Norge beste nasjon vinter-ol 2018

Verden forbløffet over suksessen: - Hva er det Norge har funnet på?

Ny utregning for nasjonskampen i OL understreker den norske dominansen i vintersport. Egentlig var Norge suverent best:

MEDALJEBOOM: Stafettløperne med gullmedaljene sine. Norge vant medaljestatistikken klart i vinter-OL, men internasjonale eksperter mener nå at den norske dominansen egenlig var mye sterkere. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
MEDALJEBOOM: Stafettløperne med gullmedaljene sine. Norge vant medaljestatistikken klart i vinter-OL, men internasjonale eksperter mener nå at den norske dominansen egenlig var mye sterkere. FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DE siste dagene er Norges nye medaljerekord i vinter-OL blitt hyllet i medier verden over. Likevel er det eksperter på internasjonal sport som mener at selve medaljetellingen gir et begrenset inntrykk av det virkelige styrkeforholdet i idrett:

  • . At for eksempel Norge egentlig dominerte vinter-OL mye mer enn de 39 medaljene tyder på

Det anerkjente britiske fagnettstedet Greatest Sporting Nation (GSN) har en rangering som får fram nettopp denne dominansen. Der brukes de 8 beste i hver OL-øvelse for å få et riktigst mulig inntrykk. Det er parameteret for all måling av nivå i internasjonal idrett.

Denne tilnærmingen er uansett Norges posisjon, en fin korreksjon til en olympisk medaljetelling som til og med savner en global standard. Mens medaljene normalt rangeres etter antall gull, teller USA; som sportslig sett er den ledende olympiske nasjonen, i stedet antall medaljer uavhengig av valør.

I Pyeongchang fikk Norge i siste øvelse like mange gull som Tyskland, og ble best på den vanlige medaljestatistikken på grunn av flere sølv. I USA ville Norge ha vunnet vinter-OL 2018 uansett på grunn av den store forskjellen i antall medaljer. Der endte nasjonskonkurransen med historiske 39 medaljer til oss, mens Tyskland på andreplass fikk 32 medaljer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer