Vellykket operasjon

Den svenske racerføreren Kenny Bräck, som kræsjet i 350 km/t under Indy-løpet søndag, risikerer tross den vellykkede ryggoperasjonen komplikasjoner.

Den svenske racerføreren Kenny Bräck var tirsdag gjennom en omfattende ryggoperasjon etter sin fryktelige krasj søndag. Operasjonen var vellykket, men han risikerer komplikasjoner.

- Et kritisk punkt er 10-14 dager etter operasjonen. Da kan celler fra beinmargen ta seg inn i blodårene og forårsake blodpropper, sier Claes Hulting som er overlege ved Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Bräck var tidligere operert for bruddskader i begge ankler, lårbenet og brystbenet etter at han kjørte i murveggen i 350 km/t under indycar-løpet i Fort Worth i Texas søndag. Tirsdag gjorde legene i Dallas det vanskeligste, en operasjon for å fikse bruddene i tre av de nederste ryggvirvlene.

- De må prøve å fjerne alle beinfliser i det skadde området. Deretter må området stabiliseres. Det gjøres ved å skru inn et metallstag under og over skaden, forklarer Hulting.

- Det er ikke over selv om alt er skrudd sammen. Ved multitraume-ulykker, der det finnes mye knust bein, er det en fare for at celler lekker ut fra beinmargen. De kan senere komme inn i blodårer og forårsake blodpropp, sier han.

Prognosene for Bräck er gode sett i lys av den forferdelige ulykken han var utsatt for. Blant annet er ingen vitale organer skadd, og han kan bevege både hender og føtter. Men faren er altså ikke over selv om operasjonene til nå har gått etter planen.

350 km/t: Kenny Bräck holdt en fart på 350 km/t da han kræsjet med en konkurrent under Indy-løpet i USA søndag. Foto: AP/SCANPIX