskapet i Qatar.