Éver Banegas skandaler holdt på å koste ham karrieren

Sevilla-spilleren fyllekjørte, kjørte over sin egen fot og stjal overskrifter etter sexskandale. Nå har han endelig blitt voksen.

FIKK REVANSJ: Etter mange år med bråk ble Ever Banega tatt ut i VM-troppen til Argentina i sommer. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB Scanpix
FIKK REVANSJ: Etter mange år med bråk ble Ever Banega tatt ut i VM-troppen til Argentina i sommer. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Éver Banega (30) spilte nylig en god kamp mot Standard Liège i Europa League hvor han noterte seg for to scoringer og en assist. Argentineren fikk også sin VM-debut i sommer, hvor han blant annet var nest sist på scoringen til Lionel Messi i kampen mot Nigeria.

30-åringen har vist god form for Sevilla, etter et kort opphold i italienske Inter Milan 2016/17-sesongen, men ting har ikke alltid gått på skinner for den sentrale midtbanespilleren.

Banega ble født i argentinske Rosario, og dro fra Boca Juniors til La Liga og Valencia i 2008 for rundt 150 millioner kroner. Sommeren før hadde Banega imponert i U20-VM med en spiller som Sergio Agüero.

Han kommer fra en familie på sju som var så fattig at de «praktisk talt spiste gjørme» ifølge ham selv. Banega mener fotballen reddet ham fra fattigdom. Samtidig var det ikke en lett overgang å plutselig bli rik på hobbyen sin i en av de største ligaen i Europa.

Allerede før ankomsten dukket det fram historier som burde bekymret Valencia-ledelsen. Ifølge rapporter skal Banega, som da var 19 år, med flere ha ødelagt hotellrommet under feiringen av VM-gullet for U20-laget - noe som også skal ha blitt filmet.

Han hadde bare spilt 28 kamper for Boca Juniors på toppnivå før han byttet ut Argentina med Spania. Han var ung og du kan argumentere for at han dro ut for tidlig.

Det store spørsmålet denne runda er Eden Hazard. Er det bare å få ham på? Hva med å hitte ham på? Selge Salah? Mané? Og vi har sett på en mini-Alonso. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Nye overskrifter

Noen dager før han ankom Spania, skapte Banega overskrifter på nytt. Denne gangen ble det lekket en video på nettet der argentineren satt naken foran et webkamera og utførte en seksuell handling. Videoen hadde tittelen «Banega, grande desde siempre», Banega, alltid stor.

- Vi har allerede for mange problemer. Vi håper ikke noe mer skjer. Alt har skjedd på en gang og det er ikke gode ting for Valencia og garderoben, fordi det påvirker spillerne, uttalte Valencia-vingen Joaquin Sanchez i kjølvannet av episoden.

For på samme tid satt midtbanespiller Manuel Fernandes i politiets varetekt etter en hendelse på en nattklubb. Banega fant ut at han hadde noe til felles med portugiseren - begge likte å feste.

Det tok ikke lang tid før Banega også ble tatt for fyllekjøring etter å ha kjørt på rødt lys halv fire på morgenen - noe klubben måtte beklage offentlig. Han skal også ha festet fire dager i strekk på et tidspunkt. Han ble omtalt som en «cabra loca», en gal geit.

Valencia hadde fått nok og forsøkte å kvitte seg med bråkebøtta, men ingen ønsket å ta sjansen på den talentfulle spilleren. Det selv om prisen var halvert.

LANGT NEDE: Ever Banega. Foto: AFP PHOTO/ JOSE JORDAN / NTB Scanpix
LANGT NEDE: Ever Banega. Foto: AFP PHOTO/ JOSE JORDAN / NTB Scanpix Vis mer

Nære Everton

Mens Valencia tviholdt på spillere som David Villa, som innstendig ba om å få dra til en større klubb, gjorde klubben mye for å kvitte seg med Banega. De forsøkte blant annet å låne ham ut til Everton og Stuttgart.

Everton var faktisk villige til å hente ham. Arbeidstillatelsen var i boks. Men Banega ville ikke til England. Han hadde uoppgjorte ting i La Liga.

