Jørgen Graabak

- Veldig spesielt

Jørgen Graabak (32) erkjenner at karrieren går mot slutten, og innrømmer at det blir rart å legge opp. Når den tid kommer har OL-helten allerede lagt planer.

BETENKT: Den norske kombinertstjerna Jørgen Graabak. Foto: Geir Olsen / NTB
BETENKT: Den norske kombinertstjerna Jørgen Graabak. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

BJØRVIKA (Dagbladet): Med fire OL-gull, to OL-sølv, to VM-gull og tre VM-sølv er Jørgen Graabak en av de mestvinnende norske kombinertutøverne i historien.

32-åringen kan med andre ord se tilbake på en innholdsrik karriere, som begynner å nærme seg slutten.

- Forhåpentligvis er det noen år unna, men det kommer til å bli veldig spesielt å legge opp. Jeg er mest spent på hvordan de siste dagene som profesjonell utøver blir - og månedene i etterkant, forteller Graabak til Dagbladet.

Han har ganske klare planer for hva han vil gjøre etter karrieren.

Men:

- Mentalt er jeg spent på hvordan det vil arte seg. Man går fra å ha et liv der absolutt alle ting man gjør, har en konsekvens med tanke på prestasjon - til å i større grad få en åtte-til-fire-jobb og ha mer fri, både fysisk og mentalt. Det blir et stort skifte. På enkelte måter blir det utfordrende, mens på andre veldig godt, utdyper Graabak.

KOMBINERTLANDSLAGET: Årets kick-off for kombinertlandslaget, her ved Jarl Magnus Riiber (f.v.), Gyda Westvold Hansen, Jørgen Graabak og Ida Marie Hagen, ble holdt i foajeen i Den norske opera i Bjørvika. Foto: Emilie Holtet / NTB
KOMBINERTLANDSLAGET: Årets kick-off for kombinertlandslaget, her ved Jarl Magnus Riiber (f.v.), Gyda Westvold Hansen, Jørgen Graabak og Ida Marie Hagen, ble holdt i foajeen i Den norske opera i Bjørvika. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer

- Sterke krefter

Denne sesongen er som kjent mesterskapsfri, men i 2025 er det duket for VM i Trondheim, før det bare ett år seinere er klart for OL i Milano og Cortina d'Ampezzo.

Og Graabak er ikke ferdig riktig ennå.

Trønderen varsler at han trolig stiller til start i verdensmesterskapet på hjemmebane - så lenge sportssjef Ivar Stuan tar ham ut.

Men hva så med OL året etter?

- Det er sterke krefter som jobber for at jeg skal bli med helt dit, men akkurat nå har jeg ikke bestemt meg for noe som helst. Jeg skal i hvert fall til 2025, så får vi se derfra, er det klare svaret fra Graabak.

Han tillegger:

- Akkurat nå har jeg er hverdag som fungerer veldig bra for meg, samboeren min, sønnen vår og de andre rundt meg. Så lenge det gjør det, og jeg føler at jeg har noe i toppen å gjøre, blir jeg sikkert med til 2025 og 2026. Men det er ennå lenge til.

OL-HELT: Jørgen Graabak med gull- og sølvmedaljene på medaljeseremoni etter kombinert lagkonkurranse under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
OL-HELT: Jørgen Graabak med gull- og sølvmedaljene på medaljeseremoni etter kombinert lagkonkurranse under vinter-OL i Beijing 2022. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Bjørndalen-sammenlikning

Sportssjef Ivar Stuan krysser fingrene for at Graabak holder liv i karrieren.

- Jeg tror og håper Jørgen har lyst til å pynte enda mer på den unike OL-statistikken sin, og da er det 2026. Jeg har snakket med ham om det flere ganger, men toppidrettsutøvere i den alderen tar ett år om gangen, sier Stuan til Dagbladet.

Norges kombinertstjerner Ida Marie Hagen og Jarl Magnus Riiber ble invitert ut på Aker BPs oljeplattform «Valhall» i Nordsjøen. Video: Christian August Cederblad. Reporter: Christian August Cederblad Vis mer

Sportssjefen trekker en parallell til Ole Einar Bjørndalens nærmest evige skiskytterkarriere.

- Jeg snakket med Bjørndalen da han var 39 år, og da pratet han om at han skulle bli med til Sotsji-OL, men han ga seg ikke før han var 44. Så her er det muligheter, sier han og fortsetter:

- Jeg tror ikke jeg har sett Jørgen så motivert og så flink på de viktige tingene som han har vært i høst og vinter. Jeg tror han er fryktelig dedikert for det som skjer i Trondheim i 2025, og at det kan være med og inspirere ham til å ta et år til.

SPORTSSJEF: Ivar Stuan på kombinertlandslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SPORTSSJEF: Ivar Stuan på kombinertlandslaget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Drar fra alle kanter

Avslutningsvis blir spørsmålet: Hva er det Graabak egentlig planlegger å gjøre ved karriereslutt?

- Da er jeg stort sett ferdig studert, og har flere muligheter med tanke på jobb. Jeg har allerede begynt å jobbe hos BDO [rådgivnings- og revisjonsselskap], og har flere jern i ilden allerede. Blant annet har jeg blitt litt investor, så jeg kommer absolutt ikke til å gå arbeidsledig, sier han.

Kombinertstjerne Jarl Magnus Riibers første skiflygingshopp noensinne ble av det formidable slaget. Video: NRK Vis mer

- Hva har du mest lyst til å gjøre?

- Det blir vanskelig å svare på nå, men det er mye som frister. Det er mye som er interessant og kult, og det er utfordrende å finne balansen, men det blir jeg flinkere og flinkere på. Det er mange som drar fra alle kanter, og så er det om å gjøre å velge hva jeg skal ha fokus på. Det er en evig utfordring som jeg trives godt med.