- Veldig synd at ikke Boasson Hagen er med til Paris

Chris Froome etter at sammenlagtseieren ble sikret.

UMULIG Å GJØRE NOE MED: Chris Froome festet ytterligere grep rundt den gule trøya. Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB Scanpix
UMULIG Å GJØRE NOE MED: Chris Froome festet ytterligere grep rundt den gule trøya. Foto: AP Photo/Peter Dejong/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Åtte kilometer før mål satte Chris Froome inn nådestøtet som fjernet all tvil om hvem som vil vinne årets Tour de France. Joaquim Rodriguez og Nairo Quintana klarte å holde følge, mens Alberto Contador og Roman Kreuziger måtte slippe.

- Jeg kan ikke tro at jeg er i denne posisjonen. Det er utrolig. Jeg mangler ord. Dette er slutten, å avslutte slik er spesielt, sier en tydelig rørt Froome via TV 2 etter etappen.

Edvald Boasson Hagen måtte bryte Tour de France etter et skulderbrudd i en massvelt 11. juli. I dag skulle Chris Froome ønske at nordmannen var med.

- Jeg kan bare forestille meg hvordan det hadde vært om både Kirienka og Boasson Hagen hadde vært med helt hit. Det er veldig synd at de ikke er med oss til Paris, men de er begge en stor del av laget, sier Froome

STOR DAG: Nairo Alexander Quintana hadde en fantastisk dag på jobben med klatretrøya og andreplass i sammendraget i tillegg til etappeseier. Foto: AP Photo/Laurent Rebours/NTB Scanpix
STOR DAG: Nairo Alexander Quintana hadde en fantastisk dag på jobben med klatretrøya og andreplass i sammendraget i tillegg til etappeseier. Foto: AP Photo/Laurent Rebours/NTB Scanpix Vis mer

Chris Froome er helt overlegen i sammendraget, og snakket også i kveld om dopingspekulasjonene.

- Jeg er også en av dem som er lurt av denne sporten. Det er lett å forstå at både journalister og fans er skeptiske, det tror jeg de vil være uansett hvem som sitter med den gule trøya. Jeg bare håper at gjennom denne seieren, og med tiden, at vi kan endre på det bildet som er blitt formet av sporten de siste årene, sier Froome.

Rykket Alberto Contador lå på andreplass i sammendraget før dagens etappe, men måtte se pallplassen glippe til Quintana og Rodriguez. Spanjolen klarte ikke å holde følge opp den siste harde bakken med en gjennomsnittlig stigning på 8,5 prosent, og trioen i front økte til hele tiden til spanjolen.

Quintana hadde 36 sekunder å gå på kontra Rodriguez, og andreplassen i sammendraget var derfor aldri truet. Det store spørsmålet var hvem som ville komme seg først over toppen.

Nairo Quintana hadde allerede sikret seg ungdomstrøya, og rykket til to kilometer fra mål. Froome og Rodriguez klarte ikke å holde følge, og colombianeren fikk også klatretrøya med dagens seier. Han blir også nummer to i sammendraget, med mindre det skjer noe helt spesielt på morgendagens avslutning.

UTENFOR PALLEN: Alberto Contador lå på andreplass i sammendraget før dagens etappe. Nå ligger han på fjerdeplass. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB Scanpix
UTENFOR PALLEN: Alberto Contador lå på andreplass i sammendraget før dagens etappe. Nå ligger han på fjerdeplass. Foto: AFP PHOTO / JOEL SAGET / NTB Scanpix Vis mer

Vi kan legge til at Colombia har nasjonaldag i dag, og landet fikk derfor en ekstra grunn til å feire.

Full kontroll Chris Froome har full kontroll på den gule trøya, og bare et uhell kunne frata briten ledelsen på den nest siste etappen i årets Tour de France. Der var derfor mest spenning knyttet til de øvrige plasseringene i sammendraget, med 47 sekunder som skilte andre og femteplassen.

De store sammenlagtkanonene lå stille og rolig i hovedfeltet gjennom store deler av etappen. Det var nok med visshet om hva som ventet rytterne de siste kilometerne. Opp til Semnoz ventet nemlig en bakke på 12,5 kilometer med flere lange partier som er brattere enn ti prosent.

Jens Voigt fikk dermed nokså uforstyrret stikke fra i front uten at han ble fulgt. Tyskeren kunne blitt den eldste Tour de France-vinneren med seier i dag, og det kunne også bli første gang tyskeren vant en fjelletappe. Han var i brudd til det gjenstod ni kilometer, før han innså at løpet var kjørt.

I morgen avgjøres det hele på Champs-Elysee i Paris. Da blir det et oppgjør mellom spurterne, og sett med norske øyne kan vi håpe på at Alexander Kristoff blander seg inn i seierskampen.

Lars Petter Nordhaug var i mål 6 minutter og 42 sekunder bak vinneren.