USUNT DESIBELNIVÅ: Professor Eckhard Hoffmann ved Aalen University tester her hvor høyt en vuvuzela kommer på desibelskalaen. I dette forsøket stoppet måleren på 147, mens andre ganger gikk den helt opp til 160. Det er skyhøyt over smertegrensen til et menneskeøre.Foto:   AFP PHOTO / MONIKA THEISS
USUNT DESIBELNIVÅ: Professor Eckhard Hoffmann ved Aalen University tester her hvor høyt en vuvuzela kommer på desibelskalaen. I dette forsøket stoppet måleren på 147, mens andre ganger gikk den helt opp til 160. Det er skyhøyt over smertegrensen til et menneskeøre.Foto: AFP PHOTO / MONIKA THEISSVis mer

- Veldig farlig for øret

Norsk hørselsspesialist mener FIFA gambler med folks helse i VM.

||| (Dagbladet): Til tross for en mengde protester valgte FIFA i går å ignorere motstanderne av vuvuzelaen.

- Vuvuzelaene er kommet for å bli, og kommer ikke til å bli forbudt. De er den del av fotballkulturen i Sør-Afrika. Vuvuzela er blitt et internasjonalt instrument, sa FIFAS kommunikasjonsdirektør Rich Mkhondo.

Den argumentasjonen holder ikke vann, mener overlege Haakon Arnesen ved Øre-Nese-Hals-avdelingen på St. Olavs Hospital.

Risikerer permanente skader
Konfrontert med opplysningen om at støyen fra vuvuzelaen er blitt målt til nærmere 130 desibel (av Hear the World Foundation) er han klar på at et forbud ville vært det eneste riktige.

- Hvis folk sitter rett ved siden av noe som blir målt til 130 desibel, burde det vært ulovlig etter mitt skjønn. Da har det ikke noe på en fotballstadion å gjøre, da er det veldig farlig for øret, sier Arnesen til Dagbladet.

- Snakker vi varige hørselskader?

- De som får det rett opp mot øret vil helt sikkert kunne pådra seg permanente støyskader. Du kan få akutte støyskader ut fra en kortvarig eksponering av 130 desibel også, selv om den bare varer noen sekunder.

- Tinnitus?

- Ja, det er absolutt noe man risikerer, sier han.

- Ville heller sett ut som en noldus
Mannen som har hovedansvaret for plastikkfarsotten på tribunene i Sør-Afrika heter Neil van Schalkwyk.

Paradoksalt nok selger han også ørepropper til de som ikke fikser den konstante larmen. De er det mange av, og derfor er etterspørselen etter hørselvern større enn tilbudet i Sør-Afrika om dagen.

Haakon Arnesen ville aldri tatt sjansen på å gå på VM-kamp uten tilstrekkelig ørebeskyttelse.

- Jeg ville ikke vært i nærheten av å gå på kamp uten skikkelig hørselvern. Da ville jeg heller sett ut som en noldus. Det er uansvarlig å gå på de kampene uten å ta vare på ørene sine, hvis man vil bevare hørselen sin.

UANSVARLIG? FIFA-president Sepp Blatter. Til høyre Sør-Afrikas president Jacob Zuma. Foto:   AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
UANSVARLIG? FIFA-president Sepp Blatter. Til høyre Sør-Afrikas president Jacob Zuma. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Vis mer

- Er det nok med ørepropper?

- Antakelig er det nok. Selv da får du ikke bort all støyen, men det tar brodden av det. Kanskje du får ned lydnivået med 30-40 desibel. Da er du under 100, og kan tåle noen kamper i VM. Men selv med ørepropper bør ikke folk utsette seg for slikt i mer enn et par timer om dagen.

- Hva synes du om at FIFA freder vuvuzelaen?

- Hadde det vært litt trøkk i dem ville de sagt nei til dem. Men de tør vel ikke. Om de var opptatt av helse burde de satt ned foten med en gang, det høres ikke ut som om de tar helseaspektet på alvor, sier Arnesen til Dagbladet.

NFF vurderer ikke forbud
Noen har kanskje fryktet at vuvuzelaen skal spre seg til andre land og ligaer når VM er over. Den tanken har ikke streifet NFF i nevneverdig grad.

- Vi forholder oss ganske rolig til det. Jeg har ingen tro på at vuvuzelaen kommer i store mengder på tippeligakamper med det første, men noen eksemplarer av den kan nok komme. Det er ikke noe stort problem. I Sør-Afrika snakker vi så store mengder, det er flere tusen som tuter samtidig. Jeg tror fenomenet er sør-afrikansk, og at det ikke vil få grobunn i andre kulturer, sier arrangementssjef Dag Vestlund til Dagbladet.

- Men en enkelt vuvuzela kan være irriterende nok?

- På en fotballtribune skal man ikke være til ulempe for de rundt seg. Hvis bruken av en sånn sak fører til ubehag må arrangøren håndtere det fornuftig. En annen ting er hvis vuvuzelaen blir brukt til andre ting enn å blåse - da blir det en sikkerhetssak. Men som sagt tar jeg dette ganske rolig, jeg tror ikke det blir noen stor invasjon på norske tippeligaarenaer, sier han.

VM-PLAGE: Men FIFA nekter å forby vuvuzelaen. Foto:  REUTERS/Ina Fassbender
VM-PLAGE: Men FIFA nekter å forby vuvuzelaen. Foto: REUTERS/Ina Fassbender Vis mer