Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fenomenet Jakob Ingebrigtsen

Verden sperrer opp øynene. Jakob (16) sammenliknes med Tiger Woods og Björn Borg

Steinar Hoen spår en ny gulltid for norsk friidrett og mener Norge har seks gullkandidater selv i VM og OL. Én av dem er 16 år gamle Jakob Ingebrigtsen (16), som sprenger grenser som idrettsverden ikke trodde var mulig.

HYLLES: Jakob Ingebrigtsen vekker internasjonal oppsikt etter sine utrolige bragder som 16-åring. I friidretts-NM banket han seniorene og tok tre gull. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HYLLES: Jakob Ingebrigtsen vekker internasjonal oppsikt etter sine utrolige bragder som 16-åring. I friidretts-NM banket han seniorene og tok tre gull. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Friidrettsunikummet Karsten Warholm (21) fikk nok en gang kongepokalen etter tre NM-gull og prestasjoner av høy internasjonal klasse i friidretts-NM i Sandnes.

Det var som ventet for verdensmesteren på 400-meter hekk fra London-VM. Sunnmøringen er et fenomen i idrettsverden som kan nå verdenstoppen på så mange ulike distanser at friidrettshistorien knapt har sett maken.

Den beskrivelsen gjelder til de grader også 16 år gamle Jakob Ingebrigtsen, som tok tre NM-gull mot seniorene i friidretts-NM i Sandnes.

Der nederlandske medier gjør et stort nummer av stortalentets sju løp på fire dager denne helga, blir Ingebrigtsen omtalt som en tenåringssensasjon av fastrunning.com.

Vekker internasjonal oppsikt

Jakob Ingebrigtsen er i ferd med å bli et internasjonalt fenomen.

- Det snakkes mye om Jakob internasjonalt. Da jeg var i Zürich forrige uke var han et mye omtalt tema, både blant agenter, sponsorer og toppledere i Nike, forteller friidrettslegenden og Bislett-general Steinar Hoen til Dagbladet.

- Det startet på Bislett. Vi fikk halvrefs for å legge inn et U20-løp i beste sendetid, men kommentatorene elsket denne nye rekordgutten, fortsetter Hoen.

HYLLEST: Friidrettslegenden Steinar Hoen synes Jakob Ingebrigtsens prestasjoner er helt uvirkelige.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
HYLLEST: Friidrettslegenden Steinar Hoen synes Jakob Ingebrigtsens prestasjoner er helt uvirkelige. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Han hyller 16-åringens prestasjoner som uforståelig gode.

- Først: Det Karsten gjør i NM er helt fantastisk. Han hadde mye utenomsportslig fokus rundt Diamond League-stevnet i Zürich og vinner tre NM-gull i Sandnes med en tid av høy internasjonal klasse på 400 meter hekk, sier Hoen.

- Men Jakobs prestasjon er - om mulig - enda større. Han tar tre NM-gull som 16-åring. Fredagens løp var vanvittig da han dro tidlig om morgenen helt fra Zürich. Så følger han opp med gull på 5000-meteren, som kanskje var den distansen hvor konkurransen var tøffest.

- Og etter det følger han opp med nye gull etter ekstreme prestasjoner. Det er så sykt. Hva skal man si? Det er vanskelig å finne superlativer som er sterke nok, mener 46-åringen som ble europamester i høydehopp i 1994.

Ny verdensrekord

Jakob Ingebrigtsen vant 1500-meteren i NM på tiden 3.53.29. 5000-meteren ble vunnet på 13.35.84, mens vinnertida til stortalentet var 8.44.12 på 3000 meter hinder. I tillegg tok han bronse på på 800 meter med løpet fra Zürich i beina dagen før.

Tiden på gulløpet i 5000-meteren i NM var samtidig ny verdensrekord for 16-åringer med hele ti sekunder av Jakob Ingebrigtsen. Den forrige rekord ble satt av japaneren Satoru Kitamura i 2002, ifølge fastrunning.com.

- Har friidrettsverden sett et slikt talent før?

- Nei, vi må til andre idretter for å finne liknende talenter tidligere i historien, som Tiger Woods i golf og Björn Borg i tennis. Det er vanskelig å forstå hvor stort dette er. Friidrett er tross alt en av verdens største idretter, sier Hoen til Dagbladet.

- Jakob er så god at det er bra for ham at Karsten Warholm og brødrene hans tar litt av oppmerksomheten med deres fantastiske prestasjoner.

Hvordan er det mulig?

Denne sesongen har Henrik og Filip Ingebrigtsens lillebror sprengt grenser som de fleste trodde var umulig for en 16-åring.

