Landslagsvenninnenes farvel med Vibeke Skofterud

Venninnene om Skofterud: - Tror fortsatt ikke helt at jeg har skjønt hva som har skjedd

Ragnhild Haga og resten av kvinnelandslaget skal minnes Vibeke Skofterud ved å bevare det hun sto for på landslaget.

MENTOR: Ragnhild Haga er med som mentor på den åpne juniorlandslagssamlingen på Sjusjøen hvor utøvere fra 19 forskjellige land trener med det norske juniorlandslaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Vibeke Skofterud ble bisatt i Eidsberg kirke ved Mysen forrige uke stilte hele det norske kvinnelandslaget opp. Jentene var på samling i Torsby i Sverige både før og etter begravelsen. Ragnhild Haga forteller Dagbladet at det føltes merkelig å ta farvel med den tidligere landslagsløperen.

- Ja, det var fryktelig trist. Det var helt merkelig at man midt i en samling skulle reise i en begravelse. Jeg tror fortsatt ikke helt at jeg har skjønt hva som har skjedd, sier Haga.

Som en av de yngre løperne på laget har Haga aldri vært lagvenninne med Skofterud, og kom først inn på landslaget etter at Skofterud hadde forsvunnet ut. Likevel sier Haga at hun fortsatt merker Skofteruds innflytelse på miljøet i det norske landslaget. Den gleden og humøret hun spredde er noe landslagsjentene jobber for å bevare.

- Jeg var aldri på lag med Vibeke, men hun var en utrolig humørspreder og fargeklatt hver gang man møtte henne. Det fikk meg til å tenke litt og sette pris på hvor utrolig at vi får være på samling og ha det gøy, vi må ta med oss noe av det Vibeke sto for videre, sier den doble olympiske mesteren.

- Tårer og latter

Haga forteller at de i tiden etter Skofteruds bortgang har blitt snakket mye om Skofterud og mimret om verdensmesteren i stafett.

- Det var så klart litt mimring både på turen bort og tilbake fra Torsby i bilen da vi kjørte bort og tilbake. Da kommer det jo opp minner, og både latter og tårer. Jeg tror det er godt at vi har fått pratet litt om det som har skjedd også.

- Det skjedde jo alltid mye rundt Vibeke, så det var mye å fortelle da, sier Haga med et smil.

AVSKJED: I dag begraves den populære langrennsløperen Vibeke Skofterud i Eidsberg kirke. Skijentene leste fra kransene rundt Vibekes kiste. Vis mer

Det er ikke bare de norske langrennsdamene som kjenner på sorgen etter Skofteruds bortgang. Også flere løpere på herrelandslagene har følt på 38-åringens bortgang forteller Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Det der er jo tøft, det er en brutal verden vi lever i. Jeg kjente ikke Vibeke så godt, jeg snakket med henne litt i forbindelse med OL i fjor. Det er klart, det er nok mange på laget mitt som har vært på lag med henne som kjenner henne godt og det er klart det går innpå folk og utover et lag, men vi må bare stå sammen og være sterke, sier Klæbo til Dagbladet.

Hyllet av Bjørgen

Hele landslaget for kvinner var på plass i begravelsen til Skofterud i Eidsberg kirke torsdag. Det var også lagvenninnene fra VM i 2011. Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg satt på første rad og bar også kista ut av kirka etter den siste allsangen under Vibeke Skofteruds begravelse. På minnestunden for Skofterud i Mysen seinere på dagen holdt Bjørgen en verdig minnetale for venninnen over nesten 25 år.

- Jeg har personlig hatt gleden av å kjenne Vibeke siden vi møttes på Hovedlandsrennet som 14-åring. Vi har vært med på alt sammen. Både nordisk, ungdoms-OL, VM og OL. Vi har hatt det mye artig sammen. Det er mange historier jeg kan mimre om, men det er ikke alt som er bra for offentligheten, sa Bjørgen til stor latter fra salen.

Bjørgen fortalte om en venninne som hadde helt spesielle evner til å kommunisere med andre mennesker.

BAR UT KISTA: Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg bærer Skofteruds kiste etter begravelsen. Foto: Nina Hansen
BAR UT KISTA: Kristin Størmer Steira, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg bærer Skofteruds kiste etter begravelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Hun hadde en enorm formidlingsevne, både på TV-skjermen og ikke minst gjennom foredragene. Hun var ærlig og fortalte om sine utfordringer i idretten og livet. Hun var og er en stor inspirasjon for mange. Det er vanskelig å ikke bli glad i henne. Alle hun møtte på veien ble glad i henne. Vibeke var en solstråle, og fikk alle rundt seg til å føle seg betydningsfulle, sier Bjørgen.

Sammen med Johaug, Steira og Østberg utgjorde de to den såkalte B-gjengen, som de selv kalte seg. Bjørgen sa i takketalen at den aldri vil være det samme uten Skofterud.

- B-gjengen vil alltid bestå. Og kjæreste Vibeke vil alltid være med oss i våre hjerter. Det vil aldri bli det samme uten Vibeke. Jeg er ufattelig glad for at jeg fikk kjenne Vibeke. Hun gjorde livet vårt artigere å leve. Jeg oppfordrer alle å leve opp til Vibekes motto: Livet er kort, make it count.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer