Ventet fire år på å klare dette stryket

Mariann Sæther dro til Uganda for å få ro i sjelen.

(Dagbladet.no): Sesongens siste norske ekstremsportutøver som frontes av sportsgiganten Nike, er Mariann Sæther. I motsetning til basehopperne Andre Bach og Tom Erik Heimen er ikke Marianns ekstremsport like spektakulær.

Mariann Sæther er nemlig en av verdens aller beste elvepadlere, og reiser på heltid verden rundt for å padle de råeste strykene i kajakken sin.

- Det siste året har jeg vært på Island, i Tibet, Uganda, Canada og Chile, så det blir mye reising, forteller Sæther til Dagbladet.no.

Gikk på en smell

En av reisene gikk med til å lage filmen som nå skal gjøre henne kjent i verdens ekstremsportmiljø. I Bujagali Falls i Uganda er det nemlig et stryk Mariann prøvde for fire år siden. Og mislyktes.

- De spurte meg om jeg visste om en plass som kunne være egnet til å lage en film, og det tok ikke så lang tid før jeg foreslo Bujagali Falls, småler Mariann.

- Stryket er veldig vannstandsavhengig, og for fire år siden ventet jeg til siste dag av oppholdet mitt før jeg prøvde meg. Jeg bommet på linja, og måtte ut og svømme. Det er ikke så ofte jeg går på en sånn smell, og det var tungt å måtte dra hjem igjen med den i bagasjen.

Ventet i fire år

Ventet fire år på å klare dette stryket

Fire år etter sto hun altså foran det samme stryket. I elvepadling er det ørsmå marginer som skiller mellom perfekt nedtur, og søkkvåte klær. Med filmkameraene skrudd på satt linja som et skudd.

- Jeg var ganske fornøyd da jeg kom meg til bunnen denne gangen, forteller hun.

Elvepadling på Marianns nivå kalles ekstremsport. Likevel mener hun elvepadling som sport ikke nødvendigvis er så veldig ekstremt.

- Padling er for alle. Om du padler sammen med noen kompiser på helt stille vann, er jo det også en del av sporten. Du trenger ikke ta det til ekstreme høyder.

Rulling et must

Mariann er derimot kjent for å ta padlingen til ekstreme høyder. Skal du følge henne nedover de røffeste strykene trenger du flere år på å skaffe deg erfaring nok til å komme deg helskinnet gjennom.

- Absolutt første bud for å padle stryk er at du må kunne rulle, sier Sæther.

Rulling betyr altså å få hodet over vann om kajakken skulle ende med bunnen i været. Kan du ikke det, bør du ikke hive deg inn i valser, stryk, og sterke strømmer. Skjønt, tåler du ikke smerte bør du kanskje ikke begynne å lære deg det heller.

- Det hender jo at folk får seg en blåveis, eller skulderen ut av ledd. Men vi som driver med dette påstår jo at det er en kalkulert risiko, og skadeomfanget er ganske begrenset i forhold til mange andre idretter.

- Jeg er for eksempel livredd når jeg kjører på ski, forteller hun.

Akkurat det er vanskelig å tro når du ser hva hun utsetter seg for i et ganske røft fossefall i Uganda - et fossefall hun ønsker å vise fram for oss før det forsvinner helt.

- Elva er i ferd med å demmes opp, så jeg vil bruke denne filmen til å vise fram Den Hvite Nil og Bujagali. Jeg skjønner at de trenger energikilder, og at vi i Norge også har demmet opp mange av fossene våre, men jeg skulle ønske at de kunne se potensialet dette stedet har for alternativ turisme, og at det som er igjen bevares.