Erling Braut Haaland

Verden har aldri sett maken

Erling Braut Haaland har med klar margin flyttet alle målscorende grenser i Champions League. Akselerasjonen til scoringstoppen er fotball i Formel 1-fart.

EN MÅLSCORER I AKSJON: Erling Braut Haaland er der han skal være, og scorer mål fordi han er der. Her 1-0 mot PSG. Så langt har han ti scoringer i Champions League. Lionel Messi og Christiano Ronaldo var ikke i nærheten av det da de startet sine karrierer. Foto: AFP/NTBScanpix
EN MÅLSCORER I AKSJON: Erling Braut Haaland er der han skal være, og scorer mål fordi han er der. Her 1-0 mot PSG. Så langt har han ti scoringer i Champions League. Lionel Messi og Christiano Ronaldo var ikke i nærheten av det da de startet sine karrierer. Foto: AFP/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET MÅLSCORENDE GJENNOMSNITT på 1,34 mål per kamp i alle turneringer sesongen 2019/2020 - østerriksk Bundesliga (14 kamper/16 mål), østerriksk cup (2/4), Champions League (7/10), Bundesliga (5/8) og tysk cup (1/1) - har gjort Erling Braut Haaland fra Jæren og verdens per dato 44. beste fotballnasjon basert på FIFAs 210 landslags internasjonale prestasjoner, til verdens mest omtalte og bejublede fotballspiller.

17. september i fjor var han en ambisiøs ung mann som gledet seg til sin første kamp i Champions League.

I dag er han en målscorende sensasjon og verdensstjerne.

DE SIER DET kan gå fort i fotball om alt er på stell, flyten er der sammen med de fysiske forutsetningene, og tingene faller på plass samtidig. Erling Braut Haaland er beviset på at så stemmer.

Fra så å si ingenting i september, og med det mener jeg ikke å fornærme nivået i østerriksk fotball, til å bli kongen av det øverste nivået i løpet av fem måneder, har utviklingen skjedd i det vi på godt norsk kan kalle rakettempo.

DET VAKRE SPILLET har aldri sett en akselerasjon til stjernehimmelen i tilsvarende tempo. Det er Formel 1 fart over måten 19-åringen har erobret verden. Litt som å kjøre en bil fra 0 til 100 km/t på under tre sekunder. Han tro gassen i bånn mot Genk, og har holdt flatt jern siden.

Ingen før Erling Braut Haaland har noen gang scoret ti mål på sju kamper i Champions League, og ingen har klart det på åtte, ni eller ti kamper heller.

Adriano, Roberto Firmino og Sadio Mané er nest best med elleve.

Dit er det fire kamper for EBH.

I FJOR HØST, etter hat trick-bonanza i den østerrikske Bundesliga, hat trick i Champions League-debuten og en ny scoring bare tre minutter etter innhoppet mot Liverpool på Anfield, gikk vi rundt med håp og tro om at Erling Braut Haaland (19) ville score mål hver eneste gang han var på banen.

Nå forventes det.

Det er faktisk der vi er nå.

Det er dit han har tatt oss.

HAN FÅR SKYLDE seg sjøl, gutten. I alle turneringer siden sesongstarten i Østerrike borte mot Rapid Wien (1) 26. juli 2019, har Erling Braut Haaland scoret i 22 av 29 kamper. Dette selv om han bare har startet i 20 av dem.

For de fleste fotballspillere er det i nabolaget til, eller langt forbi, uhørt.

For en førstereis 19-åring, definitivt på en annen planet.

I CHAMPIONS LEAGUE, der han bare har startet i fem av sju kamper, har Erling Braut Haaland scoret ti mål. Det har altså ingen vært i nærheten av før ham. I Bundesliga, der gutten har spilt fem kamper og startet tre, har han allerede scoret åtte mål. Hvilket betyr at spilleren de færreste utafor Norge hadde på radaren for et halvt år siden har økt scoringssnittet sitt fra østerriksk Bundesliga (1,14) til tysk Bundesliga (1,6), og at den ekstremt forbedrede verdensrekorden etter sju kamper i Champions League nå er på 1,42.

Det er, i mangel av et bedre ord, sinnssykt.

NÅR VI VET at verdens beste fotballspiller gjennom alle tider, Lionel Messi, brukte 23 kamper for å score ti mål i Champions League, og Cristiano Ronaldo - toppscoreren over alle toppscorere trengte 27 kamper for å score sitt første – blir det, stadig i mangel av bedre ord, komplett galskap.

Ronaldo har for øvrig scoret 127 mål til siden det første på Old Trafford mot Roma (7-1) tilbake i april 2007.

Messi, med de to han har scoret på fem kamper i denne utgaven av Champions League, står inntil videre med 114.

10 SCORINGER ER lite sammenliknet med de to beste. Men det er en begynnelse. Og så stopper vi der. For selv om Erling Braut Haaland har 13 år til gode på Messi og pluss 15 på Ronaldo, er det viktig å ha is i magen.

Vi må ikke bli fagdumme.

Og i hvert fall ikke historieløs.

Scoringer den ene sesongen kan bli hva som helst den neste.

Å gjøre som Erling Braut Haaland, å nyte øyeblikkene, er det eneste riktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer