Verden har ledd av norsk fotball. Nå kan unntaket Jarstein vinne en ny pris

Nominert til Folkets idrettspris.

NUMMER EINS: Rune Almenning Jarstein har hatt en knallsesong i Hertha Berlin. Han har også tatt tilbake plassen som førstekeeper på landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
NUMMER EINS: Rune Almenning Jarstein har hatt en knallsesong i Hertha Berlin. Han har også tatt tilbake plassen som førstekeeper på landslaget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Rune Almenning Jarstein (32) var tredjekeeper i Hertha Berlin og ville vekk. Nå er han nominert til Folkets idrettspris i Dagbladet.

Keeperen fra Skien har allerede vunnet én pris i 2016 - som Årets spiller i spillerorganisasjonen Niso. Det er en pris stemt fram av utøverne. Nå kan du - Dagbladets leser - være med å stemme fram Jarstein, blant 14 nominerte (se nederst i saken).

Jarstein representerer et unntak i en norsk fotballsesong som toppet seg da San Marino scoret på Ullevaal i oktober. Sist en av verdens dårligste fotballnasjoner scoret et bortemål i VM-kvalifiseringen var for 15 år siden.

- Norge var på vei mot et prakfiasko, skrev den svenske avisa Expressen etter 4-1-seieren. Verden lo av Norge.

SOLID: Rune Almenning Jarstein, slik tyskerne har lært ham å kjenne: På ballen. Foto: NTB Scanpix
SOLID: Rune Almenning Jarstein, slik tyskerne har lært ham å kjenne: På ballen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men hva skjedde egentlig med Jarstein - keeperen som ble vraket av Erik Hamrén i Rosenborg for seks-sju år siden? Han som kastet hodetelefonene til TV 2 i veggen etter Slovenia-kampen i 2012? Som truet en nærgående fotograf neste dag? Og som i en periode ikke engang satt på benken i Hertha?

Stikkordet er konkurrentens skade, ny keepertrener i klubben - og knallhard disiplin. I dag gjør han sine saker svært bra i en av toppklubbene i Bundesliga.

Skadet seg

I september 2015 ble daværende førstekeeper Thomas Kraft skadet i en bortekamp mot Wolfsburg. Jarstein kom inn i andre omgang, og siden har keeperplassen i Hertha mer eller mindre vært hans.

Før denne sesongen fikk han offisielt beskjeden om at han er klubbens førstekeeper.

Jarstein takker selv keepertrener Zsolt Petry, som han har opparbeidet en god relasjon til. I tillegg har han lagt inn et ekstra gir i treningshverdagen. I fotball er det ganske enkelt: Du er aldri bedre enn din siste kamp. Ett baklengsmål er dumt. To er småkrise. Og tre - da kommer spørsmålene om du er rett mann på rett plass.

- Du vet du må levere på et høyt nivå hele tida, sa Jarstein til Dagbladet i oktober.

God på spillerbørsene

Han er utvilsomt den norske fotballspilleren som har markert seg mest i utlandet denne sesongen. Begge de toneangivende publikasjonene på fotball i Tyskland - Bild og Kicker - har ham høyt oppe på spillerbørsen.

Bild er Europas største avis. Der får Jarstein stadig omtale, og er sånn sett med på å sette Norge på kartet.

Jarstein kom til den tyske hovedstaden fra Viking i 2014. Nå har han forlenget kontrakten fram til 2019. Han skal ha en årslønn på 10-12 millioner kroner.

Fortjener han også Folkets idrettspris? Vær med og stem.