Verdens beste blir enda bedre

Håndballjentenes landslagssjef Marit Breivik har fått svenske Mats Olsson (39) på laget foran oppkjøringen til OL i Sydney. Sveriges tidligere landslagskeeper i superklassen er med i et målvakt-prosjekt som skal gjøre de norske jentene enda bedre.

- Det er ikke mange innen håndball som har så verdifulle erfaringer og kunnskaper som Mats Olsson.

- Jeg føler at han hele tida tilfører meg nye kvaliteter og inspirasjon, sier Heidi Tjugum.

Svensken er nå bosatt i Spania, der han er direktør i klubben Caja Cantabria (nr. 6 på tabellen) i herrenes toppserie. Han rangeres blant de beste målvakter i herrehåndballens historie.

Takker målvaktene

- Jeg hjelper også til med målvakt-oppfølging på det svenske herrelandslaget. Det er flere paralleller mellom det norske kvinnelandslagets målvakter og de svenske gutta.

- Begge lagene har i mange år hatt de beste målvaktene i verden. Norge vant nylig VM og Sverige EM mye takket være sine keepere.

- Men vi opprettholder ikke toppnivået automatisk. Det må vi jobbe intenst med hele tida, sier Mats Olsson til Dagbladet.

Forskjellig stil

Han er full av beundring for Cecilie Leganger og Heidi Tjugum.

- De er begge i verdenstoppen, men er samtidig nokså forskjellige i stil. Det er en avgjørende tilleggskvalitet som gjør det vanskelig for motstandere.

- Denne forkjelligheten må vi ta vare på også hos unge talenter, mener Olsson.

Legangers keepertrener og rådgiver Oddvar Bjørnestad skal jobbe sammen med Mats Olsson. Bjørnestad hjalp til på landslaget under VM i fjor.

- Olsson kommer fra et spennende herremiljø i svensk håndball. Der har de faktisk klart å få noen de beste balltalenter til å stå i mål. Der har vi mye å hente, sier Breivik.

vaclav.pletanek@dagbladet.no