Vel møtt i Oslo - over til Kina

I 2011 ER Petter Northug jr. (20) statistisk sett på toppen av sin allerede smått fantastiske langrennskarriere. Han kan bli en VM-konge så stor at vi en gang for alle må slutte å spørre hverandre hvor vi var da Oddvar Brå brakk staven.

VM-tildelingen i Portugal i går kveld var en gave til Northug jr., til Holmenkollen - som nå får den ansiktsløftningen bakken trenger enten Trond Giske vil eller ikke - og til hele ski-Norge. Om tildelingen er bra for internasjonalt langrenn, er en annen sak.

SELVSAGT SKAL de største, og viktigste, skinasjonene få arrangere de store mesterskapene. Derfor er det både naturlig og greit at Oslo får jobben. I alle fall så lenge FIS er sitt ansvar bevisst og gir det neste mesterskapet, det i 2013, til kineserne.

VEGARD ULVANG velges i dag til leder i den internasjonale langrennskomiteen. Han får en viktig jobb, og han får stor innflytelse over utviklingen av langrennssporten framover. Noe av det viktigste han skal gjøre, er å sørge for at langrennssporten holder seg i TV-ruta helg etter helg, og aller helst med gode produksjoner i god sendetid. Men minst like viktig er oppgaven med å utvide langrennsfamilien, sørge for at nye nasjoner satser på idretten og utvikler sine egne utøvere.

ASIA GENERELT, og Kina spesielt, er på voldsom frammarsj på snø og is. Du har sett det på skøytebanen. Nå kommer de også for alvor i skiløypa og i hoppbakkene. I vinter arrangerte Kina sitt første verdenscuprenn på en utmerket måte. Til vinteren er det ski-VM i Japan og kineserne har søkt om å få være vertskap i 2013. Den søknaden bør FIS studere svært nøye.

Å legge et mesterskap til en nasjon som ikke bare har verdens raskest voksende økonomi, men også et publikum og en entusiasme som vil gjøre VM-øvelsene til tidenes største ski-folkefest, er en sjanse FIS ikke kan la gå fra seg.

BEIJING-OL har ført til at kineserne har satset enormt på å utvikle egne utøvere. Det pøses penger inn i kinesisk idrett. Ikke alle metodene som benyttes er nødvendigvis like suturene, men resultatet er uansett at internasjonal idrett får enda et solid ben å stå på. Er det noe langrenn, og hopp for den del, trenger, er det nettopp flere medlemmer, flere nasjoner som virkelig satser.

KINAS SØKNAD skal behandles på FIS-kongressen i Sør-Afrika om to år. I mellomtida er det bare å glede seg til det som kan bli en morsom skifest i Oslo om fem år. Der vil, hvis alt går som det skal framover, Petter Northug jr. stille som stor favoritt.

De hvasseste utfordrerne blir trolig noen svensker, en finne, et par tyskere, to italienere og en bråte japanere, koreanere og kinesere.