-  Vektregelen ga meg anoreksi

Skihopperen Henriette Smeby (19) veide 39 kilo i januar. Fortsatt kjemper hun for å bli helt frisk. Smeby mener FIS sine vektregler bidro til å gi henne anoreksi.

Rundt juletider i fjor ble Henriette Smeby veldig forkjølet. Rett før hun skulle dra til Mellom-Europa for å følge guttas hoppuke, gikk hun til legen for å få penicillin. Han slo i stedet full anoreksi-alarm.

-  «Nå er det nok», sa han. Jeg veide 39 kilo, var stadig svimmel og besvimte ofte. Rett før jul kollapset jeg i gangen på skolen. Jeg så jo ribbeina på ryggen og visste at jeg var syk, men jeg trengte å høre det fra legen, sier en åpenhjertig Henriette Smeby.

Den lovende skihopper-jenta går på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) og er på landslaget sammen med Anette Sagen, Line Jahr og Mari Backe.

Skjulte sykdommen

På det verste spiste hun et knekkebrød til frokost, to skiver til lunsj og litt spagetti til middag. Men ingen, verken på landslaget eller skolen, skjønte at 19-åringen var alvorlig syk.

-  Jeg har alltid vært ei glad jente, selv om jeg ikke har hatt det så bra. Dessuten hadde jeg en liten og spinkel kropp allerede før jeg ble syk, så det syntes nesten ikke at jeg hadde anoreksi. Treneren på NTG prøvde å antyde at jeg kanskje hadde et spiseproblem. Da ble jeg bare forbanna. Jeg våget ikke si det til noen, forteller hun.

Tabubelagt

Gjennom mange år hadde Smeby sett ned på folk med spiseforstyrrelser. Nå var hun plutselig rammet selv.

-  Hvordan går det an, tenkte jeg alltid da jeg så folk med anoreksia. Da det skjedde med meg, fikk jeg dårligere selvtillit for hver dag. Anoreksia er så tabubelagt. Jeg er bare glad det ble oppdaget i tide, sier Henriette.

Menstruasjonen hennes forsvant i løpet av høsten 2004. Hadde sykdommen blitt oppdaget en måned seinere, hadde hun trolig mistet fruktbarheten og utviklet beinskjørhet. I juli 2004 veide naturlig tynne Smeby 44 kilo. Det var rett etter at den utskjelte vektregelen (BMI-regelen) for skihopperne kom.

Omstridt regel

Den går ut på at utøverne ikke kan ha en BMI-verdi under 20, inkludert støvler og hoppdress. Regelen er ment å skulle stoppe tendensen med stadig lettere hoppere, men ble møtt med voldsomme protester. «Vi har ikke råd til å miste noen til spiseforstyrrelser», advarte Olympiatoppens ekspert på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen.

Nettopp det ble resultatet for Smeby. Først måtte hun legge på seg fem kilo for å få lov til å konkurrere. Så kom kontrabeskjeden: Regelen gjaldt ikke jentene likevel.

-  Da jeg fikk høre at vi likevel ikke skulle ha vektregel, ville jeg ned til samme vekt som tidligere. Jeg klarte ikke å stoppe. Fokuset på vekt ble veldig stort da de innførte BMI-grense. Vektregelen gjorde at jeg fikk anoreksi, fastslår hun.

Til slutt ble vektregelen innført for jentene også. I dag veier Smeby 46 kilo. Det er tre for lite til at hun får lov til å konkurrere.

Trenger fortsatt hjelp

-  De burde heller målt fettprosenten. Det er veldig mange friske utøvere som er under vektgrensa. Vi var i Zakopane i Polen og hoppet for noen uker siden, og da hoppet jeg bedre enn på tre år. Da er det surt at jeg likevel ikke får konkurrere, sier hun oppgitt.

I dag har Henriette Smeby kommet langt i kampen for å bli helt frisk. Fortsatt får hun tett oppfølging fra Olympiatoppen og trenere for å forhindre tilbakefall.

-  Fysisk er jeg så godt som frisk, men jeg trenger fortsatt psykisk hjelp i tillegg til spiseliste.

-  Hvorfor velger du å stå åpent fram med sykdommen din?

-  Jeg vil hjelpe andre. Det er viktig å våge og si at man har et problem. Etter at jeg fikk sagt det til en person, var det ikke vanskelig lenger. Det verste var å fortelle det til mamma og pappa. Begge ble fryktelig redde og er fortsatt påpasselige, sier Henriette Smeby til Dagbladet.

PÅ BEDRINGENS VEI: Landslaghopperen Henriette Smeby er på bedringens vei etter å ha utviklet anoreksi.