Karsten Warholm ny Europarekord på 400 meter hekk under Bislett Games

Verden er forbløffet

Ny Europarekord på 47.33 og nå er Karsten Warholm på vei helt til toppen i internasjonal friidrett.

NY EUROPEISK REKORD: Karsten Warholm var en lykkelig mann etter bragden på Bislett. Vis mer

KARSTEN WARHOLMS raske framgang imponerer det internasjonale friidrettsmiljøet. De siste årene har nordmannen vært yndlingen på de store pressekonferansene takket være den smittende gleden som alltid følger med 23-åringen rundt konkurransene. Nå er det utviklingen på banen som forbløffer:

- Det ser ut som om han bare blir bedre og bedre for hver gang han starter, lød kommentaren på hjemmesiden til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) før gårsdagens Bislettstevne.

Etterpå vet vi at det stemte. Aldri har Karsten Warholm løpt fortere enn denne kvelden, og trenden er klar. Han trener seg stadig nærmere teten på 400 meter hekk. Etter kveldens nye Europarekord på 47.33 har han bare Saudi-Arabia-importen Abderrahman Samba og USA-importen Rai Benjamin foran seg.

Og det bare såvidt.

I EN øvelse i rask internasjonal utvikling, er det i seg selv en prestasjon. Da Warholm ble verdensmester for to år siden, var løpet hans rent tidsmessig ganske ordinert. Gullet i London ble vunnet på 48,35; en tid som bare ville holdt til sjetteplass under verdensmesterskapet 20 år tidligere.

Sånt har selvsagt også noe å gjøre med ytre forhold, men dessverre mest med indre. Denne distansen var på den tida som friidretten ellers, sterkt preget av dop. Med dagens mer troverdige kontroll kan vi ikke gjøre noe annet enn å gå utfra at situasjonen er endret. Altså at framgangen i banene rundt Warholm er like trygg som den kloke treningen som fortsatt utvikler vår mann fra år til år.

Nå er han nummer 21 på lista over tidenes raskeste løp på 400 meter hekk.

den siste IAAF-rankingen gjør nettopp utøverne fra den distansen det ekstra bra. Denne konkurransen baserer seg på resultater fra de siste tolv månedene, og gir Karsten Warholm plass blant verdens 10 beste mannlige friidrettsutøvere.

Med 1400 poeng etter fantomløpet under vanskelige forhold i Stockholm, har han avansert fra 17. til 10.plass totalt på sportens nye prestisjeliste. Der er Abderrahman Samba; Warholms rival på distansen, helt oppe på tredjeplass bare slått av det amerikane sprintfenomenet Noah Lyles og den kenyanske maratonstjernen Eliud Kipchoge som planlegger å bli den første i verden som løper denne klassiske distansen på under 2 timer.

Og etter denne Europarekorden og en differanse på 2 sekunder på 400 meter hekk i Diamond League, kommer Karsten Warholm til å avansere når rangeringen oppdateres av IAAF neste onsdag.

DISSE sterke plasseringene til hekkeløperne speiler en plutselig fartsøkning på distansen. I den siste tiårsperioden før Abderrahman Samba, Rai Benjamin, Kyron McMaster og Karsten Warholm løftet nivået på 400 meter hekk, var det bare en eneste løper som presterte på topp-100-nivå på distansen. Det var den amerikanske verdensmesteren Bershawn Jackson med kallenavnet «Batman».

Med sin spesielle stil med 15 steg mellom hekkene klarte han tre ganger tider blant historiens 100 beste. Sist gang i 2010. Så skjedde det lite på guttas 400 meter hekk før Warholm sensasjonelt ble verdensmester i 2017, for så i fjor å få mye tøffere konkurranse enn noen kunne ha forutsett.

På bare noen måneder tok Samba og Benjamin inn hele det historiske forspranget med to tider blant de tre raskeste. Nå er det bare verdensrekordholder Kevin Young med 46.78 som er bedre enn Sambas 46.98, mens Benjamin med 47.02 har løpt like fort som legenden Edwin Moses.

KARSTEN sin pers på 47.33 viser at han er i stand til å angripe også fjorårets suverene Abderrahman Samba. Den store avstanden er utlignet,

Det skjer mest fordi han stadig bedre takler konkurrentenes framgang. Nå er fomlingen på siste langside borte. I Stockholm dro han teknisk fint igjennom uten press. På Bislett ble han presset av Kyron McMaster bakfra, men gjorde akkurat som han ville.

BAK framgangen ligger først og fremst evnen til å gjennomføre trening og konkurranser i et langsiktig perspektiv. Karsten Warholm er hele tida på vei til noe enda større, mens han har beholdt den gutteaktige gleden over det han opplever underveis. Det gir både ham og oss rundt ekstra mye moro.

Fjorårets EM var et typisk eksempel på denne langsiktigheten. Der valgte Karsten å kjøre dobbelt konkurranseprogram med både 400 meter hekk og vanlig 400 meter selv om tidsplanen var slik at satsingen måtte gå utover tidene.

Poenget var å skaffe seg den nødvendige røffheten. Sånt hjelper til å gjennomføre det ekstremt tidkrevende treningsopplegget som Leif Olav Alnes har satt sammen, og sånt utvikler toppnivået fra sesong til sesong.

Nå er han kanskje aller best.

FOTNOTE: Mye norsk å glede seg over på Bislett. Ekstra moro med Henrik Ingebrigtsens nye norske rekord på 3000 meter med 7.36.85 etter et imponerende klokt løpsopplegg. Fjerdeplassen i et så sterkt felt viser hvor høyt nivå han fortsatt holder etter år med skader. Denne gangen var eldstebror klart best i familien. Både Jakob og Filip slet med farten på sisterunden på en engelsk mil, og var langt unna Henriks norske rekord på 3.50.72 etter at Jakob testet en vel ambisiøs utgangsfart. Men det forsøket kan han tjene på seinere. Norsk friidrett er uansett på offensiven