- Veldig nakne og ganske sexy

Med disse nakenbildene skal Tor Arne Hetland og de norske sprintgutta lokke ungdommen til å tro at langrenn er rock'n'roll. Bildene høster stormende jubel blant idrettsforskerne.

På gårsdagens presseseanse på Beitostølen viste herrelandslaget i sprint fram nakenbildene - uten så mye som et sponsormerke.

- Vi gjør det fordi vi ønsker å vise at sprint er litt rock'n'roll og annerledes enn bildet av langrenn som gutta på skauen og det der, sier trener Ulf Morten Aune til Dagbladet.

Som blikkfang ønsker sprintgutta også å skaffe seg framtidige kolleger.

- Vi lever i en litt annen tid. Vi håper på at dette fenger ungdommen slik at sprintlangrenn blir noe de vil ta del i. Det er ikke noe å legge skjul på at idretten vår sliter med et relativt stort frafall, sier Aune.

Vil være forbilder

Ideen fikk løperne sjøl. Finansiert av hovedsponsoren ble det et prosjekt som i går ble presentert som en kalender.

Med dette går sprintgutta inn i en trend der ikke bare kvinnelige idrettsutøvere kler av seg. Kjetil Aamodt gjorde det i fjor. Vålerenga-spillerne Øyvind Bolthof og Stian Ohr gjorde det i en pizzareklame i sommer.

- Vi håper at yngre utøvere på denne måten kan få disse gutta som forbilde. Ikke fordi de viser fram naken hud, men fordi dette er rått, tøft og ekte, sier Aune.

Han benekter at motivet er kommersielt.

- Det har aldri vært vårt motiv å tjene penger på dette. Om det skulle være noen interesse for å selge disse bildene, vil pengene i så fall gå til rekruttering innen langrennssporten, sier han.

- Gutta er veldig nakne, ganske sexy og litt ironiske. De viser muskler, samtidig som de ikke framstår som «skrapa» treningsnarkomane. Og Jesus-figuren på korset er herlig, selv for meg som er oppvokst blant bedehusene på Sørlandet. Idrett kombinert med kropp og sex er in til tusen, sier en begeistret Gerd von der Lippe.

Hun er doktor i idrettssosiologi og idrettshistorie ved Høgskolen i Telemark.

- Dette er første gang norske idrettsgutter pusher grenser i forhold til nakenhet. Dersom de hadde gjort det ved å kopiere jentene, ville homospøkelset svevd over hele greia. I stedet framstår sprintguttas kalender som et sjølstendig, idérikt og offensivt konsept, mener idrettsforskeren.

- De kaller seg langrennssportens formel 1?

- Ikke minst derfor kan de tillate seg å overskride grenser. Og de lykkes. Se på Tor-Arne Hetland der han står i skikkelig sprint-positur. Han kjører liksom begge stavene bak, som i et kjemperykk. Skulderbladene er nesten klint inni hverandre. Dette er nakenhet og toppidrett i skjønn forening - og jeg liker det!

Godt trent

- Men skaper ikke disse muskelbuntene usunne idealer blant unger og ungdom som driver langrenn eller annen idrett?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er jo ikke skjeletter som viser seg fram. Dette er gutter med vanvittige armmuskler. De er godt trent. Men de er ikke «deffa», som det heter når man er uten underhudsfett. Det er flott at debatten kommer hver gang idretten pusher grenser. Men her synes jeg det skjer i passelig doser. Skisporten har slitt. Her har gutta funnet en ny vri.

Idrettsforsker Jorid Hovden er langt fra like positiv til sprintstuntet:

- Maktforholdet mellom kjønnene forsvinner ikke selv om gutta kler seg nakne. Når kvinner kler seg nakne betyr det noe helt annet enn når gutta gjør det. Dette har å gjøre med kollektive koder for hva kjønn betyr. Nakne jenter betyr oftest underkastelse, villighet, erotisk makt. Nakne gutter betyr erotisk makt - men det betyr også reell makt. Maktforholdet mellom kjønnene er forskjellig, mener Hovden.

<B>John Kristian Dahl.</B>
<B>Trond Einar Elden.</B>
<B>Tor Arne Hetland.</B>
<B>Eldar Rønning.</B>
<B>Kristian Horntvedt.</B>
<B>Håvard Bjerkeli.</B>
<B>Sprintgutta.</B>
<B>Trond Iversen.</B>