MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Amalie Iuel om medaljemuligheten som forsvant:

- Veldig kjipt

Der Karsten Warholm benytter unntaksåret 2020 - med to avlyste mesterskap - til å jakte verdensrekorder, er avlysningen av friidretts-EM mer kritisk for Amalie Iuel.

Publisert

I skyggen av lagkameraten Karsten Warholms eventyrlige prestasjoner og jakt på verdensrekorden, jobber lagvenninna Amalie Iuel hardt for å nå sine mål.

Iuel har forbedret sin personlige rekord på 400 meter hekk hvert eneste år i seniorkarrieren.

I 2013 løp hun på 1.01, i 2014 på 58.10, i 2015 på 55.92, som ble til 55.79 i 2016, 55.38 i 2017 og 55.26 i 2018.

I 2019 tok hun et ekstra stort byks til 54.72 og suveren ny pers. Nå har hun bare fire europeere foran seg på verdensrankingen på distansen.

<strong>MISTET SJELDEN MEDALJEMULIGHET:</strong> Amalie Iuel.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MISTET SJELDEN MEDALJEMULIGHET: Amalie Iuel. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Det betyr at Iuel definitivt ville vært en medaljekandidat i friidretts-EM i Paris. Det mesterskapet skulle etter planen ha blitt arrangert forrige måned, men ble avlyst grunnet coronapandemien og vil aldri arrangeres.

Overfor Dagbladet i et intervju gjort i sommer la ikke Iuel skjul på at EM er hennes store medaljemulighet utenfor Norges grenser.

- Det er selvfølgelig veldig kjipt at det ikke blir EM i år eller neste år. Jeg skulle ønske jeg fikk muligheten i et EM. Det hadde vært moro, sier Amalie Iuel til Dagbladet.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Det som gjør at avlysningen av friidretts-EM er enda mer kritisk for Iuel enn eksempelvis lagkameraten Warholm, er at sunnmøringen er gullfavoritt også i OL i 2021 og VM i 2022.

Erkjennelsen

I et VM og OL er imidlertid veien til medalje og finaleplass betydelig lengre for Iuel, som er rangert som nr. 14 i verden på verdensstatistikken på 400 meter hekk - og som nr. 5 i Europa - der Warholm topper så vel verdens- som europarankingen på herresiden.

- Jeg har klatret en del på europastatistikken og håper å fortsette med det. Amerikanerne er på et helt annet nivå, sånn det er nå. Jeg må fokusere på egne ting og egen utvikling, sier Iuel til Dagbladet og erkjenner at kampen mot amerikanerne i VM og OL virker særdeles vanskelig.

Om EM i Paris hadde blitt arrangert forrige måned, ville Iuel vært en seriøs utfordrer til medaljene, slik utviklingen hennes har vært over flere år, ikke minst med kvantespranget i fjor.

MAKTKAMP: Spillet mellom Karsten Warholm og rivalene er i gang, med Amalie Iuel i en nøkkelrolle. Samtidig skaper varme nye problemer i Doha. Det gjorde også staven til Sondre Guttormsen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Nå må i stedet Iuel vente til EM i München 2022 for neste realistiske medaljemulighet uten amerikanerne Dalilah Muhammad, Sydney McLaughlin, Shamier Little og Ashley Spencer ved sin side.

Overrasket stjerne

Overfor Dagbladet lanserte nevnte Spence, som vant OL-bronse på 400 meter hekk i 2016, Amalie Iuel som en outsider til VM-medalje i Doha etter det imponerende forsøksheatet i Qatar i fjor.

- Jeg ble veldig overrasket over at Amalie løp så raskt og at hele heatet løp så raskt. Det hadde jeg ikke forventet. Jeg hadde aldri trodd at forsøksheatet skulle være så aggressivt og gå så fort som det jeg gjorde, sa en tydelig imponert Ashley Spencer til Dagbladet om Iuel i fjor.

I semifinalen ble imidlertid rivalene fra det amerikanske kontinentet for sterke, men for Iuel ga framgangen og knalltida i Doha ytterligere motivasjon og tro på prosjektet.

IMPONERER: Amalie Iuel kommer med en klar melding til Karsten Warholm. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Coronamulighet

Det kommer godt med i unntaksåret 2020, som gir friidrettsutøverne en uvant test. Den har Karsten Warholm vist han har taklet formidabelt og utnyttet til å bli enda sterkere, enda raskere og enda mer utholdende.

Coronapandemien gir en svært amputert konkurransesesong uten mesterskap. Samtidig gir det også en mulighet for ytterligere utvikling.

- Det har vært en rar tid, men det har det nok vært for alle. Det har vært mye usikkerhet rundt sesongen. Akkurat treningsbiten føler jeg at vi har løst det greit og at vi har kommet godt ut av det, sier Iuel til Dagbladet.

Teamet som ledes av Leif Olav Alnes gikk raskt over til mer mengdetrening og volum etter at coronapandemien rammet samfunnet og stoppet idretten.

- Vi har vært heldig med vårt valg av strategi. Vi har fokus på utvikling og det som handler om å forbedre resultatet. Med et så stort fokus på utvikling i et normalår, er vi sterkt rustet til å håndtere alt som møter oss i et unntaksår, mener Alnes.

- Jeg har gledet meg til hver eneste trening. Der tror jeg ikke noen slår oss. Det er ikke noen konkurranse om hvem som trener mest, men hva man får ut av treningen.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Fokuset på mer volum i treningen er en gradvis prosess som har pågått i flere år etter at Iuel forlot regimet i USA og amerikansk idrett - hvor de største 400 meter hekk-stjernene på kvinnesiden kommer fra og som Iuel må fokusere på å slå i fraværet av friidretts-EM.

- Leif er som en prosjektleder

Overgangen fra det amerikanske regimet til å ha Alnes som trener er stor.

- Leif er det stikk motsatte av det jeg er vant med fra amerikanske trenerne. Det var autoriteter på college, mens Leif er som en prosjektleder og har en mer avslappet innstilling, har Amalie Iuel tidligere sagt til Dagbladet.

Warholm omtalte nylig Alnes som verdens beste friidrettstrener overfor Dagbladet.

- Vi er sammen om å få det til. Vi jobber sammen for å nå målene, og på veien har vi det gøy og koser oss. Det er viktig når vi skal legge inn så mange timer, sier Iuel.

MULDVARP: Karsten Warholms treningspartner Amalie Iuel gir Warholm informasjon om en av hans største rivaler. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- I USA var det begrenset hvor mye vi fikk lov til å snakke og tulle på oppvarmingen, fordi det var ikke sett på som seriøst nok. Det er en stor forskjell fra her. I tillegg legger vi ned mange flere timer her med Leif som trener. Vi tar oss bedre tid og har 100 prosent fokus på selve øktene, sier Iuel.

- Det var en form for vitseforbud i USA?

- Ja, mer eller mindre. Hvis jeg fniste på trening, var det hysjing. Det var ikke populært.

I teamet til Alnes er vitsene og humoren et av flere kjennetegn, selvsagt i tillegg til den knallharde og systematiserte jobbingen på treningsfeltet.

Den kombinasjonen har gjort at Team Warholm virkelig har klart å snu den vanskelig coronasituasjonen til noe positivt. Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer