Venninna: - Jeg er bekymret for Heidi

Tidligere landslagsløper Martine Ek Hagen ser flere faresignaler hos sin gode venninne og tremenning Heidi Weng.

DÅRLIG START: Heidi Weng røk ut av prologen på sprinten under verdenscupåpningen i Finland. Venninna Martine Ek Haken forklarer hva hun tror kan ligge bak. I studio: Øyvind Godø, Martine Ek Hagen og Kristoffer Løkås. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heidi Wengs «Ruka-forbannelse» fortsatte i verdenscupåpningen i dag. For fjerde år på rad røk hun ut i prologen i Nord-Finland.

* Weng endte på 67. plass i prologen i dag og røk rett ut.
* Hun ble nr. 31 og utslått i samme prolog i Ruka i fjor.
* Weng ble nr. 42 og utslått i prologen i Ruka i 2018.
* Hun ble nr. 59 og utslått også i prologen i Ruka i 2017.

Det mest bekymringsfulle var imidlertid avstanden opp til prologvinner Ane Appelkvist Stenseth - som var hele 25,8 sekunder på en så kort distanse med løpstid under tre minutter.

Få kjenner Weng bedre enn tidligere landslagsløper Martine Ek Hagen, som er bestevenninne og tremenning med den populære langrennsprofilen fra Ytre Enebakk.

- Heidi er ikke seg selv

Ek Hagen gjestet Dagbladets langrennsprogram under sendingen i dag - som du kan se i videoen øverst i saken - og ga seerne dyptgående innsikt i hvordan Weng tenker og har det i disse utfordrende pandemi-tider.

- Heidi er ikke seg selv om dagen. Det er det kanskje ingen som er i disse dager, men jeg tror det går ekstra innpå Heidi, forteller Martine Ek Hagen i Dagbladets langrennsstudio (se video øverst i saken).

TUNGE TIDER: Heidi Weng er ikke der hun skal være, ifølge venninna og slektningen Martine Ek Hagen. Foto: NTB Scanpx
TUNGE TIDER: Heidi Weng er ikke der hun skal være, ifølge venninna og slektningen Martine Ek Hagen. Foto: NTB Scanpx Vis mer

- Jeg tror gårsdagen tok mye krefter fra Heidi, å innstille seg på ti dagers isolasjon i Ruka. Å omstille seg til renn i dag, var vanskelig. Jeg håper ikke det er noe alvorlig.

- Hva tror du Heidi tenkte i går da nyheten om coronasmitte i den norske leiren kom?

- Jeg tror hun tenkte: «Hva var det jeg sa? Nå er det bare å legge seg til rette, finne fram Nettflix og gå i isolasjon.» For henne har det nesten skjedd før hun har landet. Det er nok hennes svakhet. Heidi trenger noen positive opplevelser, sier Ek Hagen i Dagbladets langrennsstudio (se video øverst i saken).

- Når ting ikke er forutsigbart og som det pleier å være, er det tryggest å være hjemme. Å utsette seg selv og andre for fare, er skremmende. Heidis største mareritt er nok å havne i isolasjon langt vekke.

- Jeg er bekymret for Heidi

Marerittrekka med fire år på rad uten å gå videre fra sprintprologen i Ruka, forklarer Ek Hagen - som fikk tildelt sin første verdenscupseier i sommer - slik:

- Hun har aldri vært best før jul. Heidi trenger skirenn og hardøkter, spesielt i sprint, minner hun om.

- Heidi kan være fysisk syk og likevel være på pallen i verdenscupen med feber. Det skal ekstremt mye til for at hun går et dårlig skirenn. Derfor er jeg bekymret for Heidi etter det vi så i dag, sier Ek Hagen til Dagbladet.

Selv pekte Weng på dårlig oppvarming som en årsak til den skuffende prologen. Det henger trolig sammen med de mentale utfordringene.

- Man må jo varme godt opp. Man må nesten gå noen drag før en sprintprolog, spesielt så tidlig i sesongen. Det handler om fokus, spesielt i sprint. Det virker ikke som hun hadde det, sier Ek Hagen til Dagbladet.

- Det er åpenbart at Heidi ikke er seg selv. Hun bør ikke gå flere renn om hun ikke er 100 prosent. Jeg tror Heidi er lei. Drittlei. Det er ingen som liker å gå dårlige skirenn. Dette var et dårlig skirenn, for å si det mildt. Det er noe som ikke er som det skal. Da er det kjipt å være på skirenn. Da bør man heller finne tilbake til seg selv å koble av og få vekk de negative tankene.

KOMMENTERER: - For å prestere i et skirenn skal man være på topp psykisk og fysisk. Heidi Weng skulle enkelt ha tatt seg videre hvis alt var normalt, sier Martine Ek Hagen om Heidi Weng. I studio: Øyvind Godø, Kristoffer Løkås og Martine Ek Hagen Vis mer

- Det virker som hun vegrer seg mot harde eksplosive sprintøkter etter at hun kom tilbake fra overbelastningen i 2018/19?

- Det er litt gjengangeren hos nesten hele det norske kvinnelandslaget, hvor man skal være forsiktig med spesifikk sprinttrening, fordi man tenker det er så belastende og går utover volumet.

- Bør komme seg hjem

Ek Hagen tror Weng kan tenke seg å reise hjem, selv før favorittdistansene 10 kilometer klassisk og fristil lørdag og søndag.

- For å prestere i et skirenn skal man være på topp psykisk og fysisk. Heidi Weng skulle enkelt ha tatt seg videre hvis alt var normalt. Så da er det åpenbart ikke det. Men det er en avgjørelse hun selv må ta. Kjenner Heidi at hun er revansjelysten og vil gå i morgen, bør hun gå. Kjenner hun på at hun ikke har noe her å gjøre - bør hun komme seg hjem, sier Ek Hagen i Dagbladets studio.

- Hva tror du hun vil?

- Jeg tror hun vil hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer