Fotball VM i Qatar

Vekker raseri: - Global flause

I en felles uttalelse går flere menneskerettighetsorganisasjonener hardt ut mot FIFA.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KRITIKKEN FORTSETTER: Gianni Infantino er i hardt vær. Foto: Reuters
KRITIKKEN FORTSETTER: Gianni Infantino er i hardt vær. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Helt siden daværende FIFA-president Sepp Blatter dro fram «Qatar» fra den gylne konvolutten i 2010, har presset og kritikken mot FIFA økt betraktelig - og i de seineste åra er det nåværende FIFA-president Gianni Infantino som har stått i skuddlinja.

I en unison pressemelding fra menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch, Amnesty International, FairSquare, og Equidem mandag, retter de ny, skarp kritikk mot det internasjonale fotballforbundet.

«FIFA unnlater fortsatt å oppfylle sitt menneskerettighetsansvar ved å nekte å forplikte seg til å kompensere migrantarbeidere og deres familier for misbruk da de forberedte og leverte det pågående verdensmesterskapet i Qatar», heter det i en uttalelse, signert alle organisasjonene.

Sjefen for Qatar-VM 2022, Nasser Al-Khater, fyrer løs mot medienes dekning av fotball-VM i 2022. Video: SNTV Vis mer

Direktør freser

I den mye omtalte rapporten fra The Guardian i 2021, hevdet avisa at 6500 migrantarbeidere har mistet livet siden Qatar landet ble tildelt VM i 2010. Amnesty publiserte noen måneder etterpå en rapport som sa at 15000 var døde.

Elendige boforhold, lange arbeidsdager i ekstrem varme og fraværet av lønn, er blant temaene som har vært, og er på dagsorden.

I midten av november kom FIFA og president Infantino med en pressemelding om at de oppretter et fond kalt «Legacy Fund», men den skal ikke inneholde noen plan for å kompensere migrantarbeidere eller deres familier.

- FIFAs grove hvitvasking av alvorlige misbruk mot migrantarbeidere i Qatar er både en global flause og en skummel taktikk for å unnslippe menneskerettighetsansvaret som går ut på å kompensere arbeiderne og deres familier, sier fungerende administrerende direktør i Human Rights Watch, Tirana Hassan.

FRESER: Administrerende direktør i Human Right Watch, Tirana Hassan. Foto: AFP
FRESER: Administrerende direktør i Human Right Watch, Tirana Hassan. Foto: AFP Vis mer

Hun sier videre at FIFA tjener seg styrtrike på det pågående verdensmesterskapet, men nekter å gi én eneste krone til de avdødes familier.

Steve Cockburn, leder for økonomisk og sosial rettferdighet i Amnesty International, sier at FIFA fremdeles har mulighet til å gjøre det riktige.

- Ved å endre kurs kan FIFA gjøre en varig forskjell for livene til de sanne heltene bak dette verdensmesterskapet, sier Cockburn, og sikter til migrantarbeiderne.

FIFA har ikke kommentert de ferske uttalelsene fra menneskerettighetsorganisasjonene.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

Trakk dødsfall-uttalelse

Hassan Al-Thawadi, lederen av Supreme Committee, komiteen med det overordnede ansvaret for VM, uttalte nylig i et intervju med den britiske tv-personligheten Piers Morgan at 400 til 500 migrantarbeidere hadde mistet livet som følge av arbeid på prosjekter knyttet til turneringen i Qatar.

Se svaret nedenfor!

Det tallet var langt høyere enn både FIFA og Qatar tidligere har hevdet.

- Ett dødsfall, er ett for mye. Enkelt og greit, sa Al-Thawadi.

Like etterpå trakk imidlertid Supreme Committee uttalelsen til VM-sjefen, og hevdet at Al-Thawadi svarte på hvor mange arbeidsrelaterte dødsfall det har vært i hele Qatar i perioden mellom 2014 og 2020.

VM-SJEF: Hassan Al-Thawadi. Foto: AP
VM-SJEF: Hassan Al-Thawadi. Foto: AP Vis mer

De skrev at antall dødsfall var tre i tallet.

Dette skjedde selv om Al-Thawadi ble direkte spurt av Morgan hvor mange migrantarbeidere som hadde omkommet i forbindelse med arbeid knyttet direkte til mesterskapet i Qatar.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer