Argentina vant fotball-VM

Ventetida er over

Lionel Messi kopierte Diego Maradona og fikk endelig VM-gullet han manglet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

STJERNETREFF: Lionel Messi feirer 1-0-scoringen med lagkameratene. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB
STJERNETREFF: Lionel Messi feirer 1-0-scoringen med lagkameratene. Foto: Hassan Ammar/AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

VM-finale: Argentina - Frankrike 2-2 (2-0) 3-3 etter ekstraomganger - 4-2 på straffer

LUSAIL (Dagbladet): Før kampen ble det viet mye tid til stjerneduellen mellom «nummer 10» - Kylian Mbappé (23) og Lionel Messi (35).

Og for en historie duoen skrev.

Angriperne scoret fem mål totalt i kampen (Mbappé tre og Messi to) - etter et voldsomt VM-drama, som nesten er vanskelig å beskrive.

- Det er sprøtt at det skjedde på denne måten. Jeg ønsket det så inderlig. Jeg visste at Gud kom til å gi det til meg, jeg hadde en følelse av at det kom til å bli dette. Nå skal jeg nyte det, sa Messi ifølge det argentinske fotballforbundet.

- Se på denne pokalen, den er vakker. Vi led mye, men vi klarte det. Vi gleder oss til å dra til Argentina for å se hvor sprøtt det vil bli, sa han videre.

VERDENSMESTER: Lionel Messi og Leandro Paredes kunne slippe jubelen løs etter seier på straffesparkkonkurransen. Foto: NTB
VERDENSMESTER: Lionel Messi og Leandro Paredes kunne slippe jubelen løs etter seier på straffesparkkonkurransen. Foto: NTB Vis mer

I nesten 80 minutter virket Frankrike å være død og begravet, så fikk vi 40 minutter som Alfred Hitchcock knapt kunne regissert bedre. Så toppet det seg med straffesparkkonkurranse - for å avgjøre alt.

Tok nok en rekord

Endelig skulle Messi lykkes. I det som høyst sannsynlig er kapteinens aller siste VM-kamp - hvor han også satte ny rekord i antall VM-kamper (26) - er det 35-åringen som løfter VM-trofeet.

Akkurat slik som Diego Maradona gjorde som Argentina-kaptein i 1986-VM.

Messi har vist briljans, lederskap, medfølelse, aggressivitet og sinne under VM. Du har sittet med en følelse av at han nærmest har vært desperat. Nå kan han endelig senke skuldrene og bare nyte - sammen med resten av laget.

Skjebnen ville ha det til at Messi skulle få en siste sjanse til å løfte det gjeve trofeet, etter det vonde 0-1-nederlaget mot Tyskland i 2014-finalen, som endte med tårer.

Nå har Messi vunnet «alt» med klubb- og landslag. Legendestatusen blir om mulig enda større.

Fotballspillere blir gjerne målt på det de har levert med landslaget når tidenes beste spillere skal kåres. Det blir vanskelig å komme utenom Messi nå.

Argentina vinner VM for tredje gang, etter at nasjonen også gikk til topps i 1978. Fotballen samler alltid nasjonen, som endelig får en opptur etter å ha slitt med fattigdom og splid.

Drømmestart

Ángel Di María (34) hadde ikke startet noen av de tre siste kampene i VM, men var oppført i elleveren i finalen. Det var ikke et dårlig trekk av manager Lionel Scaloni.

Først var det Di Maria som ble felt på klønete vis av Ousmane Dembélé da Argentina fikk straffespark, før han satte inn 2-0-scoringen og tok til tårene etterpå.

Straffen var av det billige slaget, men siden det var kontakt kunne ikke VAR gjøre stort da den polske dommeren pekte på krittmerket. Like før hadde Di Maria fintet Dembele ut i den berømte pølsekiosken, før han på desperat vis prøvde å stoppe vingen i boksen. Det kan du bare ikke gjøre.

GRÅT: Ángel Di María. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB
GRÅT: Ángel Di María. Foto: Dylan Martinez/Reuters/NTB Vis mer

Messi har fått hele fem straffespark i VM og bommet på én. Søndag kveld var han sikker, ventet ut Hugo Lloris, før han satte ballen rolig i motsatt hjørne. Det eksploderte på stadion. Man kan bare forstille seg følelsene til folket i Argentina.

Og det ble enda mer å juble for.

Frankrike virket å være lamslåtte gjennom hele den første omgangen og 2-0-scoringen var et eksempel på det. Da Midtstopper Dayot Upamecano sleivet ballen til en argentiner, maktet ikke de blå å falle på plass.

I stedet fikk vi en kontring som vil bli husket i lang tid. Pasningen med utsida av foten fra Messi ut til Julian Alvarez, som spilte den videre til Alexis Mac Allister på løp, som stormet fram og serverte Di Maria på bakre stolpe, som sendte ballen i mål på første berøring.

Et kunstmål som var en VM-finale verdig.

Frankrike var rystet og manager Didier Deschamps tok grep. Olivier Giroud og Dembélé ble ofret før det var spilt 40 minutter. Førstnevnte skal ha blitt rasende.

FORBANNA: Olivier Giroud var lite fornøyd med å bli byttet ut i førsteomgang. Foto: NTB
FORBANNA: Olivier Giroud var lite fornøyd med å bli byttet ut i førsteomgang. Foto: NTB Vis mer

Skapte ingenting

Messi hadde ikke scoret i noen utslagsrunder i VM tidligere. I dette VM har han scoret i åttedelsfinalen, kvartfinalen, semifinalen og finalen - som den eneste i historien.

Kylian Mbappé kunne blitt den nest yngste siden Pelé til å vinne to VM-gull og Didier Deschamps kunne blitt den første til å vinne to VM som trener og ett som spiller.

Det så lenge ut som en umulig oppgave.

Frankrike hadde ikke skapt noe som helst etter timen spilt. Så kom plutselig håpet i form av et straffespark forårsaket av Nicolás Otamendi 12 minutter før slutt. Mbappé var sikker fra ellevemeteren og hamret Frankrike tilbake i kampen.

VAR IKKE NOK: Kylian Mbappe scoret hattrick for Frankrike. Det holdt ikke. Foto: NTB
VAR IKKE NOK: Kylian Mbappe scoret hattrick for Frankrike. Det holdt ikke. Foto: NTB Vis mer

Intense minutter

Skulle vi en reprise på Nederland-kampen i kvartfinalen for Argentina? Svaret var ja.

For bare tre minutter etterpå vartet Frankrike opp med et angrep av lekreste sort etter at Messi mistet ballen. Mbappé spilte en-to med Marcus Thuram og sendte ballen forbi Emiliano Martínez på nådeløst vis.

To skudd på mål for Frankrike i kampen. To mål.

Fotball, bloody hell.

Så svarte Messi i ekstraomgangene, da han satte en retur som så vidt var over linja. De argentinske spillerne var imidlertid ikke i tvil og jublet som besatt.

Den jubelen stilnet fort da det ble dømt nok en straffe til Frankrike, denne gangen for en hands. Mbappé var nok en gang sikker - den åttende scoringen for VMs toppscorer.

Men dette var Argentina og Messis kveld. Kingsley Coman og Aurélien Tchouaméni bommet på straffespark.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer