Meldonium i norsk idrett

Vektløfterforbundet innrømmer at det ble kjøpt inn meldonium til det norske landslaget

Ruth Kasiryes tilsynelatende vanvittige påstand stemmer.
- En belastning for oss, sier forbundet.

RISIKERER UTESTENGELSE: Ruth Kasirye, her med advokat  Morten Johnsen i den muntlige høringen i saken mellom Antidoping Norge og Kasirye, kom med en vanvittig anklage mot vektløfterlandslaget torsdag. Nå viser det seg at den stemmer.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
RISIKERER UTESTENGELSE: Ruth Kasirye, her med advokat Morten Johnsen i den muntlige høringen i saken mellom Antidoping Norge og Kasirye, kom med en vanvittig anklage mot vektløfterlandslaget torsdag. Nå viser det seg at den stemmer.  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var under høringen i Domsutvalget i Oslo torsdag, Ruth Kasirye fortalte om meldonium-bruk i det norske vektløfterløftmiljøet.

Kasirye, som står i fare for å få to års utestengelse for bruk av nettopp meldonium, hevdet at hun aldri selv har brukt stoffet, men at hun har hørt at det var vanlig blant utøverne på det norske vektløfterlandslaget.

- Jeg har hørt i miljøet at det norske landslaget fikk anbefalt meldonium av en trener i Latvia, og brukte det da de var der, fortalte Kasirye i dopinghøringen torsdag.

Det skal, ifølge Kasirye, ha pågått i flere år. Meldonium ble ikke forbudt før 1. januar 2016, og meldonium-bruken skal ha vært i perioden før forbudet.

Likevel er påstanden oppsiktsvekkende.

Det norske landslaget i vektløfting holder på i en svært dopingbelastet idrett. Å begynne å bruke et legemiddel som ikke en gang er tilgjengelig i Vest-Europa, etter anbefaling fra en latvisk trener, er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Bekrefter kjøp

Det var det da forbundsstyret i Norges Vektløfterforbund fikk saken på bordet også.

Visepresident og talsmann for vektløfterforbundet, Trygve Duun, bekrefter overfor Dagbladet at det ble kjøpt inn Mildronate (inneholder meldonium, journ.anm.) til norske vektløftere i Latvia etter anbefaling fra den latviske landslagstreneren.

- Vi fikk vite om dette sommeren 2015 av en klubbtrener, for dette var helt ukjent for forbundsstyret. Vi fikk vite at utøverne det var snakk om hadde kjøpt et kosttilskudd, og de fikk beskjed om å kutte ut bruken av det med en gang, sier Duun til Dagbladet.

Sportssjefen i forbundet skal så ha blitt innkalt til et oppvaskmøte om kjøp av kosttilskudd i utlandet. At de ofte er forurenset av ulovlige stoffer, er en kjent sak.

INNRØMMER: Talsmann for Vektløfterforbundet, Trygve Duun sier at det stemmer at meldonium ble kjøpt inn til det norske landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
INNRØMMER: Talsmann for Vektløfterforbundet, Trygve Duun sier at det stemmer at meldonium ble kjøpt inn til det norske landslaget. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Men Mildronate er ikke et kosttilskudd. Det er et legemiddel som inneholder meldonium, det produseres i Latvia og er ikke godkjent i Norge. Mildronate selges bare i Øst-Europa, men har vært flittig brukt blant idrettsutøvere der før det ble forbudt av det internasjonale antidopingbyrået, WADA.

Kjøpte med hjem

Totalt skal fire norske landslagsutøvere på vektløfterlandslaget ha kjøpt med seg Mildronate hjem fra Latvia. Hvor mange som faktisk brukte det, er mer usikkert, men da vektløfterforbundet utover høsten ble klar over at meldonium sto på overvåkingslista til WADA, og at det ble forbudt fra 1. januar, tok de umiddelbare grep overfor klubbene også.

- For å være ærlig, visste vi ikke en gang at det fantes en overvåkingsliste. Vi syns det var tragikomisk at vi ikke visste, men dagen etter at vi fikk brev om det kommende forbudet fra det internasjonale vektløfterforbundet, sendte vi brev til alle de norske klubbene om det, forteller Duun.

På høstmøtet i Halmstad fortalte også Duun om landslagsutøvernes kjøp av meldonium i Latvia.

- Latvia er et land vi har samarbeidet med siden Stian Grimseth var aktiv. Vi hadde tillit til denne latviske landslagstreneren, for vi hadde kjent ham lenge. Vi ble overraska over at landslagstreneren hadde godkjent kjøpet av det vi da trodde var et kosttilskudd, men vi hadde ingen grunn til å tro at dette var doping, forteller Duun.

Tar kritikk

Og det var det heller ikke på det tidspunktet innkjøpene ble gjort. Men det var heller ikke et kosttilskudd.

- Det er mulig det var for dårlig arbeid av styret at vi ikke sjekka det nøyere. Du kan si vi er naive også, sier Duun.

- Hvorfor er det ikke kommet fram før Kasirye forteller om det i Domsutvalget?

- Vi har vært åpne om dette i klubbene i hele Norge, men vi springer ikke til Dagbladet og forteller det. Vi har ikke forsøkt å holde dette skjult, selv om vi ikke syns det er greit at det kommer ut. Å si noe annet enn det ville være dumt, for det er klart dette er en belastning for oss, sier Duun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer