Velkommen til kynisk Drillo-fotball

HAR DU ambisjoner om å bli en god leder i arbeidslivet, anbefaler jeg heller noen uker på Solstrand-kurs enn å rusle sammen med Lyn-direktør Morgan Andersen på Ullevaal.

Men er du bare ute etter å lære hvordan Norges raskest voksende underholdningsindustri skjener av gårde, er den tidligere hockeyspillerens ledelse en studie verdt.

Denne uka har det gått trill rundt, før kaoset foreløpig endte med ansettelsen av Henning Berg.

For tida er det meste foreløpig i den tradisjonsrike vestkantklubben.

Det eneste som er sikkert, er at du snart skal få se effektiv og kynisk Drillo-fotball på Ullevaal.

DEN HØYE KØLLA stakk opp sist søndag etter den svake bortekampen mot LSK da en frustrert Lyn-direktør Andersen glemte hvordan han har organisert sin egen bedrift og uttalte til Dagbladet:

-  Jeg kan love at det blir mange utskiftninger til neste kamp.

Etterpå husket Morgan Andersen at det ikke er hans jobb å love akkurat det og prøvde seg med det gamle ledertrikset om at han var feilsitert.

Men underveis er lederstilen i Lyn ikke til å ta feil av, selv om folks oversikt blendes av at fotballkjendisen Henning Berg plutselig tar ut laget til hjemmekampen mot Start.

FOR ETTER utblåsningen på Åråsen tro Morgan Andersen til med en krysstakling i Dagbladet på mandag og minnet om at hans jobbkontrakt som sportsdirektør ga ham rett til å overprøve laguttaket til den daværende Lyn-treneren Hans Knutsen:

-  Hvis jeg ønsker å overkjøre noen, så gjør jeg det. Men dette er en demokratisk arbeidsplass, og jeg stoler på mine medarbeidere, lød beskjeden som viser at Andersen selv garantert ikke har vært på noe vellykket kurs på Solstrand; det prestisjetunge undervisningssenteret utenfor Bergen der norske toppledere skoleres i reflektert arbeidsledelse.

For når ble det demokratisk å si at toppledelsen uansett gjør akkurat som den vil?

I FC LYN gjør klubbeier Atle Brynestad nettopp det. Det er ham vel unt. Uten Brynestads årlige millioninnskudd hadde ikke Oslo-laget eksistert som landets kanskje mest spennende talentfabrikk.

Brynestad har vist seg som en snill fotballkapitalist. Hans støtte har vært forutsigbar og kontoen raus.

Men tålmodigheten har vært dårlig.

Det gjør at Lyn ikke blir noen økonomisk vellykket investering og heller ikke noe betydelig fotballag. Slik blir gavmilde Atle Brynestad i lengden også en dårlig fotballsjef.

UNDER BRYNESTAD har trenere, spillere og ledere kommet og gått uten sportslig strategi.

Valget av Morgan Andersen som sportslig direktør skulle rette på denne forvirringen, men å ha en fotballsjef uten kunnskap om fotball, har bare gjort usikkerheten større.

Denne uka har Andersen virkelig rotet. Først ved å latterliggjøre egne trenere som han vet sitter på oppsigelse, og så med ansettelsen av Henning Berg.

For hva skal vi tro om Lyn-fotballen nå, bortsett fra at Henning sier at målet er å vinne hver eneste kamp?

GOD FOTBALLEDELSE krever forutsigbarhet. Det var nettopp forutsigbarheten som i sin tid gjorde RBK til Norges suverent beste lag, og det er den samme stabiliteten både Brann- og VIF-lederne leter etter i kampen for å ta igjen trønderne.

Hos Lyn går det trill rundt.

Tidligere har klubbens ledelse snakket med forakt om effektiv fotball. Nå har de ansatt en trener som har basert hele sin flotte karriere nettopp på det.

JEG HAR bare godt å si om Henning Bergs evner til å få ut det maksimale på banen. Klarer han å overføre sin egen sportslige kynisme til et helt lag, blir han en trener som leverer gode resultater.

Men han kommer til å levere noe helt annet enn det Atle Brynestad og Morgan Andersen har prøvd å lokke med for å gjøre Lyn til hele Oslos lag.

Slik har de foreløpig bare taklet seg selv.