Norsk friidrett hylles globalt - Konflikten forbauser

Verden reagerer: - Såpeopera

Det norske friidrettsdramaet vekker internasjonal oppsikt. - En såpeopera, sier Guatamalas løpestjerne Luis Griljalva til Dagbladet. - Merkelig sak, mener australske Stuart McSweyn. - Jakob er god uansett hva som skjer, forsvarer Kenya-stjerna Timothy Cheruiyot. - En snakkis i miljøet, sier dansken Kristian Uldbjerg Hansen.

I SØKELYSET: Alle fulgte med da Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås møttes under medaljeseremonien. Video: Løkås/Godø Vis mer
Publisert

BUDAPEST (Dagbladet): Søndag kveld stormet Jakob Ingebrigtsen inn til VM-gull - tross sykdom i kroppen - da han spurtet ned sin sterke spanske rival Mohamed Katir på oppløpet i 5000-meterfinalen i Budapest.

- Det er stort å vinne i VM, men for meg handler det om å få ut det jeg kan og vise meg fram fra min beste side. Jeg føler ikke på noen måte at dette mesterskapet gjenspeiler det arbeidet jeg har lagt ned de siste tolv månedene og hvor god jeg egentlig er, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Jakob Ingebrigtsen har vært svært godt synlig i mediene gjennom mesterskapet i Budpest og den amerikanske sprinteren Sha'Carri Richardson har fått en enda større profil i hjemlandet. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Det synes jeg er dumt, for mye av motivasjonen min er å gjøre så godt jeg kan og vise hva som er mulig. Det fikk jeg dessverre ikke mulighet til i dette mesterskapet, sier 22-åringen - etter ett VM-gull og ett VM-sølv på to forsøk, som antakeligvis alle andre ville vært overlykkelig over.

Det har likevel vært et mesterskap med både opp- og nedturer for løpsfenomenet fra Sandnes, hvor både sykdom og støy knyttet til familiekonflikten har tæret på.

Føljetongen med duellen mellom Jakob Ingebrigtsen (22) og Narve Gilje Nordås (24) i hovedrollene har gjennom hele mesterskapet vekket stor interesse, også langt utenfor Norges grenser.

DETALJ: Før VM i Budapest sa Narve Gilje Nordås at det ikke fantes en relasjon mellom han og Jakob Ingebrigtsen. Etter 1500 meter finalen møttes de norske stjernene. Video: Løkås/Godø Vis mer

I tillegg til bakteppet med at Jakobs far og tidligere trener Gjert Ingebrigtsen er treneren til Nordås i dag, har sistnevnte tatt så store steg at han har blitt en reell utfordrer til verdensener Jakob Ingebrigtsen.

I VM-finalen på 1500 meter var bronsevinner Narve Gilje Nordås bare tre hundredeler bak sølvvinner Jakob Ingebrigtsen, som riktignok løp med sykdom i kroppen. I VM-finalen på 5000 meter var det imidlertid ingen spenningen i den norske duellen: Jakob Ingebrigtsen vant gullet, mens Nordås ble nr. 14.

Belastning

Oppstyret har tæret på for begge parter i mesterskapet.

- Her gang jeg åpner en nettavis, blir jeg møtt av mitt eget tryne og mine egne uttalelser. Det koster litt det å hele veien måtte møte seg selv litt i døra på alle landets nettaviser. Det blir godt å komme hjem å fokusere på de der hjemme og lade batteriene, sier Narve Gilje Nordås til Dagbladet.

MERKELIG: Narve Gilje Nordås forteller om sin opplevelse av årets VM i Budapest. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV-sporten Vis mer

- Angrer du på noe av uttalelsene?

- Jeg kan stå bak alt jeg har sagt. Men i ettertid skulle jeg sagt mindre og skapt færre spørsmål. Det kunne vært med på skape litt mindre støy, selv om alt jeg har sagt har vært med et humoristisk språk. Jeg har prøvd å ta vekk litt av det anspente i hele situasjonen.

Luis Grijalva: - En såpeopera

Flere av konkurrentene har registrert den betente situasjonen og følger den norske duellen mellom Team Jakob og Team Narve med argusøyne.

- Det framstår som en såpeopera. Et familiedrama, sier Luis Grijalva til Dagbladet.

FØLGER MED: Luis Grijalva (t.v.) forteller at de får med seg dramaet i den norske troppen. Foto: Attila KISBENEDEK / AFP)
FØLGER MED: Luis Grijalva (t.v.) forteller at de får med seg dramaet i den norske troppen. Foto: Attila KISBENEDEK / AFP) Vis mer

Han ble nr. 4 i 5000-meterfinalen søndag kveld, hvor Stewart McSweyn ble nr. 13.

