Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdens beste Bjørn - nesten fornøyd

Bjørn Dæhlies jakt på femmilssuksess i Holmenkollen må fortsette. Men på tross av andreplass lørdag og VM-trøbbel, er langrennskongen fornøyd med en god del.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg gjorde ting annerledes denne sesongen, og mye har fungert. Etter så mange år måtte jeg finne på noe annet for å få motivasjon. Jeg kommer nok til å være noe mer sammen med landslaget framover. Det kan være bra for de andre og også meg, sier Dæhlie.

Hardkjøret i januar, der han gikk alt i Nove Mesto og satset hardt på NM i tillegg til mye ikke-sportslig aktivitet, ble i tøffeste laget. Det innrømmer han nå.

Dæhlie ser for seg at han må bli flinkere til å takke nei i årene som kommer.

- Dersom ikke jeg klarer det, må andre gjøre det for meg. Jeg tror det er helt nødvendig for å vinne gull for eksempel i et OL om tre år.

Paris neste

Mer høydetrening kommer også til å stå på Dæhlies prioriteringsliste når neste sesong gjennomføres. - Vi kommer til å være på Himalaya-høyde, sier han lett spøkefullt.

NM-femmila i Høylandet fredag lar seg ikke kombinere med en prestisjetung prisutdeling i Paris torsdag kveld.

Utenfor det franske parlamentet mottar Dæhlie en utmerkelse fra et akademi i Frankrike.

Tidligere har Europas største sportsavis, franske L'Equipe, kåret ham til verdens beste utøver. Europeiske journalister stemte ham fram til gull i en annen kåring.

Luktet på seier

I noen få minutter så 13 ut til å bli Bjørn Dæhlies lykketall i Holmenkollen, men til slutt måtte han igjen tusle ut av storarenaen i skyggen av femmilsvinneren.

Om et år satser han på å vinne for første gang, i klassisk stil. Da legger Dæhlie trolig opp konkurranseprogrammet for å være topp rustet til styrkeprøven i Kollen.

- Denne gangen hadde det kanskje vært nok til seier om jeg hadde droppet Falun og i stedet ladet opp med skøytetrening, sier Dæhlie som ble kraftig distansert av vinneren Mikhail Botvinov den siste mila.

Etter 34,8 kilometer og en saftig offensiv av Dæhlie, var differansen bare vel sju sekunder. Da øynet man muligheten for norsk seier. Håpet ble slukket da en råsterk Botvinov svarte like etter.

Satsningsområde

Neste sesong er uten VM eller OL. Det ligger i kortene at ett av Dæhlies hovedmål da vil være å slå hull på sin seiersløse rekke med 13 femmiler i Kollen.

- Jeg gikk det jeg kunne så lenge jeg klarte, men mot slutten var jeg på grensen til krampe, sier Dæhlie og tar seg til slitne lår.

Verdenscupseieren sammenlagt reddet sesongen der nordmannen gikk gjennom VM uten gull.

Sykdommen like i forkant satte ham utenfor, men helseproblemene tar han med som viktig lærdom. - Det er noe vi må se litt nærmere på. Det er ikke bare vi i langrenn som har slitt. Det samme gjelder skiskytterne.

(NTB)