Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingebrigtsen-brødrene vekker oppsikt

Verden gnir seg i øynene over Ingebrigtsen-familien: - Det er helt sykt

Det skulle ikke være mulig, men det er det likevel. Utøvere over hele verden lar seg fascinere, forbause og inspirere av Filip Ingebrigtsen og hans suksessfulle familie.

UNIKE: Brødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UNIKE: Brødrene Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir ofte sagt at kenyanerne har en kroppsbygning og løpsøkonomi som gjør dem perfekt egnet til å løpe.

Det har lenge vært en konsensus om at det er tilnærmet umulig for nordmenn og andre europeere å gjøre noe med kenyanerne på mellom- og langdistanse på friidrettsarenaen.

Vi er ikke skapt for å løpe på samme måte som dem, har vært den negative konklusjonen i store deler av Europa.

Så kom familien Ingebrigtsen med en helt ny innstilling, mentalitet og treningsiver. I går tok Filip Ingebrigtsen (24) opp jakten etter kenyanerne på egen hånd og sørget for et norsk innslag på pallen i det aller gjeveste selskapet i VM.

Det får friidrettsverden til å juble. VM-bronsen til Sandnes-gutten symboliserer mangfold og ny tro på at det umulige er mulig.

Inspirerer en hel verden

Alternativ: Det man trodde var umulig, er det ikke likevel.

STERKE BÅND: Brødrene Filip og Henrik Ingebrigtsen jublet for førstnevntes eventyrlige VM-bronse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STERKE BÅND: Brødrene Filip og Henrik Ingebrigtsen jublet for førstnevntes eventyrlige VM-bronse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Vi er vant til at afrikanerne tar alle plassene på pallen på mellom- og langdistanse. Vi tar det for gitt, men nå har vi brutt denne trenden. Også den hviteste av de hvite kan løpe seg inn til medalje i et VM, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Det er til inspirasjon for en hel friidrettsverden, og det får vi også tilbakemeldinger om. Andre nasjoner synes det er rått at vi viser at det er mulig. Det gjelder altså ikke bare i Norge, men i mange andre land.

Henrik Ingebrigtsen (26) er europamester på 1500 meter fra 2012 og har en 5. plass fra OL samme år. Filip Ingebrigtsen (24) er europamester på 1500 meter fra 2016 og tok VM-bronse i går, mens Jakob Ingebrigtsen (16) beskrives som kanskje verdens største løpstalent og tok to suverene gull i U20-EM i sommer.

DRAMATISK OPPLØP: Filip Ingebrigtsen blir dyttet i mål. Video: NRK Vis mer

Tilbakemeldinger fra alle kanter

Dette synes friidrettsverden er svært fascinerende og inspirerende.

- Ja, vi får mange tilbakemeldinger fra utøvere og trenere fra andre europeiske nasjoner, men også fra Afrika, Australia og andre kontinenter. De sier at de heier på oss, forteller Gjert Ingebrigtsen.

JOBBER SAMMEN: Gjert Ingebrigtsen kan glede seg over sønnenes utrolige suksess, her sammen med stortalentet Jakob. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
JOBBER SAMMEN: Gjert Ingebrigtsen kan glede seg over sønnenes utrolige suksess, her sammen med stortalentet Jakob. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- De peker ikke på det rent fysiske, men det mentale. Vi i Ingebrigtsen-familien tenker at vi kan slå alle. Det er kanskje der vi skiller oss ut. Du ser jo når Filip tar opp jakten etter kenyanerne på egen hånd. Ingen andre tør det. Men man må ha troa på at det er mulig å ta gull. Det mentale ekstremt viktig.

- Det er helt sykt

Selv kenyanerne lijah Manangoi og Timothy Cheruiyot, som vant gull og sølv på 1500-meteren i går, jubler litt på Norges vei.

- Ja, også kenyanerne synes det vi gjør er kult. Filip fikk mange spørsmål fra dem i går: «Hva er det du driver med? Det er helt sykt. Du er gal», sa de til Filip etter at han nesten tok dem igjen, forteller pappa Ingebrigsen.

- De trodde ikke at en nordmann kunne ta opp jakten etter dem, men det virker som de synes det er kult med konkurranse fra flere nasjoner, fortsetter suksesstreneren.

I dette VM-et seiler plutselig Norge opp som en av beste europeiske løpsnasjonene samlet sett med ett gull og én bronse. Bare Storbritannia og Tyrkia matcher det på herresiden av europeerne, takket være Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen.

- Tror du forskningen som har blitt gjort rundt kenyanernes ideelle løpsøkonomi vil bli forflyttet over til Ingebrigtsen-guttas spisskompetanse?

- Forskningen på kenyanerne er ikke dokumentert, så det som har blitt sagt der er jeg usikker på om stemmer. Det blir nok ingen forskning på oss i Ingebrigtsen-familien. Det tviler jeg på, sier Gjert Ingebrigtsen.

Tre gullkandidater

Han tror så vel Filip som Henrik og Jakob alle kan vinne VM- og OL-gull i framtiden.

- Ja, definitivt. Alle kan ta gull. Ellers hadde vi ikke holdt på med dette.

- Hvem har størst sjanse av dem?

- Det er litt forskjell på hva gutta har som mål. Noen er mer opptatt av å løpe fort enn å ta medaljer, men de har alle omtrent like gode forutsetninger. Talentene er imidlertid litt ulikt fordelt. Noen av dem er sterkere mental, mens andre er sterkere fysisk, mener Gjert.

Han mener Henrik og Filip er svært ulike i så måte, der Henrik er ekstrem sterkt mentalt, mens Filip løper så vakkert som det kan gjøres. Jakob beskrives som en blanding av sine to storebrødre.

- Filip løper estetisk vakkert, men Henrik løper også veldig arbeidsøkonomisk, selv om det kanskje ikke er like lett å se, mener pappa Ingebrigtsen.

- Jeg tror Filip har enda mer å gå på enn han har vist. Men det er klart at du nærmer deg maksnivået når du er blant verdens beste og er i nærheten av å løpe noe av det raskeste som et menneske har gjort. Samtidig tror vi fortsatt det finnes et uforløst potensial.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!