- Hvordan er det mulig å være så god i så ung alder?

- Det er vanskelig å skjønne, men Jakob er en svært velutviklet 16-åring som snart blir 17. Han har trent profesjonelt med brødrene sine i flere år allerede og har kommet langt treningsmessig. Jeg var til sammenlikning 17 år da jeg begynte å trene profesjonelt. Derfor ligger Jakob langt foran i utviklingen, analyserer Hoen.

Filip Ingebrigtsen ble til sammenlikning nr. 9 på 1500-meteren i ungdomsmesterskapet i Molde da han var 17 år. Kontrastene til nivået til Jakob i samme alder er ikke til å tro. Filip tok som kjent VM-bronse i London og ble europamester i fjor.

- Hvor skal dette ende?

- Filip slet mye med sykdom og allergi, men har utviklet seg hele veien. Prestasjonen hans i VM, da han tok igjen de to kenyanerne, er helt enorm. Det er synd Filip ikke har fått til et maksløp i år, for da tror jeg han kunne ha løpt under 3.30 på 1500 meter, mener Hoen.

- Når det gjelder Jakob, er det viktig å huske på at han ligger langt fremme i antall treningstimer. Man legger opp til at Jakob når toppen tidlig, kanskje allerede i OL i 2020. Men da vil han fortsatt ha ti år igjen på topp.

Bolt, Rodal og Thorkildsen

- Jakob er 16 år på papiret, men omtrent som en 20-åring rent treningsmessig når du ser på hvor lenge han har trent profesjonelt?

BRAGD: I likhet med Jakob Ingebrigtsen sto Karoline Bjerkeli Grøvdal og Karsten Warholm for store idrettsbragder under friidretts-NM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BRAGD: I likhet med Jakob Ingebrigtsen sto Karoline Bjerkeli Grøvdal og Karsten Warholm for store idrettsbragder under friidretts-NM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det er en god sammenlikning, mener Hoen.

- Det viser seg at de som blir best, viser talentet tidlig. Vi så det med Vebjørn Rodal, Andreas Thorkildsen og Usain Bolt, for å nevne noen eksempler, sier Hoen, som også slo gjennom tidlig og fikk en strålende karriere.

- Hva er risikoen for Jakob? Er det noe som kan gå galt?

- Ja, men pappa Gjerter påpasselig, og jeg tror Jakob er i de beste hender. De gjør målinger for å unngå overtrening og treffer alltid med formen til mesterskap. Det er imponerende, sier Hoen.

Han håper unggutten fortsetter å dyrke 1500 metersatsingen og løpe 800 meter for å få nok fart i kroppen.

- Jakob har en sisterunde som gjør at han kan vinne internasjonale løp. Det er ikke mange som kan det, mener han.

Hyller Bjerkeli Grøvdal

Hoen ble også svært imponert over Karoline Bjerkeli Grøvdal under friidretts-NM i Sandnes. Isfjord-jenta løp inn til kruttsterke 9.13.35 på 3000 meter hinder, hvilket er den beste tiden på distansen av en europeisk løper denne sesongen.

- Å klare 9.13 helt alene er vanvittig. Planen var at hun skulle gjøre det på Bislett, men da måtte hun dessverre kaste inn håndkleet, forteller Hoen.

- På 3000 meter hinder er konkurransen litt lavere enn uten hekker. Hekkeløp krever balanse og teknikk som afrikanerne sliter mer med. Her tror jeg Karoline er en gullkandidat i både VM og OL. I EM er hun en soleklar gullkandidat, mener han.

Seks norske gullkandidater

Dermed seiler alle de tre Ingebrigtsen-gutta, Karsten Warholm, Karoline Bjerkeli Grøvdal og Amalie Iuel alle opp som framtidige medalje- og gullhåp for Norge i kommende mesterskap.

- Ja, alle de kan kjempe om gull. Det er en drøm for oss som jobber med dette. Dette er starten på en ny gullgenerasjon med flotte personligheter og god karisma. Det minner meg om det som skjedde på 90-tallet. Selv om jeg ville være best på laget, fikk jeg motivasjon av det Vebjørn Rodal gjorde - og motsatt, forteller 46-åringen.

Hoen mener at Gjert Ingebrigtsen bør bli kåret til årets trener på Idrettsgallaen, Karsten Warholm til årets utøver og Jakob Ingebrigtsen bør få prisen for årets gjennombrudd.

Det eneste som kan utfordre dette, er hvis eksempelvis Edvald Boasson Hagen vinner VM-gull i Bergen, mener Hoen.

DRAMATISK OPPLØP: Filip Ingebrigtsen blir dyttet i mål. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!