SKAL TIL OL: Frode Andresen er fast bestemt på at han skal til OL i Sotsji i 2014, om det så må bli med dansk pass. 

Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
SKAL TIL OL: Frode Andresen er fast bestemt på at han skal til OL i Sotsji i 2014, om det så må bli med dansk pass. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

- Velkommen til Danmark, Frode

Danskenes beste skiskytter -og langrennsløper ser gjerne at Andresen får dansk pass.

(Dagbladet): Frode Andresen er fast bestemt på å delta i OL i Sotsji i 2014. Så bestemt at han i Dagbladet i dag åpner for å få dansk pass dersom det skulle bli for vanskelig å komme med i den norske troppen.

- Det er ikke i mine planer. Men det er en mulighet. Jeg er femti prosent dansk. Det tar ikke lang tid å skifte nasjon hvis Norges Idrettsforbund aksepterer det, sier han.

Hvis også danskene vil, er det ingen formaliteter som hindrer Andresen. Per dags dato har han ikke dansk statsborgerskap, men mora er fra Danmark. 

I det olympiske charteret (.pdf-fil) handler lov 41 om utøveres nasjonalitet. Der heter det at en utøver som skifter statsborgerskap kan delta i OL for det nye landet dersom det er minst tre år siden han konkurrerte for det gamle landet sitt. Men det er også mulig for IOC å redusere eller helt fjerne denne karantenetiden dersom de involverte landenes olympiske komiteer og det internasjonale særforbundet er enige om dette. 

Kombinertløper Jan Schmid måtte kjøpe lisensen sin fri fra det sveitsiske skiforbundet da han skiftet til norsk statsborgerskap sommeren 2006. Prisen? I underkant av 130 000 kroner.

- Danmark kan bli stolte av Andresen
Danmarks OL-sjef Jesper Frigast Larsen ser gjerne at nordmannen konkurrerer for dem - og har ingen betenkeligheter med at en person som aldri har vært bosatt i landet innlemmes i den danske troppen.

- Men i motsetning til andre nasjoner jakter vi ikke folk med danske aner for å øke sjansene til å ta en medalje, sier han til politiken.dk.

Danmark har hatt med personer til OL tidligere, som verken snakker språket eller har noen geografisk tilknytning til landet. I OL i Vanoucer deltok alpinkjører Yina Moe Lange for Danmark, selv om hun har bodd i USA og Japan hele livet.

Om Andresen skulle gjøre danske av seg, kan han bli den andre nordmannen til å konkurrere for Danmark i OL. Norsk-grønlandske Øystein Slettemark - som bor på Nittedal - gjorde det seinest som skiskytter i Vancouver i 2010.

Han ønsker Frode Andresen velkommen på laget.

- Det er jo spennende, det. Jeg må bare ønske ham lykke til hvis det blir aktuelt, sier han til Dagbladet.

- Hvordan tror du han ville blitt mottatt av det danske folk?

- Jeg tror de ville tatt godt imot ham. Wilson Kipketer (tidligere verdensrekordholder på 800 meter, skiftet fra kenyansk til dansk statsborgerskap) var en stor stjerne i Danmark. De kan bli stolte av resultatene Frode Andresen oppnår uansett, de er ikke så bortskjemte på det området, sier Slettemark.

Selv bodde han fem år på Grønland før han fikk innvilget dansk statsborgerskap. Men i motsetning til Andresen hadde han ingen familiær tilknytning til Danmark.

- Hvordan er nivået på det dansk/grønlandske laget?

- For øyeblikket ville Frode Andresen vært den klart beste, både som langrennsløper og skiskytter. Jonas Olsen var med i OL sist og er fortsatt aktiv, jeg tror han fortsatt satser mot et nytt OL. Vi har et lite grønlandsk lag som jobber med å få kvalifisert en løper til OL, sier Slettemark.

- Vi ønsker ham velkommen
IOC aksepterer ikke Grønland som en selvstendig nasjon, og derfor må Slettemark & co gå for Danmark om de ønsker å delta i OL. Som skiskytter får han derimot lov til å gå for Grønland i VM - som han har gjort ved hver anledning siden 2001.

Generalsekretær Kenneth Bøggild i det danske skiforbundet sier de vil ta en eventuell henvendelse fra Andresen seriøst.

- Enten det er en medaljekandidat eller vanlig løper, vil vi ønske vedkommende velkommen, sier han til Dagbladet.

- Hvordan vil det være å sende en skiløper til OL, som ikke bare er listefyll?

- He-he. Vi ser ikke på løperne våre som listefyll, men som seriøse atleter, svarer han.

Bøggild opplyser at Andresen ikke vil kunne forvente en profesjonell stab rundt seg, og at de bare er to fast ansatte personer i organisasjonen. Han peker også på at prosessen med ordne dansk statsborgerskap kan bli tidkrevende.

- Etter at han eventuelt får dansk pass, må det også søkes til Norges skiforbund og til Det internasjonale skiforbundet, om de vil overføre atleten til det danske skiforbundet, sier han.