Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdens beste Carlsen

2013 var året da «Årets navn»-nominerte Magnus Carlsen la verden for sine føtter og ga Norge sjakkfeber.

 MODELL:  Magnus Carlsen har flere ganger vært modell for G-Star. Foto: Anton Corbijn/G-Star.
MODELL: Magnus Carlsen har flere ganger vært modell for G-Star. Foto: Anton Corbijn/G-Star. Vis mer

(Dagbladet): Det ble kalt den største VM-matchen i sjakk siden 1972.

Den gang var det sovjetrussiske Boris Spassky og den amerikanske eksentrikeren Bobby Fischer som kjempet om verdensmestertittelen i en kald krig i miniatyr. I år var det Magnus Carlsen fra Norge og indiske Vishy Anand hele verden fulgt med på.

Verdensrekord 32 brikker, 64 ruter og best av 12 intense partier. Det var premissene for dramaet i Chennai i India i november. Hjerne mot hjerne, trekk for trekk. Ingen smørebom, ingen tilfeldigheter eller unnskyldninger.

For selv om Magnus Carlsen var rangert som nummer en i verden, og selv om han i 2013 igjen satte ny verdensrekord med tidenes høyeste rating - et tall som forteller hvor god du er i sjakk - er det en tittel alt handler om i sjakk.

Verdensmestertittelen. 

En tittel som gir respekt, ærefrykt og retten til å bli regnet blant klodens skarpeste hjerner. For å bli ny mester må du slå den sittende mesteren, og nettopp denne duellen mann mot mann fascinerer en hel verden. Siden 1896 har kun 15 mennesker kunnet kalle seg ubestridt verdensmester i sjakk. 

Magnus Carlsen skulle bli den sekstende.

Og nå er mannen fra Lommedalen nominert til å bli «Årets navn» i Dagbladet. Her kan du lese om alle som er nominert.

Viste styrke Men veien til VM-tittelen var tøff. Først måtte Carlsen vinne kandidatturneringen i London i mars. Seier der ville gi retten til å spille mot Anand om tittelen.

En nervøs Carlsen viste seg menneskelig og tapte i fjortende og avgjørende runde. Men det gjorde erkerival Vladimir Kramnik også. Dermed kunne en totalt utslitt Carlsen lilevel juble:

- Var det sånn Dæhlie hadde det da han snublet over mål på femmila? spurte Carlsen retorisk på Facebook, og ga samtidig et spark til de som mener sjakk ikke er idrett.

I Chennai startet han også nervøst, men i parti tre tok han styringa. Han svarte kontant nei til Anands spørsmål om remis, selv om han var i trøbbel underveis. 23-åringen viste Anand hvem som bestemte, og etter hvert som partiene ble lengre og lengre, viste Carlsen sin overlegne fysiske form. Anand så sliten og utilpass ut, og Carlsen viste ingen nåde.

Til slutt ble Carlsen verdenmester med tre seire, sju remis og ingen tap. 

- Jaaaaaa, brølte en våt, men lykkelig norsk verdensmester da temaet av hjelpere endelig kunne kaste ham i bassenget utenfor hotellet i India.

 - Carlsen-æraen For oppstyr blir det rundt Carlsen hvor hen han går. I Norge har han allerede skapt sjakkfeber. 1,9 millioner nordmenn var ifølge Kampanje.com innom NRKs TV-sendinger i løpet av VM.

Forhandlere i fleng meldte om utsolgt for sjakkbrett. Elever spiller sjakk på skoler, og bedrifter måtte stenge tilgangen til sjakk under VM.

Allerede før VM, i april, ble han kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike mennesker av magasinet Time, sammen med ledere, artister og kunstnere som Barack Obama, Jay-Z og Steven Spielberg.

- Carlsen er like karismatisk og uavhengig som han er talentfull, skrev legenden Garry Kasparov om nordmannen i samme magasin.

- Vi kommer snart til å leve i Carlsen-æraen, mente Kasparov.

- Vil vinne mer Samtidig ble Carlsen også valgt ut på et annet magasins liste. Cosmopolitan mener Carlsen er en av klodens mest sexy menn. 

Og med en seiersjekk fra VM på over ti millioner kroner, i tillegg til sponsorbonuser, ser framtida lys ut for den norske sjakkstjerna.

Men mesteren har ikke tenkt å slå seg til ro med dette:

- Nå vil jeg fortsette å vinne, er Carlsens enkle beskjed.

 STORMØTE:  Statsminister Erna Solberg møtte verdensmester i sjakk Magnus Carlsen på toppidrettsgymnaset på Bekkestua søndag. Kulturminister Thorild Widvey var også tilstede. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STORMØTE: Statsminister Erna Solberg møtte verdensmester i sjakk Magnus Carlsen på toppidrettsgymnaset på Bekkestua søndag. Kulturminister Thorild Widvey var også tilstede. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer