Vekker VM-oppsikt

De engelske fruene kom til Qatar-VM med tonnevis av bagasje. Mandag fikk de en drømmestart på oppholdet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RINGSIDE: Sasha Attwood (t.v.) - kjæresten til Jack Grealish - var fornøyd med det hun så på banen. Hun kom til Qatar med 12 kofferter, ifølge engelske medier. Foto: NTB
RINGSIDE: Sasha Attwood (t.v.) - kjæresten til Jack Grealish - var fornøyd med det hun så på banen. Hun kom til Qatar med 12 kofferter, ifølge engelske medier. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • England - Iran 6-2

DOHA (Dagbladet): England feide over Iran og vant 6-2 i fotball-VM mandag. Dette setter fyr på øya, som allerede nå begynner å mumle om en finale.

PANGSTART: De engelske gutta med Harry Kane i spissen feirer 6-2-seieren over Iran. Jack Grealish helt til venstre. Foto: NTB
PANGSTART: De engelske gutta med Harry Kane i spissen feirer 6-2-seieren over Iran. Jack Grealish helt til venstre. Foto: NTB Vis mer

Men savnet du noe i TV-dekningen av kampen? Hvor var WAGs, spillernes koner og kjærester?

THE SUN: WAGs ble fotografert på flyplassen i Manchester søndag. De kom med mer enn én koffert hver, for å si det sånn.
THE SUN: WAGs ble fotografert på flyplassen i Manchester søndag. De kom med mer enn én koffert hver, for å si det sånn. Vis mer

Flere av dem var på Khalifa International Stadium i Doha. Men de har fått beskjed om å tone ned sin tilstedeværelse, i alle fall i klesveien.

Mange ble derfor overrasket da flokken fløy fra Manchester til Doha søndag. Fruene og kjærestene ble fotografert med stabler av kofferter.

Kjæresten til Jack Grealish - Sasha Attwood - hadde fire kofferter i høyden. Ifølge engelske medier hadde hun med seg totalt 12 kofferter.

Hun var i spissen for følget sammen Fern Hawkins, kona til Harry Maguire, og Katie Goodland - den utvalgte til Harry Kane.

JUBEL: Rebecca Cooke (øverst til venstre) - dama til Phil Foden - lot seg rive med etter hvert som målene trillet inn. Foto: NTB
JUBEL: Rebecca Cooke (øverst til venstre) - dama til Phil Foden - lot seg rive med etter hvert som målene trillet inn. Foto: NTB Vis mer

Engelske medier melder at konene og kjærestene bor på luksusbåten MSC World Europa, som duver i sjøen utenfor Doha.

Båten har seks svømmebasseng og 33 restauranter. Spa og sauna er blant tilbudene.

- Trener Gareth Southgate har ennå ikke bestemt om han vil tillate WAGs å møte spillerne på hotellet der de bor, skriver Daily Mail.

SOLBRILLER: Amie Coady, kjæresten til midtstopper Conor Coady, betrakter det hele bak solbriller. Foto: NTB
SOLBRILLER: Amie Coady, kjæresten til midtstopper Conor Coady, betrakter det hele bak solbriller. Foto: NTB Vis mer

Uansett så de ut til å hygge seg sammen med de andre engelskmennene på tribunen. England møter USA fredag. Også Wales er i gruppa.

- Vi er veldig fornøyde med å starte turneringen på denne måten, sier trener Gareth Southgate og peker på angrepsspillet.

- Jeg likte ikke slutten. Å slippe inn to mål, slik vi gjorde, er ikke nivået vi skal være på. Vi må bli bedre i visse deler av spillet.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer