Cristiano Ronaldo dømt for skatteunndragelse

Veland om Ronaldo-dommen: - Kunne valgt en annen dag

Cristiano Ronaldo slo tilbake på direkten.

- PLANLAGT: Fredag smalt nyheten fra spanske myndigheter: Cristiano Ronaldo er dømt til to års betinget fengsel og må betale 175 millioner kroner i bot. Stjernespilleren skal ha sagt seg skyldig i skatteunndragelse, men ifølge Petter Veland er det ikke tilfeldig at nyheten slippes i dag. Spania møter Portugal i VM fredag kveld, og ifølge Veland er nyheten timet og tilrettelagt. – Det er ikke tilfeldig at det kommer i dag. Dommen mot Ronaldo er planlagt, mener han. Veland er Norges fremste ekspert på spansk fotball og gjester Dabladets VM-studio fredag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag smalt nyheten fra spanske myndigheter: Cristiano Ronaldo er dømt til to års betinget fengsel. Stjernespilleren skal ha sagt seg skyldig i skatteunndragelse og må betale 175 millioner kroner i bot.

Petter Veland er Norges fremste ekspert på spansk fotball og gjestet Dagbladets VM-studio fredag. Han tviler på at timingen for dommen er tilfeldig.

- Tror ikke det, sier Veland, før han fortsetter:

- Denne saken har rullet og gått siden i fjor. Da ville angivelig Cristiano Ronaldo bort fra Real Madrid fordi han følte seg presset og dårlig behandlet av den spanske staten. Det har gått et år og de kunne valgt en annen dag hvis de ville, tror jeg, sier fotballeksperten.

- Bjørnetjeneste

DIREKTE: Dagbladets VM-studio i Prindsens Hage i Oslo fikk i kamp-pausen besøk av partner og grunnlegger av Snøhetta arkitektfirma, Kjetil Thorsen, som slakter VM-annlegget på besøk i Dagbladets studio. Video: Stian Pedersen Vis mer

Ronaldo må ikke sone én eneste dag bak murene, men dommen er en ripe i lakken for superstjernen.

Offentliggjøringen av dommen kom bare få timer før Portugal og Spania skulle møte hverandre i VMs gruppe B. Før avspark kl. 20.00 spådde Veland at Spania kom til å angre på tidspunktet for dommen.

- Jeg tror kanskje de gjør seg selv en liten bjørnetjeneste. Dette trigger Cristiano Ronaldo enda mer. Nå har han lyst til å score et mål mot Spania, mot det landet han føler seg urettferdig behandlet av, sa Viasat-eksperten.

Og han kunne ikke fått mer rett. Etter bare fire minutter gikk Ronaldo i bakken innenfor Spanias 16-meter, og angriperen satte ballen sikkert i nota fra 11-meteren.

Først scoret Diego Costa for Spania og utliknet til 1-1. Så satte Ronaldo sitt andre for kvelden og sklei jublende bortover gressmatta. En ny maktdemonstrasjon av portugiseren.

- Hvis det er en spiller i verden du ikke ønsker å tenne på denne måten her, så er det Cristiano Ronaldo. 99 prosent av alle spillere hadde bukket under for det presset der, men han kommer til å være ekstra tent, mente Frode da Costa-Lia, som også gjestet VM-studio.

Tjente 900 mill.

Summen på 18,8 millioner euro som Ronaldo må betale fordeler seg mellom bøter og renter, og inkluderer også unndratt skatt som skal tilbakebetales.

Ronaldo sto anklaget for å ha unndratt seg skatt på 14,7 millioner euro, rundt 140 millioner kroner, gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i åra 2011 til 2014. Spesielt dreier det seg om inntekter fra bilderettigheter på nærmere 1,5 milliarder kroner (150 mill. euro), skriver NTB.

Den tyske avisa Der Spiegel avslørte i desember 2016 at Ronaldo hadde gjemt unna 75 millioner euro i De britiske Jomfruøyer.

Ifølge Forbes skal Ronaldo ha tjent like i underkant av 900 millioner kroner i fjor.

Argentina-stjernene Lionel Messi og Angel Di Maria har også blitt dømt for skatteunndragelse tidligere. Messi fikk 21 måneder betinget fengsel og 19 millioner kroner i bot. Han slapp fengselsstraff da førstegangssaker i Spania bare gir betinget fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer