Jakob Ingebrigtsen om skole, karakterer, beste fag og utfordringer

- Veldig ødeleggende, på alle mulige måter

Jakob Ingebrigtsen ville ha droppet videregående om han kunne tatt valget på nytt.

ENDELIG FERDIG MED SKOLEN: Jakob Ingebrigtsen er lettet over at skolehverdagen er et ferdigskrevet kapittel.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ENDELIG FERDIG MED SKOLEN: Jakob Ingebrigtsen er lettet over at skolehverdagen er et ferdigskrevet kapittel. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

BJØRVIKA (Dagbladet): Til tross for flere bekymringsmeldinger fra pappa og suksesstrener Gjert Ingebrigtsen i vår, vartet Jakob Ingebrigtsen (18) opp med et superløp i sesongdebuten i Diamond League-sammenheng i Stockholm.

Med en forrykende avslutning og sluttspurt ble det 18 år gamle løpsvidunderet nr. 3 med tida 3.37.30, bare slått av Timothy Cheruiyot og Ayanleh Souleiman.

Ingebrigtsen tror at han er noen hakk sterkere enn da han vant to EM-gull i Berlin i fjor.

- Jeg håper å gjøre det en del bedre enn i fjor. Det er vanskelig å forbedre seg så veldig mye i tid, men jeg har startet sesongen en del bedre enn jeg gjorde forrige sesong, sier det 18 år gamle stortalentet til Dagbladet.

Omsider er skolegangen over for løpsfantomet, som har blitt omtalt som et unikt talent, også i internasjonal sammenheng, siden han var en liten gutt.

PANGSTART: Jakob Ingebrigtsen imponerte stort i Diamond League-stevnet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix
PANGSTART: Jakob Ingebrigtsen imponerte stort i Diamond League-stevnet i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB Scanpix Vis mer

- Veldig ødeleggende

Nå er eksamens- og skolekjøret et ferdigskrevet kapittel. Det betyr bedre og mer gunstige trenings- og konkurransevilkår for 18-åringen.

- Gjert har lenge vært oppgitt over det han kaller «den helsikes skolen». Har du vært like frustrert?

- Det er veldig mange stygge måter å beskrive det på. Hvis jeg skulle ha gjort det igjen, hadde jeg aldri gjort det. Ikke i nærheten av det engang, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Først og fremst var det veldig ødeleggende for friidretten, på alle mulige måter. Det gjorde blant annet at jeg ikke kunne stille opp på de løpene jeg ville. Det gjorde at jeg ble syk. Jeg tror ikke det er tilfeldig at de få dagene jeg var på skolen, ble jeg syk, sier rogalendingen.

SJOKKERER: Han har vunnet EM - og VM-gull, men Karsten Warholm sjokkerte kanskje mest da han løp 400 meter hekk for første gang. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Endelig er jeg være ferdig med det, og det er veldig greit å ikke ha skolen å skylde på lenger, konstaterer han.

- Store konsekvenser

Det ble naturlig nok mange fraværsdager for Jakob Ingebrigtsen i løpet av de tre åra på videregående skole, som han har kombinert med friidrettssatsingen på det aller høyeste nivået, med to EM-gull i Berlin i fjor som det foreløpige klimakset.

- Hvor mange skoledager ble det på deg i løpet av et skoleår?

- Jeg har en del treningsleirer, som regel tre måneder i skoleåret som jeg er vekke, pluss stevner. Så det blir ikke så veldig mange dager på skolen. Men når jeg først er der, kan det få store konsekvenser, sier 18-åringen.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det gjelder ikke minst på treningsleirer, hvor jeg alltid måtte ha skolen i bakhodet og gjøre ting som ikke er bra for løpingen.

Jakobs karakterer på skolen

Selv om frustrasjonen har vært periodevis veldig stor, kommer Ingebrigtsen ut av skolen med gode karakterer.

- Karakterene mine er veldig greie, til tross for mitt hat mot skole. Hadde jeg ikke drevet med friidrett, hadde det gått enda bedre, men jeg har slått meg til ro med de karakterene jeg har nå, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Hva er ditt beste fag?

- Jeg er vel en liten jurist av meg. Jeg er glad i rettslære, økonomi og matematikk. Enkle, objektive fag.

Noen jusskarriere blir det imidlertid neppe.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg er ferdig med skolen for alltid. Det føles bra, og jeg kan kalle meg 100 prosent idrettsutøver, sier 18-åringen.

Klar bedring

Nå blir han friidrettsutøver på heltid.

- Jeg tror det blir bra, sier Jakob, som hadde siste eksamen forrige torsdag.

Supertalentet fra Sandnes løper drømmemila på Bislett Games på torsdag sammen med Filip, mens eldstebror Henrik løper 300 meter.

Etter en tung åpning i Bergen løsnet det for Filip i Diamond League-stevnet i Roma forrige uke, med ny familierekord på 5000 meter. Til Dagbladet sier Filip at bekymringer nå har blitt til optimisme.

- Jeg sesongåpnet på en dårlig måte i Bergen. De ukene før det var det ganske dårlig måte for min del. Da var også Jakob syk, og Henrik hadde småvondt. Men det endrer seg raskt, sier Filip Ingebrigtsen til Dagbladet.