Vendte Norge ryggen

I fjor var daværende hoppkomitéformann Odd Hammernes i flere samtaler med tyskeren Andreas Bauer (38) med tanke på jobben som landslagstrener. Etter at Bauer hadde lagt fram ti steinharde krav om forandringer, rant samtalene ut i sanden.

- Vi var for langt fra hverandre i synet på hvordan Norge skal komme tilbake i verdenstoppen. Når jeg tar en trenerjobb, vil jeg også ha suksess. Norge har alle muligheter til å bli en toppnasjon igjen, men da må det gjøres store forandringer, sier Andreas Bauer til Dagbladet.

- Helt nytt opplegg

Hvis det kommer et tilbud fra Norge denne ettervinteren, er han ikke uvillig.

- Men jeg vil arbeide på min måte, med et helt nytt opplegg. For å få Hopp-Norge tilbake der det hører hjemme, har jeg satt opp ti punkter til forbedringer. Det gjelder både landslaget, systemet, strukturen og opplegget. Forskningsmessig ligger også Norge langt tilbake. Spørsmålet er om viljen til nytenking og forandringer er til stede, sier Andreas Bauer.

Han synes også beslutningsprosessen i norsk hoppsport tar altfor lang tid.

- I Tyskland er det trenerne som bestemmer og tar avgjørelsene fortløpende.

I Norge skal det meste gjennom hoppkomiteen. Det tar for lang tid, sier Andreas Bauer.

- Fulgte ikke opp

Eksformann Odd Hammernes bekrefter fjorårsinteressen for Andreas Bauer som ny landslagstrener.

- Jeg snakket med ham fordi han er faglig kvalifisert, han snakker norsk og kjenner den norske kulturen rimelig bra. Etter at han stilte krav til opplegg og budsjetter, ble det aldri verken noe ja eller nei. Den nye hoppledelsen fulgte i stedet opp andre folk, sier Odd Hammernes.

Én av forskjellene på toppnasjonen Tyskland og akterutseilte Norge, er at tyskerne plukker ut talentene på et veldig tidlig tidspunkt.

- Allerede i 14-årsalderen blir de sendt på internat, med trening og full pakke 24 timer i døgnet. Vi har skigymnas som passer bra, men neppe for løpere som er så unge, sier Odd Hammernes.

En annen forskjell er at tyskerne ansetter løperne, det være seg i politiet, postvesenet osv.

- I tillegg har de enorme budsjetter som vi ikke har sjanse til å matche, sier Odd Hammernes.

Utvikler talenter

Andreas Bauer er inne i sin sjuende sesong som coach for det tyske hopplandslaget.

- Mest tid bruker jeg på å bygge opp talenter. I vinter har jeg hovedansvaret for B-landslaget og COC-laget, i tillegg til å lede trenerutdannelsen i Tyskland. Jeg har ingen kontrakt med det tyske skiforbundet, og er sånn sett ledig på markedet, sier Andreas Bauer.

Kona hans, Irene Salvesen, er fra Vikersund. Hun driver hotellet deres i Oberstdorf.

- HAR MULIGHETER: Tommy Ingebrigtsen og hopplandslaget er på utkikk etter ny trener. - Norge har alle muligheter til å bli en toppnasjon igjen, sier den tyske hopptreneren Andreas Bauer.
STILLER KRAV: Hopptrener Andreas Bauer.