Verden sett fra Northug

En trist bok med like mange spørsmål som svar.

 DREVET AV HAT?  Petter Northug leker med standarduttrykket "Haters gonna hate" under Lathi-rennet 2013. Nå prøver forfatteren av boka  "Northug - en familiehistorie" å forklare hvorfor. FOTO: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix.
DREVET AV HAT? Petter Northug leker med standarduttrykket "Haters gonna hate" under Lathi-rennet 2013. Nå prøver forfatteren av boka "Northug - en familiehistorie" å forklare hvorfor. FOTO: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix.Vis mer

TIL å være bokhøstens absolutt best regisserte utgivelse, kommer den autoriserte biografien om Northug-familien med like mange spørsmål som svar før boka ligger til salgs ved kasselinja i din nærmeste Coop-butikk. Det er ikke nødvendigvis noen svakhet for det kommersielle ved prosjektet til forfatter Sverre M. Nyrønning, men gjør kanskje vondt for det som fortsatt må plastres av skrubbsår etter Petters brudd med skifamilien.

Skjønt den lille smerten tåler nok både de skilederne, trenerne og utøverne som forfatteren med Northug-familiens velsignelse sneier innom som forklaring på hvorfor Petter Northug tidsvis bare måtte være seg selv nok på veien fra tunet på Selli gård til posisjonen som verdens desidert mest omtalte langrennsløper.

SKIJENTENE tåler det også, selv om Petter siteres direkte i boka på hvor stusslig trangt han oppfatter miljøet på landslaget deres:

- Du kan nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom.

SELV vil jeg mene at det framstår noe mer ensomt å se det norske jentelaget på denne måten. Tross alt er dette en gruppe jenter som de siste årene har vært tydelig på støtten til hverandre i alt det nære, menneskelige som tidligere kunne bli sett på som kontroversielt, men som nå betraktes som sosiale alminneligheter.

Nettopp den stadig økende romsligheten blant skijentene, er samtidig blitt en konkurransefordel. Det er en av grunnene til at verdens to beste kvinneløpere har klart å gjøre vennskap til plattform for den interne konkurransen, mens Petter Northug ifølge denne framstillingen bruker gammelt hat som drivstoff i løypa.

Eller som han for anledningen sier det på engelsk til forfatteren:

"Haters gonna make me a millionaire"

DET er visstnok ikke tull heller. Selv før Coop bestemte designet på skidressen, gikk Petter med standarduttrykket "Haters gonna hate" øverst på den private skidressen. Under Lathi-rennene i fjor vinter stod uttrykket trykket på overermene på overtrekksdrakta hans. Da trodde kanskje omgivelsene at det var en forsøksvis kul melding uten særlig dypere mening, men i denne boka kommer Nyrønning med familiehistorien som skal forklare det hele.

Den er skrevet som en fortelling om den hederlige bondefamilen fra utkant og enkle kår som føler seg tråkket på av nikkersadelen i forsøket på å komme seg opp og fram i skisporet, men sklir bokstavelig talt av veien allerede på bokas første side der hovedpersonens bil dundrer i autovernet.

En Audi A-7 til listepris rundt millionen vil selv i en leaset utgave slite med veigrepet når du ønsker å reise gjennom klasseforskjellene i norsk skisport.

DA blir dette mest en fortelling om en familie som føler seg urettferdig behandlet, men som tilsynelatende selv heller ikke klarer å være helt rettferdige mot resten av den norske skifamilien. Til sammen blir det ganske så trist.

Det er muligens derfor forfatteren ikke har funnet plass til historien om all gamblingen til hovedpersonen mens skikarrieren plutselig pekte nedover, eller om hvordan det var å forlate en kompis som satt igjen i vraket etter fyllekjøringen.

Men sånt tilhører kanskje den virkelige familiehistorien.