- Det er en merkelig sak, men du ser at begge parter gjør det bra, både Jakob på den ene siden og Narve på den andre siden - nå med Gjert som trener. Jakob har ikke endret så mye på treningen og har brødrene som viktige støttespillere. Jakob har blitt enda bedre. Det er godt gjort når du allerede er best, sier Stewart McSweyn til Dagbladet.

- Narve har også tatt steg. Det er store tider for norsk friidrett, og alt startet med Ingebrigtsen.

Siffan Hassans tripling av VM-distanser blir stemplet som galskap. Nå ber hun Jakob Ingebrigtsen gjøre det samme. Vis mer

Kenyansk støtte

Det samme mener 1500-metergiganten Timothy Cheruiyot, som ble verdensmester på distansen i Doha i 2019.

- Det virker som Jakob klarer seg bra uten å ha faren som trener. Han løper bra, og han løper smart. Jakob er god uansett. Og vi ser også at samarbeidet mellom Gjert og Narve er en suksess, sier Cheruiyot til Dagbladet.

Den danske 1500-meterløperen Kristian Uldbjerg Hansen forteller til Dagbladet at han er meget imponert over den norske suksessen i løpsøvelser, som dansk friidrett ikke er i nærheten av i dag.

Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås møttes på podiet i VM-byen, Henrik Ingebrigtsen kommer med overraskende melding og Nordås avslører skumle planer. Video: Løkås/Godø Vis mer

Danske: - Ryktene går

Uldbjerg Hansen forteller at han prøver å lære av Team Ingebrigtsens metoder, men også at den betente familiekonflikten er et samtaleemne i det danske friidrettsmiljøet.

- Vi har alle hørt rykter om hva som har skjedd i den saken. Det er en snakkis i miljøet. Selvfølgelig er det det. Ryktene går. Jakob gjør nok det som er best for ham nå, og så ser vi at Narve også profitterer på det å ha en så dyktig trener som Gjert. Det er ikke tilfeldig at Narve har blitt så god med Gjert som trener. Det viser hvor god den treningen deres er, sier dansken til Dagbladet.

Jakob Ingebrigtsen var svimmel og ustø etter gullet på 5000 meteren. Video: Løkås/Godø Vis mer

- Prøver du selv å kopiere treningsopplegget til Team Ingebrigtsen?

- Ja, selvfølgelig. De fleste av oss som satser på dette, prøver å innføre dobbeltterskel i treningen. Jeg har selv akkurat begynt med det. Men det er ikke bare å kopiere, sier han og legger til:

- Vi har ulike utgangspunkt og Jakob har et fantastisk grunnlag over så mange år, siden han var liten gutt. Men deler av Ingebrigtsen-opplegget prøver jeg å anvende i min egen trening.

Måper over Norge

Dansken måper over fenomet Jakob Ingebrigtsen.

- Jakob er best i verden og setter standarden for andre også. Han inspirerer mange. Jakob viser at det er mulig også for oss her i nord å bli så god. Samtidig: Han er et unikum, sier Uldbjerg Hansen til Dagbladet.

VM i friidrett er i gang og Jakob Ingebrigtsen viser gullform før finalen på 1500 meter, den amerikanske sprinteren Sha'Carri Richardson vekker oppsikt og tyske Alica Schmidt frir til Haaland. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK. Foto: NTB Vis mer

- Nordmenn har i mange tilfeller, ikke minst i fotballsammenheng, blitt kalt «fjeldaper» av danskene. Men det hører vi ikke i friidrettssammenheng?

- Haha. I Danmark har vi jantelov. Det virker ikke som at Jakob og hans familie bryr seg om janteloven. Han sier at han skal bli best og er det. Det synes jeg er kult, sier dansken.

Svensk hyllest

Også svenskene sperrer opp øynene rundt hva som skjer i norsk friidrett om dagen.

Norge ble nr. 9 på medaljestatistikken totalt i friidretts-VM i Budapest etter ett gull hver fra Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm, ett sølv fra Jakob og én bronsemedalje signert Narve Gilje Nordås.

IKKE SNAKKESALIG: Jakob Ingebrigtsen avbryter intervjuet når han får spørsmål om Narve Gilje Nordås. Video: Løkås/Godø Vis mer

Den svenske 1500- og 5000-meterløperen Emil Danielsson hyller den norske løpebølgen og suksessen.

- Det er inspirerende å se hvor fort Jakob løper. Det inspirerer meg og veldig mange andre. Det viser at vi skandinaver kan bli best i verden i løping, sier Danielsson til Dagbladet.

Svensken legger til:

- Det er ikke lenge siden vi tenkte at det var mulig. Jakob sprenger grenser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer