- Veldig overrasket over at Tevez slippes inn i varmen

Alsaker tror United har avgjort ligaen før «seriefinalen». - Det er syke greier.

JOKER ELLER IKKE?: I september i fjor trodde nok de fleste at Carlos Tevez hadde spilt sin siste kamp for Manchester City. Men onsdag kveld er han trolig tilbake på banen, når de lyseblå tar imot Chelsea på hjemmebane. På dagens pressekonferanse antydet Roberto Mancini at argentineren vil komme inn som innbytter. Foto:  (AP Photo/Dave Thompson/PA)
JOKER ELLER IKKE?: I september i fjor trodde nok de fleste at Carlos Tevez hadde spilt sin siste kamp for Manchester City. Men onsdag kveld er han trolig tilbake på banen, når de lyseblå tar imot Chelsea på hjemmebane. På dagens pressekonferanse antydet Roberto Mancini at argentineren vil komme inn som innbytter. Foto: (AP Photo/Dave Thompson/PA)Vis mer

(Dagbladet): Onsdag kveld kan Carlos Tevez gjøre comeback for Manchester City, 175 dager etter at han angivelig nektet å la seg bytte innpå mot Bayern München.

Siden da har ikke argentineren vært en del av Citys kamptropp, men nå har både klubben og Tevez selv satt en strek over gamle uenigheter, ulovlige hjemreiser og bøter.

- En spiller som han trenger å spille, men 90 minutter er umulig nå. Om han kan spille en halvtime nå, så kan han være klar for en hel kamp om tre-fire kamper, sa manager Roberto Mancini på en pressekonferanse i dag - der han antydet at Tevez vil komme på banen i den uhyre viktige hjemmekampen mot Chelsea onsdag.

Den samme Mancini erklærte Tevez som persona non grata etter kampen mot Bayern München, og sa at han aldri kom til å spille mer for klubben, om han fikk bestemme.

Men i slutten av februar kom den unnskyldningen Mancini hadde ventet lenge på, og italieneren aksepterte den samtidig som han ønsket urokråka velkommen tilbake på treningsfeltet.

- Mister autoritet
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Mancini spiller høyt ved å invitere Tevez inn igjen i det gode selskap.

- Jeg er veldig overrasket over at han gjorde det. Jeg opplevde at hele hans autoritet sto og falt på at han var konsekvent i denne saken. Det han sa den gangen i fjor høst, var «aldri mer under min ledelse». At Tevez nå kommer tilbake på banen, åpner for litt spekulasjoner: Er det eierne som trykker på her? Tevez har fått bot, og han har kommet med en beklagelse som redder litt ansikt. Likevel er det underlig, sier Alsaker til Dagbladet.

Han mener italieneren står i fare for å miste noe av autoriteten - i hvert fall utad.

- Sett utenfra mener jeg det. Hvorvidt det fungerer sånn i resten av spillergruppa og på omgivelsene, er det vanskelig for meg å vurdere. Men sett utenfra virker det sånn, basert på at han sa «for me, never» på spørsmål om Tevez kom til å spille under ham igjen.

Samtidig tør han ikke helt utelukke at Tevez blir en nøkkelspiller for City i ligainnspurten - og at Mancini i så fall kan bli genierklært.

SAMLET INN TEVEZ-DRAKTER: Denne søppelbilen kjørte rundt i Manchester i fjor høst, og samlet inn Tevez-drakter fra både røde og blå supportere. Draktene ble ikke destruert, men gitt bort til veldedighet i Argentina. Foto: YouTube
SAMLET INN TEVEZ-DRAKTER: Denne søppelbilen kjørte rundt i Manchester i fjor høst, og samlet inn Tevez-drakter fra både røde og blå supportere. Draktene ble ikke destruert, men gitt bort til veldedighet i Argentina. Foto: YouTube Vis mer

- Tevez har uomtvistelige kvaliteter som spiller. Der føler jeg at hele denne saken står. Hvis Tevez viser seg som en «super sub», og scorer mål med samme frekvens som forrige sesong, vil Mancini bli hyllet. Men en Tevez som ikke fungerer, og som ikke leverer goaler, vil bli sett på som en tabbe av Mancini. Det er et høyt spill. Jeg er usikker på om at er Mancini som har siste ord, sier Alsaker.

Mytteri
Canal Plus-ekspert Lars Tjærnås uttalte til Dagbladet i januar at Mancini hadde kommet styrket ut av Tevez-saken. Det mener han fortsatt.

- Ja, jeg mener det samme. Han har gjort et mytteri som i seg selv er grovt nok til å bli kastet ut. Og han har forsterket det i etterkant med tjuvperm og lang ferie. Men jeg går ut fra at Mancini har kjørt en prosess i forkant som gjør at han har ryggdekning, selv om jeg også mener at de øvrige spillerne uansett får holde munn og akseptere det sjef og klubb vedtar.

- Tror du Tevez vil spille en nøkkelrolle i innspurten?

- Jeg tviler på at han vil spille en helt avgjørende rolle, men det er helt avhengig av hvor godt han har trent. Fotballmessig er det selvsagt en styrke å ha ham med, men det kan jevnes ut ved at han neppe blir tatt imot med synlig entusiasme, og sånn sett bli en klamp om foten, sier Tjærnås.

Alsaker tror aldri en tilsvarende kuvending kunne funnet sted på Old Trafford, med sir Alex Ferguson som sjef. 

- Ferguson sier at «du kan aldri tape en krangel med en spiller». Hvis du ser historisk på det, har han kastet ut spillere på meget høyt nivå idet de er blitt en belastning. Van Nistelrooy, Jaap Stam, David Beckham - de var alle på høyt nivå, og det var ingen sportslige grunner til å kvitte seg med dem. Roy Keane var kanskje litt på vei ned, samtidig som han var enormt sterk. Ferguson strakk seg riktignok langt med Wayne Rooney, og kan være diplomatisk når det trengs, men det er det lengste han kan gå, sier han.

- Det skal ikke være mulig
Mange forventer en seriefinale på Etihad 30. april, når de to byrivalene møtes i tredje siste serierunde. TV 2s veterankommentator tror imidlertid de røde kan ha avgjort før den tid.

- Jeg tror fort det kan være over før vi kommer til 30. april, men jeg håper jeg tar feil.

- Du tror United vil lede med minst ni poeng på det tidspunktet?

- Jeg mener ikke teoretisk, men i praksis. Leder United med fem til sju poeng før den kampen, er det over. Alle vet at United vinner de to siste kampene hvis de må. Jeg tror ikke de taper på Etihad heller. Men hvis ligamesterskapet står og faller på den kampen, og de er ett eller to poeng bak United, har de et enormt incentiv til å vinne den kampen. Sjansen for City-seier øker dersom gullet er innen rekkevidde. Men jeg tror altså det vil være over da, sier Alsaker.

GODTOK UNNSKYLDNINGEN: Roberto Mancini satte en strek over gamle konflikter da Tevez sa unnskyld sist måned. Her er de to etter fjorårets FA-cupfinale, som City vant 1-0 mot Stoke. Foto:  AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
GODTOK UNNSKYLDNINGEN: Roberto Mancini satte en strek over gamle konflikter da Tevez sa unnskyld sist måned. Her er de to etter fjorårets FA-cupfinale, som City vant 1-0 mot Stoke. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Vis mer

I så fall synes han det knapt er til å tro.

- Alt som er blitt sagt om at United kan dette med innspurt, er helt reellt. City spilte den beste fotballen ligaen har sett på mange år, men da de kom til januar, ledet de likevel bare med to poeng. Den tror jeg var tung. Jeg tror de følte de fortjente å lede mer. Med alle problemene og skadene United har hatt, de har spilt med 20 forskjellige backfirere så langt og hatt en uavklart keepersituasjon, så er de likevel så nære. Du skal ikke kunne vinne ligaen da, men det er de i ferd med å gjøre. Det er syke ting - det skal ikke være mulig.

- Er det Fergusons fortjeneste?

- Det er vanskelig å se forbi ham. Hva annet skal man forklare det med, enn hans enorme evne til å få resultater i motgang. Så skrur de på sjarmen når alle spillerne er tilbake og det begynner å bli vår. Der er han helt unik. Det var helt umulig å ikke tro på City en stund i høst, men jeg har ligget lavt hele sesongen med tanke på å uttale meg om hvem som vinner. Men nå føler jeg det ligger veldig an til United. Håpet er likevel at det blir en thriller helt inn, sier Alsaker.

Vinn eller forsvinn
United leder for øyeblikket med fire poeng, men har en kamp mer spilt. City har presset på seg før midtukekampen mot Chelsea, og både Alsaker og Tjærnås mener det er en vinn eller forsvinn-situasjon for de lyseblå.

- Ikke poengmessig, men mentalt tror jeg nesten det er det, sier Alsaker.

- Jeg tror det (er vinn eller forsvinn), de har ikke råd til å tape mange flere poeng. Men jeg tror de slår Chelsea, sier Tjærnås.

TROR UNITED VINNER: Og det er nesten så Øyvind Alsaker må klype seg i armen. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
TROR UNITED VINNER: Og det er nesten så Øyvind Alsaker må klype seg i armen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer