Verdens beste bommet på straffe

Tyskland verdensmestere etter seier mot Brasil.

(Dagbladet.no): Braisilianske Marta sviktet fra elleve meter da en time var spilt av VM-finalen. Det betyr at Tyskland, som slo ut Norge i semifinalen, er verdensmestere i fotball. De forsvarte VM-gullet fra 2003 med seier 2-0 over Brasil i finalen i dag.

Det kunne vært så annerledes.

Tyskland slapp ikke inn ett eneste mål hele turneringen, men i 21-årige Marta har Brasil en spiller som kan gjøre det utroligste. Den kreative angriperen er verdens klart beste spiller, og har levert varene i hver eneste kamp.

Og etter 62 minutter lå alt til rette for at superstjernen skulle kunne sprekke tysklands smultring og utlikne for Brasil. For på stillingen 1-0 fikk Brasil straffe.

Men Marta så livredd ut der hun så seg rundt før sparket skulle tas. Hun ventet og ventet, så på lagkamerater, motspillere og tilskuere, og da hun skulle ta sparket, så det nesten ut som om hun ville løpe i motsatt retning.

Avslutningen ble deretter, og det tamme skuddet ble enkelt reddet av keeper.

Stangskudd

Dermed holdt Tyskland unna, og det intensive presset fra Brasil kunne ikke vare.

BOMMET: Marta kunne utliknet for Brasil, men bommet på straffesparket. Tyskland sikret seieren, og forsvarte VM-gullet fra 2003. Foto: SCANPIX
BOMMET: Marta kunne utliknet for Brasil, men bommet på straffesparket. Tyskland sikret seieren, og forsvarte VM-gullet fra 2003. Foto: SCANPIX Vis mer

Straffedramaet var fortsettelsen av det som allerede hadde vært en god andre omgang. Den første hadde vært en sjansefattig affære, der et stangskudd fra Daniela etter 23 minutter var det nærmeste noen kom.

I andre måtte tilskuerne bare vente sju minutter på et mål, og det var den legendariske tyske spissen Birgit Prinz som sto for scoringen. Som så ofte før var veteranen, som spilte sin tredje VM-finale, på rett plass.

Bare to minutter senere holdt Marta på å rykke og finte seg forbi alt i det tyske forsvaret, før en god keeper klarte å forstyrre henne rett før avslutningsøyeblikket.

Tøffe dueller

Brasil prøvde seg stadig, men det var Tyskland som etter en time fikk en kjempesjanse. 60, og Annike Kran hadde bare å stusse inn målet, men traff ikke nok av ballen på den gode corneren.

Før Marta altså misbrukte sjansen til å skape balanse i regnskapet. Missen så ut til å gjøre at Brasil mistet noe av troen på at det var mulig å hamle opp med tyskernes lagmaskin.

Utover i andre omgang hadde de hvitkledde erfaring nok til å skjønne at Brasil kunne holdes fra livet hvis bare innsatsen var god nok, og taklingene tøffe nok.

85 minutter sikret tyskerene seieren. Renate Linghors corner var perfekt og Simone Laudher kom som en kule i feltet.

Headingen hennes gikk først i bakken, så i nettet, til enorm jubel fra de tyske tilhengerne som skjønte at slaget nå var vunnet.

Marta kunne bare gå av banen med senket hode. Verdens beste spiller, ble slått av verdens beste lag.

FORTSATT ELDST: Tyske Birgit Prinz har lenge vært sett som verdens beste spiller. De siste årene har Marta tatt over, men i dag var Printz fortsatt best. Hun avgjorde med sitt mål tidlig i andre omgang.