REAGERTE: Cristiano Ronaldo kastet mikrofonen i elva da han ble spurt om han var klar for Ungarn-kampen i EM. Hendelsen gir litt mer mening, når man vet årsaken. Video: CMTV / Storyful Vis mer

Verden forsto ingenting av Ronaldos mikrofonkasting. Dette er årsaken - som snur alt på hodet

CMTV har skrevet at Cristiano Ronaldo er homofil, om hans mange kjærester og om barn han ikke har. Dette er historien som ligger bak gårsdagens oppsiktsvekkende hendelse.

(Dagbladet): Før Cristiano Ronaldo herjet mot Ungarn i gårsdagens skjebnekamp, stjal han overskriftene på langt mer negativt vis noen timer før kampstart.

Det gikk utover den portugisiske tabloidavisa Correio da Manhã, som eier nett-tv-kanalen CMTV. Da de spurte Real Madrid-stjerna om han var klar til Ungarn-kampen, tok Ronaldo plutselig mikrofonen og kastet den i elva.

- Hva i all verden var det som skjedde? Har Ronaldo mistet besinnelsen? Er han i ubalanse? undret mange seg.

Få timer senere viste 31-åringen at han på ingen måte er i ubalanse da han svarte på tiltale med både beina og hodet, ved å score to vakre mål og notere seg for en briljant målgivende pasning til Nani i skjebnekampen mot Ungarn.

Gjør man det bra på banen, endres ofte terskelen for hvordan man oppfører seg utenfor banen. Samtidig legitimerer ikke gode prestasjoner kritikkverdig oppførsel av en idrettsutøver som har et ansvar som forbilde for mange.

Men i dag kan Dagbladet presentere den andre siden av historien, som setter den oppsiktsvekkende hendelsen i et helt nytt lys - et lys som skinner på Ronaldo.

Den tilsynelatende uprovoserte handlingen handlet nemlig om en særdeles betent forhistorie mellom fotballstjerna og CMTV.

- Skrev at Ronaldo var homofil

Det bekrefter den tidligere portugisiske fotballspilleren Nuno Marques, som spilte for blant annet Benfica og Lyn i sin aktive karriere, til Dagbladet.

- Ja, forholdet mellom Ronaldo og CMTV er svært betent. De spurte bare om han var klar til kamp, men det handlet ikke om spørsmålet. Det handlet om fortiden. Denne avisa har skrevet mange løgner om Ronaldo og hans familie, forteller den tidligere Lyn-keeperen, som følger portugisisk fotball svært tett.

FORSTÅR RONALDO: Portugiseren Nuno Marques, som tidligere spilte for Lyn, forstår at Cristiano Ronaldo reagerer mot CMTV. Foto: NTB Scanpix
FORSTÅR RONALDO: Portugiseren Nuno Marques, som tidligere spilte for Lyn, forstår at Cristiano Ronaldo reagerer mot CMTV. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- CMTV har skrevet at Ronaldo er homofil, om kjærester han ikke har, om hva eks-kjærestene gjør, om barn de har fått og som avisa hevder er Ronaldos barn. Det er veldig mye. Både jeg og de fleste i Portugal har forståelse for at han reagerer som han gjør: at han nekter å snakke med dem. Ronaldo er tross alt et menneske han også.

Ronaldo nektet å svare på spørsmål fra CMTV under VM i Brasil for to år siden. Det synes Marques er forståelig. Samtidig presiserer han følgende:

- Ronaldo burde ha tenkt seg litt ekstra om når han representerer Portugal, ikke minst som kaptein. Han burde ikke ha kastet mikrofonen i elva, men det er fullt forståelig at han reagerer. Det tror jeg de fleste i Portugal tenker, i hvert fall de som kjenner forhistorien. Det var en menneskelig reaksjon, mener 35-åringen.

- Forferdelig mye dritt

Ronaldo har to søstre som er fem og seks år eldre og en far som døde for ti år siden etter flere år med alkoholproblemer. Det er tøft for Real Madrid-spilleren å se dem bli offer for CMTVs angivelige heksejakt av 31-åringen.

- De skrev også mye negativt om det. Det har vært forferdelig mye dritt mot Ronaldo med upålitelige kilder, forteller Marques.

- Han lever under et umenneskelig press og med et enormt ansvar. Alle forventer at Ronaldo skal score og vinne kampene for Portugal. Han gjør det ikke like ofte som for Real Madrid, noe mange påpeker. Men det er naturlig. I Real Madrid har han bedre medspillere. På Portugal får han mindre hjelp og dårligere arbeidsbetingelser.

Ronaldo svarte på tiltale

Men Ronaldo håndterte dette glimrende i skjebnekampen mot Ungarn i går. Dermed karret Portugal seg så vidt videre fra gruppespillet.

- Måten han slo tilbake på mot Ungarn, var helt fantastisk. Det var utrolig viktig for både ham og Portugal, forteller Marques.

SELVTILLIT: Cristiano Ronaldo har fått tilbake selvtilliten etter at alt løsnet mot Ungarn. Foto: REUTERS/Darren Staples
SELVTILLIT: Cristiano Ronaldo har fått tilbake selvtilliten etter at alt løsnet mot Ungarn. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, kan Portugal være glad for at Island scoret på overtid mot Østerrike og gikk forbi Portugal på gruppetabellen. Det betyr nemlig at Portugal får en enklere vei mot finale. Kroatia blir tøffe i åttedelsfinalen, men i en eventuell kvartfinale venter enten Sveits eller Polen, mens Belgia er den sterkeste motstanden de kan få i semifinalen.

Om ikke Island hadde scoret, hadde Portugal møtt England i åttedelsfinalen og trolig Frankrike i kvartfinalen, før Tyskland, Spania, Italia eller Slovakia hadde stått på motsatt halvdel i en tenkt semifinale.

- Jeg vet ikke om veien blir så mye enklere, egentlig. Jeg ville heller hatt England enn Kroatia. Vi har et godt tak på England og har slått dem mange ganger i mesterskap. Kroatia slo Spania og ser meget sterke ut, mener Marques.

Tviler på finale

Samtidig er han enig i at veien etter Kroatia ser enklere ut.

- Å møte Sveits eller Polen i kvartfinalen i stedet for Frankrike er selvfølgelig enklere på papiret. Samtidig har dette EM-et vist at Portugal har slitt mot lag som legger seg lavt, som Island, Ungarn og Østerrike. Det passer Portugals hurtige overgangsspill dårlig. I tillegg har Sveits og Polen imponert, så det blir tøft uansett.

- Når det er sagt, tror jeg Portugal kan klare en semifinale. Der kan alt skje. Men jeg tror ikke Portugal er gode nok til å vinne EM, konkluderer den tidligere Lyn-keeperen.

CMTV har ikke besvart Dagbladets henvendelser.