Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Veldig vanskelig å avsløre bruk av veksthormon

Ingen langrennsløper er blitt tatt før Veerpalu.

I KLISTERET: Sammen med treneren Mati Alaver, skipresident Toomas Savi, generalsekretære Jüri Järv, en advokat og en lege fra antidopingbyrået i Estland vil Andrus Veerpalu om kort tid stille opp til en pressekonferanse. Der blir det trolig bekreftet at 40-åringen har testet positivt på veksthormonet HGH. 
Foto: Erik Johansen / Scanpix
I KLISTERET: Sammen med treneren Mati Alaver, skipresident Toomas Savi, generalsekretære Jüri Järv, en advokat og en lege fra antidopingbyrået i Estland vil Andrus Veerpalu om kort tid stille opp til en pressekonferanse. Der blir det trolig bekreftet at 40-åringen har testet positivt på veksthormonet HGH. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I løpet av dagen kommer Andrus Veerpalu trolig til å bekrefte at han har testet positivt på veksthormonet HGH.

Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse på Aker sier at stoffet er svært vanskelig å avsløre.

- Dette er et hormon som lages i hypofysen hos ethvert menneske, som både du og jeg produserer. Det har stått på dopinglisten i en årrekke fordi man anser at det er potensielt prestasjonsfremmende. Samtidig er det mye vanskeligere å bevise bruk av veksthormon enn andre stoffer - det er veldig få som har testet positivt på HGH, sier han til Dagbladet.

En database over dopingdommer viser at det bare er fire utøvere (Veerpalu ekskludert) som har fått påvist HGH i en analyse:

En rugbyspiller, en syklist, en amerikansk fotballspiller og en friidrettsutøver. Den siste så seint som for noen få uker siden, da syklisten Patrick Sinkewitz ble tatt med buksene nede.

Veerpalu har fått dopingmistanke kastet mot seg tidligere, men aldri levert en positiv prøve før nå. Ifølge Hemmersbach må testen gjennomføres seinest et døgn etter at utøveren har inntatt stoffet.

BLE TATT: I forrige måned ble Patrick Sinkewitz første syklist noensinne til å bli avslørt for bruk av veksthormonet HGH. Foto:  (AP Photo/Michael Probst)
BLE TATT: I forrige måned ble Patrick Sinkewitz første syklist noensinne til å bli avslørt for bruk av veksthormonet HGH. Foto: (AP Photo/Michael Probst) Vis mer

- Det tok veldig lang tid før testmetoden var godkjent og klar, og det er først i de seinere årene at det er blitt mulig å avsløre med analysemetode. I tillegg må dopingtesten gjøres rett etter at utøveren har brukt stoffet. Det er problemet med HGH, det er både vanskelig å oppdage analytisk, og vanskelig å treffe med tidspunktet.

- Men muligheten til å dope seg med dette veksthormonet har vært til stede vesentlig lenger enn de godkjente testmetodene?

- Absolutt, svarer Hemmersbach.

Han understreker at det er gode grunner til at stoffet står på dopinglista, men at effekten av det fortsatt er noe uviss.

- Det er omstridt i hvilken grad det øker prestasjonsevnen. Det er flere indikasjoner på at veksthormon misbrukes, for eksempel er utøvere blitt tatt i tollen med det, men det er også et spørsmål om i hvilken grad personer som ikke har veksthormonmangel har nytte av det, sier han.

HGH har både en muskelvekstfremmende faktor og en fettnedbrytende faktor.

DOPINGJEGER:
Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse og Farmasøytisk institutt UIO. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
DOPINGJEGER: Peter Hemmersbach ved Norges laboratorium for dopinganalyse og Farmasøytisk institutt UIO. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media