Lionel Messi

Verden reagerer: - Vi er heldige

Den argentinske superstjerna mottar stående applaus verden over.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

HERJET: Lionel Messi viste nok en gang sin klasse. Foto: Reuters
HERJET: Lionel Messi viste nok en gang sin klasse. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Argentina - Kroatia 3-0 (2-0)

LUSAIL/OSLO (Dagbladet): Hele fotballverden sto stille da Lionel Messi satte fart fra midten av banen tirsdag kveld på Lusail Stadium. Et fantastisk soloraid, som kunne minne om Diego Maradonas soloraid fra 1986 mot England, endte til slutt med at Julián Álvarez kunne sette foten fram og legge ballen i det åpne nettet.

- Det minnet meg om Maradona, sa TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker etter kampslutt.

I over ett tiår har diskusjonen gått om hvem som er tidenes beste fotballspiller. Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo?

Tirsdag kveld er i hvert fall fotballverden samstemte.

- Er det i hele tatt en debatt, spør den engelske legenden Garry Lineker.

Sky Sports fotballekspert Jamie Carragher er ikke i tvil.

- Messi er den beste noensinne! skriver den tidligere Liverpool-profilen på Twitter.

Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst et fjols på TV Vis mer

I hjemlandet Argentina har det virket som at Maradona fremdeles blir ansett som større enn Messi. Førstnevnte ledet Argentina til VM-seier i 1986 i Mexico, og mange har pekt på at det er VM-trofeet som er Messis akilleshæl blant det argentinske folket.

Søndag kan det spøkelset forsvinne, når Argentina enten møter Marokko eller Frankrike i finalen. Det blir avgjort i morgen, når de to lagene møtes i den andre semifinalen.

Også våre naboer i Sverige lar seg begeistre av fotballmagikeren.

- Det er Messis verden. Vi var lever i den, skriver Aftonbladets fotballkommentator Erik Niva.

- Om Messi er tidenes beste? Selvfølgelig sier vi det, fordi vi er argentinere. Kanskje vi er egoistiske, men jeg er ikke i tvil. Jeg har sagt det i lange tider. Jeg er privilegert som får se ham trene og spille, sier Argentina-trener Lionel Scaloni på pressekonferansen etter kampen.

KLAR TALE: Lionel Scaloni (t.v) klemmer Lionel Messi. Foto: Reuters
KLAR TALE: Lionel Scaloni (t.v) klemmer Lionel Messi. Foto: Reuters Vis mer

- Lionel Messi er ett steg nærmere å bli den første argentineren til å løfte VM-trofeet siden Maradona, skriver ESPN.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer