Fikk skyllebøtte av Liverpool-legende:

- Verden raste sammen

Edvard Tagseth (20) har tøff konkurranse på midtbanen til Rosenborg. Den tidligere Liverpool-spilleren er klar for å ta opp kampen.

REVANSJE: Edvard Tagseth vil revansjere fjoråret. Foto: Ole Martin Wold / NTB
REVANSJE: Edvard Tagseth vil revansjere fjoråret. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Vålerenga - Rosenborg kl 20.00

Sin unge alder til tross. 20 år gamle Edvard Tagseth har fått opplevd mye i løpet av sin relativt korte karriere.

Den unge midtbanespilleren fra Frosta i Trøndelag har allerede rukket å bli et navn mange kjenner til. Allerede da han var 13 år fikk hans prestasjoner i Norway Cup stor oppmerksomhet. En oppmerksomhet som til tider ble for mye, ifølge Tagseth selv.

- Det var veldig artig i starten. Litt uvant fra Frosta hvor det ikke skjer så mye, men så dro jeg dit (Norway Cup, jour.anm) og alle vil ha autograf og bilde. Etter hvert kjente jeg at det ble ganske mye, og jeg ble litt lei allerede da. Det er greit at det har gitt seg nå, sier Tagseth til Dagbladet.

Den da 13 år gamle gutten herjet med sine oppassere for hans barndomsklubb Neset. Etter prestasjonene på Ekebergsletta var det en dragkamp mellom flere store klubber om å signere lysluggen.

- Helt sykt

Til slutt valgte Tagseth, i samråd med sin familie, å signere for den engelske storklubben Liverpool. Etter prøvespill i både Everton, Manchester City og Manchester United, ble nærmest alle Premier League-klubbene interessert i å signere unggutten.

- Det var helt sykt. Jeg er jo Liverpool-supporter selv, så jeg ventet jo bare på at Liverpool skulle komme på banen, sier han, før han fortsetter:

- De kom på banen til slutt, og så dro jeg på en turnering med dem. Etter det var jeg så fornøyd at jeg bare hadde lyst til å dra dit med en gang, noe jeg også fikk sjansen til, sier han.

Tagseth signerte først på en avtale som gjorde at han reiste over til England to uker i måneden. I førsteomgang sammen med familien, men etter en stund flyttet han permanent over til Merseyside og inn hos en vertsfamilie.

På Liverpool sitt U18-lag skulle Tagseth etter hvert få en av klubbens aller største legender som trener – Steven Gerrard – mannen med over 700 kamper for klubben, og som i en årrekke var Liverpools beste spiller.

- Det var jo veldig rart i starten. Å hilse på han som treneren din, og ikke som supporter. Hadde jeg møtt han ellers hadde jeg jo bedt om autograf, mens nå var det han som skulle bli kjent med meg. Det var veldig spesielt, forteller Tagseth.

Kravstor

Den tidligere storspilleren, som nå er manager i den skotske klubben Rangers, er kjent som en god leder ute på banen. Etter flere tiår i toppfotballen var Tagseth veldig godt forberedt på at hans nye trener var svært opptatt av å sette høye krav til de rundt seg. Det fikk også Tagseth erfare.

- Jeg ble byttet ut i pausen mot Everton i en U18-kamp. Vi lå under 3-1, og han tok runden i garderoben med hver enkelt spiller. Jeg hadde en følelse av at jeg hadde spilt en god omgang, men så ser han på meg og sier: «Du skal av. Sånn her kan du ikke holde på». Da raste verden sammen, sier Tagseth.

Men selv om han fikk høre det fra treneren, ser han tilbake på tiden i Liverpool med et smil. Etter hvert ble han også en del av U23-laget til klubben.

Tagseth forteller om noen kule opplevelser da A-laget ville ha kamptrening. Da stilte U23-laget opp, og skulle få bryne seg stjernegalleriet til A-laget.

- Vi spilte tre internkamper mot dem. Jeg husker spesielt en kamp veldig godt. Vi tapte vel 5-0, tror jeg. Sturridge scoret hat trick blant annet, sier han, som også legger til at han møtte spillere som Mohamed Salah, James Milner og Trent Alexander-Arnold.

Vil revansjere fjoråret

Etter noen år borte i England følte han tiden var inne for å ta et nytt steg og spille seniorfotball. Etter et prøvespill i den nederlandske klubben Groningen, valgte Tagseth til slutt å signere for Rosenborg.

Fjorårets sesong var en sesong som trønderne bare vil glemme. Etter å ha startet sesongen med Eirik Horneland som trener, tok etterhvert Åge Hareide over klubben han forlot i 2003.

Optimismen var stor da Hareide tok over klubben, men det ble ingen umiddelbar suksess. Rosenborg endte til slutt på en fjerdeplass – hele 29 poeng bak den suverene seriemesteren Bodø/Glimt.

KAN BLI ROSENBORG-SPILLER: Mye har vært sagt og skrevet om stortalentet Edvard Tagseth de siste årene. Se Tagseth i aksjon som 14-åring - og hør på fotballekspert Petter Myhre sa om unggutten tilbake i 2015. Video: Thomas Rasmus Skaug / Dagbaldet Vis mer

Med et tøft treningsregimet som blant annet inneholder daglige løpeturer før frokost, doble fotballøkter og styrkeøkter, skal Tagseth og co. prøve å overta hegemoniet igjen i norsk fotball.

- Vi trener godt. Du blir mer og mer vant til trøkket. I starten var det ganske, jeg vil ikke bruke ordet jævlig, men det var jævlig, ler Tagseth.

I fjor startet 20-åringen ni kamper for Rosenborg i Eliteserien. Med en tropp bestående av midtbanespillere som Per Ciljan Skjelbred, Markus Henriksen, Kristoffer Zachariassen, Vebjørn Hoff og Anders Ågnes Konradsen, er det liten tvil om at konkurransen er tøff.

Tagseth sier han lærer ekstremt mye av de eldre spillerne i klubben.

- Vi snakker mye sammen. Det er jo navn som alle unggutter kan lære av. Jeg spiller jo som oftest mot dem på trening, så jeg får bryna meg på dem hver dag, avslutter Tagseth.

Rosenborg serieåpner førstkommende søndag borte mot Vålerenga kl. 20.00.

Fem kjappe:

- Beste medspilleren du har spilt med?

- Oi, den er vanskelig. Jeg tenkte jo Curtis Jones først, men så har jeg jo Haaland der også da, men jeg tar Curtis Jones.

- Beste motspiller?

- Jaden Sancho, i sterk konkurranse av Phil Foden.

- Hva er ditt største fotballøyeblikk?

- EM-kvaliken med U19. Vi spilte uavgjort mot Ungarn i første kampen, som gjorde at vi måtte vinne de to siste kampene mot Tyskland og Kroatia. Vi slo Tyskland 1-0, og så møtte vi Kroatia siste kampen. Da ledet vi 3-0, så ble det 3-1 før jeg laget straffe og det ble 3-2, men så blåste dommeren av kampen. Jeg har aldri opplevd en så god og befriende følelse. Det var helt sykt.

- Hvor er du om fem år?

- Drømmen er jo en topp fem-liga, men samtidig så er det ikke sånn at når du ringer meg om fem år og jeg ikke er det, så er jeg ikke helt nedfor. Jeg kan godt være i Rosenborg om fem år.

- Hva inspirerer deg?

Å se at jeg blir bedre, at jeg utvikler meg, at jeg merker på banen at jeg blir bedre. Selvfølgelig også å ha sjansen til å vinne seriegull med Rosenborg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer