NARKOTIKA: En gjengleder poserer for det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press i en slum i Rioon. Han hevder at han og andre narkotikalangere vinner hjertene til lokalbefolkningen ved å betale for mat og medisiner. Foto: AP Photo/Felipe Dana
NARKOTIKA: En gjengleder poserer for det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press i en slum i Rioon. Han hevder at han og andre narkotikalangere vinner hjertene til lokalbefolkningen ved å betale for mat og medisiner. Foto: AP Photo/Felipe DanaVis mer

Velkommen til OL i Rio. Dette er vertsbyens mørke og skremmende virkelighet

85 000 soldater og politbetjenter står klare.

(Dagbladet): Liket av en tenåringsgutt ligger på bakken i en mørk gate i et gjengkontrollert slumområde av Rio de Janerio. Senere samme dagen forsøker guttens far å finne sønnen, men blir skutt og drept.

Datoen er 30. juni. Det er ikke noe spesielt med denne dagen. Det er det harde, brutale og skremmende virkeligheten i OL-byen. Rios slumområder er bare noen få kilometer unna der tusenvis av turister og utøvere vil være i sommer-OL i Rio fra 5. til 21. august.

Antall drap i OL-byen er på vei opp i første halvdel av 2016. Ofrene er ofte unge, svarte menn, skriver NBC News. Narkotikalangerne er beryktede. Store grupperinger regjerer i slumområdene i Rio. De aller fleste av drapene er et resultat av tungt bevæpnede som skyter mot andre grupperinger eller uskyldige ofre.

Foran årets største idrettsbegivenhet er naturligvis tiltakene mange og omfattende. 85 000 soldater og politibetjenter blir representert i gatene i Rio. Det er en mangedobling av antallet i OL i London i 2012.

Turister som kommer til OL vil trolig bli spart fra volden om de holder seg unna slummen, skriver NBC News.

85 000: Politiet er overalt i Rio. Turister som kommer til OL vil trolig bli spart fra volden i slummen i vest, nord og avsidesliggende områder av byen. 85 000 soldater og politi blir representert i gatene i Rio. Det er en mangedobling avtallet i OL i London i 2012. Foto: AP Photo / Felipe Dana
85 000: Politiet er overalt i Rio. Turister som kommer til OL vil trolig bli spart fra volden i slummen i vest, nord og avsidesliggende områder av byen. 85 000 soldater og politi blir representert i gatene i Rio. Det er en mangedobling avtallet i OL i London i 2012. Foto: AP Photo / Felipe Dana Vis mer

Birgitt Skarstein skal representere Norge i Rio under Paralympics fra 7. til 18. september. Hun er ikke bekymret.

- Jeg er ikke redd for å konkurrere i Rio. Vi må stole på at sikkerhetstjenesten gjør en god nok jobb. Det er de som er ekspertene på dette området. Så får vi utøverne fokusere på å gjøre det best mulig sportslig, sier Skarstein til Dagbladet.

Slår alarm

Årets største idrettsfest nærmer seg stadig. De 31. olympiske sommerlekene starter om bare 13 dager. Drømmen om å komme til Rio frykter mange kan bli et mareritt. Tidligere i sommer slo borgermester Eduardo Paes alarm om voldskriminaliteten i sommerens OL-by.

- Jeg synes frykten for zikaviruset er overdrevet. Det er verre med voldskriminaliteten. Mangelen på sikkerheten er det største problemet. Staten gjør en forferdelig og horribel jobb, sa Eduardo Paes til amerikanske Cable News Network (CNN).

- Politiet mislykkes totalt i å beskytte folket. De gjør ikke jobben sin godt nok. Det er et stor problem, sier borgermesteren.

SKUDDUTVEKSLING: En politimann søker dekning under en skuddutveksling mot narkotikasmuglere ved Almao i Rio. Slike skyteepisoder bryter ut daglig i slummen i Rio. Foto: AP Photo/Felipe Dana
SKUDDUTVEKSLING: En politimann søker dekning under en skuddutveksling mot narkotikasmuglere ved Almao i Rio. Slike skyteepisoder bryter ut daglig i slummen i Rio. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer

Rivaldos advarsel

Militærpolitiet i Rio de Janeiro har alene vært ansvarlig for mer enn 1500 dødsfall de siste fem årene, ifølge Amnesty International.

Landet hadde ifølge Brasils forum for offentlig sikkerhet 53 646 voldelige dødsfall i 2013. Situasjonene har ikke blitt noe bedre i 2016, tvert imot. Dødstallene øker stadig, skriver NBC News.

I likhet med Paes har den brasilianske fotballegenden Rivaldo tidligere uttrykt stor bekymring for voldskriminaliteten i Rio. 44-åringen med 75 landskamper for Brasil og 35 mål kom med følgende advarsel i mai:

- Jeg råder alle de som planlegger å komme til OL i Rio til å bli hjemme i stedet. For her vil du være i livsfare, skrev Rivaldo på sin Instagram-konto.

- Det er flere grunner til å ikke dra til Rio. Sykehusene fungerer dårlig, og den brasilianske politikken er preget av rot. Bare Gud kan endre situasjonen i landet vårt, skrev mannen som ble kåret til verdens beste fotballspiller i 1999.

UNGE SMUGLERE: En gjeng med unge narkotikasmuglere poserer med sine våpen i en slum i Rio de Janeiro. De oppgir ikke alderen, men er i tenårene og ville bare bli fotografert med ansiktet tildekt, slik de ikke kan identifiseres. Foto: AP Photo / Felipe Dana
UNGE SMUGLERE: En gjeng med unge narkotikasmuglere poserer med sine våpen i en slum i Rio de Janeiro. De oppgir ikke alderen, men er i tenårene og ville bare bli fotografert med ansiktet tildekt, slik de ikke kan identifiseres. Foto: AP Photo / Felipe Dana Vis mer

- Mye verre enn zikafrykten

Mest omtale har likevel zikaviruset fått, noe som har skapt stor bekymring og medført en rekke stjerneforfall, ikke minst blant golfeliten.

For en knapp måned siden kom 150 professorer, forskere og eksperter fra flere land i et nytt brev til Verdens helseorganisasjon WHO med følgende oppfordring:

- Utsett OL i Rio de Janeiro eller flytt lekene!

Paes mener zikafrykten er overdreven, og at dette er feil fokus.

- Frykten for zikaviruset er oververudert. Det er flere tilfeller av zikavirus i Florida nå enn vi har i Rio, hevder borgemesteren.

- Voldskriminaliteten er imidlertid et stort problem. Politiet har ikke kontroll, varsler han.

En nasjon som trolig spares for denne frykten, er Russland. I lys av dopingskandalen i verdens største land, blir trolig Russland utestengt fra sommerlekene.

DRAP: En kropp ligger ved inngangen til et hjem i Nova Iguacu i Rio. Mannen som bodde der ble drept på stedet og fjernet av væpnede menn. Foto: AP Photo / Felipe Dana
DRAP: En kropp ligger ved inngangen til et hjem i Nova Iguacu i Rio. Mannen som bodde der ble drept på stedet og fjernet av væpnede menn. Foto: AP Photo / Felipe Dana Vis mer