- Verden anerkjenner oss!

- Verden anerkjenner oss, jublet kineserne i dag, og forventer et voldsomt oppsving i økonomien mot OL i 2008.

Med valget av Beijing som OL-vert i 2008, setter Kina i gang ett av landets største byggeprosjekter siden Den kinesiske muren.

Fyrverkerier eksploderte i fargekaskader på himmelen over Beijing fredag kveld lokal tid, da den internasjonale OL-komiteens president Juan Antonio Samaranch erklærte den kinesiske hovedstaden som vert for sommer-OL om sju år.

- Verden anerkjenner oss, sa universitetslæreren Zu Danliang (38), midt i et hav av røde kinesiske flagg med fem stjerner ved Millennium-tårnet, der gigantiske storskjermer overførte resultatene av IOK-medlemmenes avstemning i Moskva.

- Dette vil skape en enorm oppdrift i økonomien, og styrke folkets karakter, mener Zu.

Kjempeinvesteringer

Opp til 112 milliarder kroner skal Kina investere i å rense luft og vann, nye kloakk- renovasjonsanlegg og nye gassrørledninger til Beijing i håp om å bli kvitt det meste av smogen fra kullfyring. Målet er at 83 prosent av Beijings energi i 2008 skal komme fra naturgass.

15 milliarder kroner skal investeres i OL-anlegg. Bare dette er nesten en og en halv gang bidraget fra Den internasjonale olympiske komité, IOK. Kineserne skal blant annet bygge en olympisk stadion på 1.215 mål, 14 olympiske arenaer - til sammen skal det være 37 med hovedarenaen - dessuten en OL-landsby med plass til 17.600 idrettsfolk og medarbeidere.

186 milliarder kroner vil gå med til å oppgradere veinett, jernbane- og trikkelinjer i Beijing. Motorveinettet skal tredobles, mens kapasiteten på fortauer og gangveier skal firedobles.

Sendetid og markeder

Beijings presentasjon av seg selv som OL-by som Kinas visestatsminister Li Lanqing holdt noen timer før avstemningen fredag,, var blottet for temaer som har vært belastende for kandidaturet; menneskerettigheter, pressefrihet, trosfrihet og okkupasjonen av Tibet.

- Ikke bare det kinesiske folk vil tjene på å ha OL i Beijing. Det vil også fremme den olympiske ånd, fred og utvikling i verden, sa visestatsminister Li i talen han holdt på engelsk.

Beijing, Toronto og Paris var de fremste kandidatene, men konkurransen sto i like høy grad mellom sponsorene McDonald's, Coca-Cola og Kodak og TV-kanalen NBC som har senderrettighetene. Sponsorene ønsker seg nye markeder og ingen har større potensial enn Kina. For NBC er prime time viktigst og selskapet gikk derfor inn for Toronto.

Penger og prestisje

Tiden er forbi da det å arrangere et OL var et økonomisk løft som vertslandet måtte ta, med den risiko at det gikk med dundrende underskudd. I den moderne, globaliserte TV-verden betyr det å være OL-vertsland enorme økonomiske fordeler i tillegg til politisk og sportslig prestisje.

Så viktig er OL at verdens store børser hadde oppmerksomheten rettet mot Moskva fredag ettermiddag norsk tid, og spent fulgte med på hvilket navn avtroppende OL-president Juan Antonio Samaranch leste opp. OL kan bli en motor i den kinesiske økonomien de kommende sju årene.

Knockout

Blodbadet på Den himmelske freds plass i 1989 ødela Beijings muligheter for å arrangere OL i 2000. Men verken undertrykkelsen av Tibet, forfølgelsen av Falun Gong-bevegelsen, undertrykkelse av politisk opposisjon eller henrettelser på løpende bånd - Amnesty sier 1.781 mennesker er henrettet bare siden april - kunne ødelegge Beijings andre forsøk.

Beijing slo knockout på Paris og Toronto med 56 av IOKs 105s avlagte stemmer i annen omgang.

EU, amerikanske kongresspolitikere, Tibet-grupper og andre menneskerettsgrupper som Amnesty International har gått mot Beijings kandidatur. Bush-administrasjonen erklærte seg nøytral med hensyn til valg av OL-by, selv om USA i mange år har presset Kina i menneskerettighetsspørsmål. Den moderne OL-bevegelsen handler mer om big business enn om politikk og menneskerettigheter.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>ELLEVILLE:</B> Beijings gater nærmest eksploderte, da IOK i ettermiddag kunngjorde sin beslutning om å tildele byen OL i 2008. <br>Foto: SCANPIX/REUTERS