PÅVIRKET MANGE: Alexander Dale Oens plutselige dødsfall vekker oppsikt i flere deler av verden enn her hjemme.
Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
PÅVIRKET MANGE: Alexander Dale Oens plutselige dødsfall vekker oppsikt i flere deler av verden enn her hjemme. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer

Verden minnes Alexander Dale Oen

- En herlig fyr, en fantastisk svømmer og et ekte forbilde for sitt land.

(Dagbladet): Alexander Dale Oens plutselige dødsfall vekker oppsikt også utenfor Norges grenser.

Avisene i våre naboland var raske med å innhente reaksjoner fra sine respektive svømmemiljøer, og OL-håpet minnes også andre steder.

- Jeg er temmelig rystet, og har egentlig ikke så mye å si om dette. Jeg kjenner ham, og mine tanker går først og fremst til det norske laget og familien hans, sier elitesjefen i Dansk Svømmeunion, Lars Sørensen, til Politiken.

- Dette må være traumatiserende for hele svømme-Norge, men så sannelig også for svømme-Danmark, sier Sørensen.

Helt tom
Den svenske svømmeren Emma Igelström sier til Expressen at hun snakket med Alexander Dale Oen via Facebook for bare en knapp uke siden.

- Jeg er helt tom og fatter ikke hva som har skjedd. Det er seks dager siden jeg snakket med ham. Det føles helt sykt, sier Igelström.

- Jeg har alltid likt ham, det var verdens mest ydmyke og morsomste person. Han var så sykt morsom og hadde en bra innstilling til trening. Han var faktisk jævlig fin å trene med, sier den svenske jenta.

I Aftonbladet har kommentator Simon Bank skrevet godt om Dale Oens bortgang, spesielt om måten han taklet VM bare dager etter terrorangrepet 22. juli.

- Da Norge ikke hadde ord, var han den som var taus best av alle. Alexander Dale Oen lot Norge puste i sorgen. Nå puster han ikke mer, skriver Bank.

Forbilde for sitt land
BBC minnes også Alexander Dale Oen med gullmedaljen fra VM i Shanghai i fjor sommer, og Guardian slår fast at nordmannen var et av de største medaljehåpene før OL i London om noen måneder.

- Svømming har mistet et helt spesielt menneske i dag. Alex Dale Oen var en herlig fyr, en fantastisk svømmer og et ekte forbilde for sitt land, sier BBC-kommentator Bob Ballard.

- Så sjokkert over å høre om Alexander Dale Oens død. En så talentfull svømmer. Så ung. Tankene går til venner og familie, skriver den britiske svømmeren Rebecca Adlington på Twitter, og følelsen gjentas av kollega Steve Parry:

- Jeg tror det ikke. En av verdens vakre mennesker er gått bort. Alexander Dale Oen, verdensmester fra Norge, han vil bli sårt savnet.

Tutta i sorg
Den norske golfstjernen Suzann Pettersen har i ettermiddag dedikert hele sin personlige nettside til minnet etter Alexander Dale Oen.

- I går mistet verden en av de beste mannlige svømmerne, en fantastisk varm person, og et fantastisk forbilde. Alexander var og er en inspirasjon for meg og mange andre idrettsutøvere verden over. En fantastisk person med en solid innstilling, skriver Tutta.

Hun har også lagt ut flere bilder av den avdøde svømmeren, som ble 26 år gammel.