Velg onkel med omhu

Stabæk trodde de hadde en venn for hele fotballivet i Kjell Chr. Ulrichsen, men de trodde visst feil.

 UHELDIG MED FAMILIEN:  Stabæk rike onkel er visst ikke like snill som Ingebrigt Steen Jensen trodde. Foto: EIK,ROBERT S.
UHELDIG MED FAMILIEN: Stabæk rike onkel er visst ikke like snill som Ingebrigt Steen Jensen trodde. Foto: EIK,ROBERT S.Vis mer

DA Ingebrigt Steen Jenssen; selve Stabæk-fotballen personlig i all usvikelige tro på en evig blaa framtid, i boka "Alltid uansett" skulle oppsummere årsakene til klubbens første seriegull, fortalte han historien om Bærumlagets viktigste signering:

_Dagen da Kjell Chr. Ulrichsen skrev under for oss, er uten sammenligning den mest avgjørende, skrev Ingebrigt bare for to år siden, før han delte sin visdom med fotballfolk Norge rundt:

_Velg eier med omhu. Du skal ha dem med deg alltid. Og vil de ikke være med alltid, så skal du ikke slippe dem inn. Aldri, uansett.

som  Kjell Chr. Ulrichen styrer Stabæk-fotballen inn for kræsjlanding på Fornebu, er det kanskje ufint å hente fram alt det pene klubbens aller beste venn har sagt om sin rike onkel. Men det må likevel sies:

•• For det som mer og mer ser ut som en fadese i stadionsaken på Fornebu, forteller samtidig om de trange rammene for profesjonell norsk klubbfotball.

Når nettopp Stabæk-lederne, som tidvis har framstilt seg selv som de proffeste i denne bransjen,  i løpet av ett år risikerer å miste både den nye stadion sin og en bane å spille fotball på, er det ganske smått stell.

Eller for å si det med Ingebrigt fra boka hans:

_Uten Kjell Chr. Ulrichsen hadde vi sannsynligvis spilt mot Høybråten og Hosle igjen. Og uten ham hadde det aldri, aldri blitt noen arena på Fornebu.

Men det er det kanskje ikke lenger.

FOR nå vil tilsynelatende Stabæks rike onkel ikke være onkel mer. Familieforholdet som har vært hyllet i alle årene siden Kjell Chr. Ulrichsen i 1997 kom inn fra sidelinja og kjøpte samtlige aksjer i Stabæk ASA, eksisterer visst ikke lenger.

Først overtok Ulrichsen selv det nybygde Telenor Arena for 230 millioner i det som så ut som en vennlig redningsaksjon for å gi midler til Stabæks videre toppsatsing. Så ble det slutt på vennligheten og stadig tydeligere krav fra stadion-eier om at fotballen måtte vekk fra arenaen. Det ble for dyrt å ha Stabæk der.

RENT driftsmessig har Ulrichsen selvsagt rett. Som fotballonkler flest har han allerede brukt nok av penger på å drive klubben, og en arena bygget opp rundt en lite forutsigbar terminliste gir sårbar økonomi. For en hvilken som helst messeeier ville det da vært nærliggende å finne andre leietakere, men her var eierskapet en gang skrevet med blod:

•• Kjell Chr. Ulrichsen var midt i gjengen av Stabæk-ledere som gjennom år fikk virkeliggjort drømmen om en ny stadion til klubben.

Da ser det stakkarslig ut å bli stående igjen med et eierskap som gir mulighet til å berike seg på det som skulle vært Bærums nye fotballstue.

OM eks-onkel Ulrichen bryr seg mer om penger enn tapt samfunnsanseelse, vet han bare selv. Bak kulisene har han allerede takket nei til et Stabæk-tilbud om å kjøpe arenaen tilbake for salgsprisen på 230 millioner kroner. Nå som konflikten er åpen, kan all støyen kanskje gi et annet utfall. Skjønt investor Ulrichens CV lyser ikke av taktisk smidighet.

Rent juridisk har han allerede utspilt Bærum Kommune som i sin tid ga gratis tomt til Telenor Arena uten å kreve at stadion skulle brukes til fotballformål. Nå gjenstår bare en rettslig behandling av tinglysningen av Stabæks 40 års leieavtale. Klubben mener at denne avtalen uansett eierforhold sikrer dem plass i Telenor Arena, noe Ulrichens håndtlangere bestrider. De vil i stedet gi klubben opp mot 15 millioner i kompensasjon for å komme seg vekk.

Dette er småpenger for å asfaltere Norges første moderne innendørs fotballarena om til en ren messehall, men summen minner i hvert fall landets fotballedere om hverdagen.

Den er full av falske fotballonkler.

        

IKKE FOTBALLONKEL LENGER?  Kjell Chr. Ulrichsen har betalt for moro i Stabæk i 13 år. Nå er han i ferd med å kaste laget ut av stadion deres. Foto: Scanpix.
Arkiv 13/10-96
Scan-Foto: Rolf Chr. Ulrichsen
IKKE FOTBALLONKEL LENGER? Kjell Chr. Ulrichsen har betalt for moro i Stabæk i 13 år. Nå er han i ferd med å kaste laget ut av stadion deres. Foto: Scanpix. Arkiv 13/10-96 Scan-Foto: Rolf Chr. Ulrichsen Vis mer