- Den eneste måten jeg forlater denne klubben på er i en kiste, skal han ha fortalt en lagkamerat.

Han var villig til å gå på utlån til Atlético Madrid, hvor røde kort, festing og bøter for brudd på disiplinære regler var normen. Dråpen kom da han kom en time for seint og nærmest sov på et lagmøte.

Han ble sendt tilbake til Valencia, hvor han omsider begynte å fokusere på de viktige tingene. Kanskje det var hans nye kjæreste som roet ham ned.

- Dette året starter jeg på blanke ark. Jeg kom som 19-åring og gjorde feil. Jeg kastet bort to år og har tenkt meg om. Nå går jeg nesten aldri ut, uttalte Banega.

For til tross for at han var en person som alltid havnet i trøbbel, var talentet hans på fotballbanen ubestridt. Banega er en leken playmaker som kan gjøre de utroligste ting med ballen. Han er også en ballvinner med en god skuddfot - en komplett midtbanespiller vil nok noen hevde.

- Før denne sesongen var Ever mer kjent for hva han gjorde utenfor banen enn hva han gjorde på den, uttalte Arsenal-manager Unai Emery, som ledet Valencia fra 2008 til 2012.

PRØVDE Å TEMME BANEGA: Daværende Valencia-manager Unai Emery. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix
PRØVDE Å TEMME BANEGA: Daværende Valencia-manager Unai Emery. Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB Scanpix Vis mer

Viktig brikke

Etter den tunge starten ble han en viktig brikke i Valencia og storspilte tidvis for klubben, før han plutselig pådro seg en bisarr skade. Det skjedde bare noen uker etter at Manchester City-manager Pep Guardiola hadde kalt ham «fantastisk» offentlig.

Etter en trening skulle Banega bare fylle litt bensin på bilen sin, men noen minutter etterpå forlot han bensinstasjonen i ambulanse. Han hadde nemlig glemt å sette på håndbrekket. Bilen trillet bakover mens han fylte bensin og kjørte over foten hans. Banega brakk både ankelen og leggen og var borte fra fotballen i seks måneder.

Det virket en periode som Banega var forfulgt av uhell. Under opptreningen kjørte han en dag rundt i nærheten av treningsfeltet, da det plutselig kom røyk ut fra Ferrarien hans. Banega ble hjelpeløst vitne til at den røde bilen brant fullstendig opp.

I 2013 gikk det rapporter på at Banega møtte opp full på treningsfeltet før en storkamp mot Barcelona. Dette ble benektet av klubben, selv om Banega selv kom med en unnskyldning på Twitter. Det hører med til historien at Banega storspilte i den aktuelle kampen mot katalanerne.

Sevilla på billigsalg

Sevilla hentet Banega på billigsalg for snaut 20 millioner kroner i 2014. Da hadde han blitt utelatt fra den argentinske VM-troppen for andre gang på rad - en avgjørelse som ikke var populær blant lagkameratene i Argentina, deriblant Lionel Messi.

- Å spille ved siden av Ever er en glede. Med ham på banen får vi angripere alltid gode baller. Det gjør alt lettere, har Messi uttalt om Banega.

Det sies at Angel Di Maria gråt da banega ble utelatt fra VM-troppen i 2014. I 2010 var det daværende landslagssjef Diego Maradona som ikke ville ha med seg Banega til VM i Sør-Afrika.

I sommer fikk han altså sin revansj i Russland-VM. Han avlastet Javier Mascherano på midtbanen etter åpningskampen mot Island og sørget i kjent stil for at angripere som Lionel Messi kunne ta ansvar på topp, og ikke bruke krefter på å hente ballen fra dypet. Banega dikterer spillet.

Hans gode form for Sevilla har blant annet sørget for interesse fra Arsenal. I dag vil det nok ikke være like vanskelig å kvitte seg med Banega, men så er det heller ikke noe ønske.

For spilleren som tidlig nesten kjørte over sin egen karriere i tillegg til den ene foten, virker endelig å ha blitt voksen. Det du sitter igjen med da er en veldig god fotballspiller.

Kilder: Goal, Daily Telegraph, AS, LA Times, The Guardian, Independent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer