Martin Johnsrud Sundby gir opp OL:

- Vemodig

Martin Johnsrud Sundby (36) har valgt å ikke satse inn mot OL. Nå hylles han av den norske landslagsledelsen.

GULLGUTT: Martin Johsnrud Sundby feirer gullet i Seefeld i 2019. FOTO: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
GULLGUTT: Martin Johsnrud Sundby feirer gullet i Seefeld i 2019. FOTO: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er vemodig. Det er en bauta i internasjonal og nasjonal langrenn som tar et stort steg tilbake. Nå skal han vel gå noen turløp og langløp neste sesong men det blir på et helt annet nivå enn hva han har satset på tidligere, sier landslagssjef Eirik Myhr Nossum til Dagbladet.

Uttalelsen kommer kort tid etter at det ble klart at Johnsrud Sundby valgte å kunngjøre til NRK at han ikke kommer til å satse inn mot OL i Tokyo i 2022, og vil nå rette fokuset mot langløp.

- Han har satt en standard. Det er alltid mye vanskeligere å være førstemann som går og brøyter også er de lettere å følge etter og lære, sier Nossum.

- En bauta

Det har vært en lang vei mot ski-VM i Oberstdorf for Martin Johnsrud Sundby, som har slitt med en vond rygg. Likevel gikk han inn til sesongens beste resultat med en 7.-plass på 15-kilometeren.

Lørdag kom nyheten om at Martin Johnsrud Sundby ikke kommer til å satse inn mot OL i Beijing i 2022, og at han satser videre mot langløp.

Det gjør at 36-åringen, som går for Røa, kan se tilbake på en enorm karriere med to OL-gull og fire VM-gull.

HYLLER SUNDBY: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HYLLER SUNDBY: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nossum forteller at han var informert om at 15-kilometeren i VM var Sundbys siste løp. Og understreker hvor stor betydning 36-åringen har hatt for både norsk og internasjonal langrenn.

- Jeg sa til han i Oberstdorf, etter 15-kilometeren, at han måtte se på pallen, som han dessverre ikke var en del av. Men som var der mye på grunn av han. På grunn av mentaliteten og holdningene hans.

Landslagstreneren velger å se tilbake på den arven Sundby nå etterlater seg med stor takknemlighet, og hyller nordmannen for den innsatsen han har lagt ned for å heve nivået på norsk langrenn.

- Jeg må si takk, først og fremst. Nå har jeg et lag bestående av veddeløpshester og det er mye enklere enn å ha dalahester der. Der har han vært en viktigere bidragsyter etter det jeg har vært. Eller det noen andre trenere har vært, sier Nossum.

- Takk er det viktigste.

KJEDA SEG: Det sa Martin Johnsrud Sundby om hans opplevelse av ski-VM i Oberstdorf så langt. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Løftet treningskulturen

En annen av dem som nå hyller den legendariske langrennsløperen er landslagssjef Espen Bjervig:

- Martin har gått vanvittig mange gode skirenn, og har hatt enormt mye å si for norsk skiidrett. Men alt har sin tid, og Martin har stor familie. Så det er nok et klokt valg å trappe ned den vanlig skisatsingen, sier Bjervig til Dagbladet.

Han forteller at da Johnsrud Sundby ikke har vært på landslaget denne sesongen, så har ikke det eksistert noen dialog mellom langrennssjefen og Johnsrud Sundby rundt dette valget.

Martin Johnsrud Sundby ble, som kjent, vraket fra det norske landslaget før 2020/2021-sesongen. Det ble bekreftet i april 2020. Den legendariske løperen hadde uansett en friplass inn på 15-kilometeren.

Den fikk han grunnet sitt VM-gull på distansen fra Seefeld i 2019.

Bjervig hyller uansett 36-åringen, og utdyper mer om hans betydning for langrenn i Norge:

- Han har løftet treningskulturen til nye høyder. Den kulturen han har innarbeidet i norsk langrenn er mye av det vi ser resultatene av nå. Han har vært svært viktig, sier Bjervig, som også forteller om høydepunktet han sitter igjen med:

- Det er VM-gullet i Seefeld. Det var et «endelig»-øyeblikk. Men det har vært utrolige mange gode skiløp. Uansett er det VM-gullet kanskje det mest emosjonelle etter en karriere med mye «stang ut» i mesterskap.

I løpet av sin enorme karriere sikret Johnsrud Sundby OL-gull på stafetten, samt lagsprinten i Pyeongchang i 2018.

Han fikk også det forgjettede gullet individuelt i den ovennevnte 15-kilometeren i Seefeld i 2019.

Han har i tillegg vunnet verdenscupen sammenlagt i 2014, 2016 og 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer